StoryEditor

Žiadne tenisky a tričká. Pozrite sa, čo si povinne musia obliekať advokáti

28.01.2016, 23:00
Autor:
(duc)(duc)
Niektoré profesie si svoj „štýl“ doslova vyžadujú. Medzi zamestnania s predpísaným odievaním patrí aj advokácia.

V Česku si advokáti minulý rok prvýkrát odsúhlasili povinný dresscode. Ten dovtedy neplatil. „Do divadla sa nechodí v žabkách, do Viedenskej opery vás nepustia bez smokingu a do skutočne dobrého podniku bez kravaty,“ hovoril jeden z predkladateľov zmeny, advokát Michal Žižlavský. Samotná komora sa odvolávala na európskych, ale osobitne na slovenských kolegov, kde povinný štýl obliekania platí už relatívne dlho. „Nevhodný odev advokáta, najmä v konaní pred súdom, ide často ruka v ruke s nevhodným vystupovaním,“ odznelo z úst Žižlavského.

Podľa podpredsedníčky Slovenskej advokátskej komory Viktórie Hellenbart dresscode na Slovensku pre advokátov platí už od roku 2014. „Predpísané odievanie sme prijali uznesením o úprave zovňajšku advokáta,“ vysvetľuje pre HN Hellenbart.

Uznesenie Slovenskej advokátskej komory obsahuje dokonalý výpočet tých častí oblečenia, ktoré sú pre advokáta muža, či na druhej strane ženy, vhodné. Podľa pravidiel je advokát povinný pri plnení pracovných úloh, najmä v kontakte so súdmi a pri vystupovaní na verejnosti, dbať na dôstojnú úpravu zovňajšku. A to prakticky neustále. „Povolanie advokáta nie je viazané na konkrétne určený pracovný čas ani miesto, preto sa povinnosť úpravy zovňajšku advokáta vzťahuje na všetky možné situácie, v ktorých vystupuje na verejnosti a môže sa dostať do situácie poskytovateľa právnych služieb,“ dopĺňa Hellenbart.

Ženy a muži

U žien tvorí dôstojnú úpravu zovňajšku sukňový alebo nohavicový kostým, blúzka, šaty a spoločenská obuv primeraná ročnému obdobiu. Muži advokáti by mali nosiť  pánsky oblek, spoločenskú košeľu, kravatu alebo motýlik a spoločenskú obuv.

Pánsky oblek

Na výber je dvojdielny či trojdielny zvršok pozostávajúci okrem saka a nohavíc aj z vesty. Konzervatívnejší advokáti môžu zvoliť klasický anglický strih tmavých farieb s klasickým vzorom alebo bez vzoru. Mladší páni majú na výber aj upnutý taliansky strih, kratšie nohavice, výraznejší vzor a pestrejšie farby.

Spoločenská košeľa

K tmavšiemu konzervatívnejšiemu obleku sa hodí čisto biela bavlnená košeľa stredne priliehavého strihu. Ak pán nemá na sebe aj vestu, odporúča sa sako obleku nedávať dole.

Kravata (motýlik)

Advokát by mal zvoliť kravatu stredného strihu. Hrubšie kravaty sa hodia na užšie uzly, akým je napríklad takzvaný four in hands uzol. Na druhej strane užšie kravaty sa majú viazať komplikovanejším uzlom – half windsor alebo windsor.

Spoločenská obuv

Za formálnejšie sa považujú topánky s uzatvoreným systémom šnurovania – oxford. Každý advokát by mal mať vo svojom topánkovníku čierne calf nelakované oxfordky. Na druhej strane k moderne ladenému obleku sa hodia topánky typu derby s otvoreným šnurovaním. Vo všeobecnosti platí, že čierna farba je formálnejšia ako hnedá, prípadne koňaková.

Ilustračné snímky: dreamstime.com

Zdroj: jinepravo.blogspot.sk, cak.cz, sak.sk


 

01 - Modified: 2008-01-22 13:23:48 - Feat.: 0 - Title: Počas súčasnej vlády odovzdali necelých 70 kilometrov diaľnic
01 - Modified: 2019-08-13 09:50:03 - Feat.: - Title: Za volantom v koži seniora: zle vidím, nepočujem a nemôžem sa hýbať 02 - Modified: 2017-07-12 22:05:06 - Feat.: - Title: Sako vyberajte starostlivo. Ako keby ste kupovali auto, radí mužom návrhár 03 - Modified: 2016-11-15 14:14:16 - Feat.: - Title: Tajomstvo Trumpovho štýlu? Obleky za 20-tisíc eur v nesprávnej veľkosti 04 - Modified: 2016-11-07 14:12:12 - Feat.: - Title: Ženy v mužských šatách, muži v ženských. Návrhár sa preslávil módou pre transgender 05 - Modified: 2016-10-16 15:51:09 - Feat.: - Title: Takto vyzeral prvý mužský oblek na svete. Predviedol ho dedič tabakového impéria
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:25