StoryEditor

Kažimír chce zmeniť platenie DPH. V prospech podnikateľov

02.12.2014, 09:23
Autor:
TASRTASR
Rezort financií chce pre malé a stredné firmy zmierniť podmienky pre platenie DPH. Tí by mali platiť dane až po prijatí platieb za faktúry.

Zavedenie možnosti pre malé a stredné podniky uhrádzať daň z pridanej hodnoty (DPH) až potom, ako prijmú od svojich odberateľov úhradu za dodané tovary a služby, hodnotí Analýza zavedenia režimu úhrady DPH po prijatí platby z dielne Ministerstva financií SR.

"Analýza, ktorú ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania, sa zaoberá možnosťami, ako vznik daňovej povinnosti malých a stredných podnikov naviazať na zaplatenie faktúry od odberateľa," priblížil šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

V súčasnosti totiž aj tie firmy, ktorým ich odberateľ nezaplatí za dodané tovary a služby, musia štátu priznať a uhradiť DPH. Financovanie splatnej dane z vlastných zdrojov môže predstavovať vážny problém a nedostatok týchto zdrojov potom malým a stredným podnikateľom bráni napríklad v ďalších investíciách, pripúšťa ministerstvo.

Len pre niektoré firmy

DPH je v rámci Európskej únie harmonizovaná daň, rezort financií preto v analýze predkladá tri alternatívy, ktoré vymedzuje európska legislatíva. Rezort financií analyzuje možné zavedenie identifikovaných alternatív, poukazuje na ich výhody a nevýhody z hľadiska dotknutých subjektov aj na dosahy na štátny rozpočet. Analýza sa tiež zaoberá skúsenosťami iných členských štátov.

"Výsledkom analýzy má byť opatrenie, ktoré je súčasťou vládneho sociálneho balíčka a ktoré bude zamerané na malé a stredné podniky s limitovaným ročným obratom," avizuje ministerstvo. V analýze zároveň konštatuje, že táto zmena zvýši náročnosť systému DPH a bude mať vplyv aj na príjmy štátneho rozpočtu. "Rozsah, ako aj dopad tohto ovplyvnenia bude závislý od toho, ktorý z troch možných režimov by Slovenská republika zaviedla," dodáva rezort. Konkrétnu alternatívu po skončení pripomienkového konania vyberie vláda.

Podnikatelia zmeny privítajú

Podnikateľské asociácie a zväzy, s ktorými rezort financií diskutoval, iniciatívu vítajú. "Systém odvedenia DPH až po prijatí platby vnímam pozitívne, nakoľko v čase zhoršenej platobnej disciplíny pomôže zlepšiť finančnú situáciu v podnikoch, ktoré častokrát nie vlastnou vinou čakajú na úhradu za dodané tovary a poskytnuté služby neprimerane dlho. Nový systém úhrady DPH v menších podnikoch však bude potrebné nastaviť tak, aby nezvýšil celkové administratívne zaťaženie podnikania," zhodnotil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

"Slovenská asociácia malých a stredných podnikov na základe informácií z členskej základne a od malých a stredných podnikov podporuje takýto zámer ministerstva. Preferujeme postoj uskutočňovať platby DPH nie na základe faktúr, ale na základe reálnych platieb za tovary a služby," doplnil prezident asociácie Vladimír Sirotka.

Pozitívne snahu riešiť túto problematiku hodnotia aj odborníci na oblasť daní. "Platobná (ne)disciplína je problémom v pokrízových rokoch nielen na Slovensku. Aj preto umožňuje smernica EÚ členským štátom zaviesť pre malé a stredné podniky povinnosť odviesť DPH až po prijatí platby od odberateľov. Zavedenie tohto systému na Slovensku určite zlepší platobnú pozíciu malých a stredných podnikov aj napriek tomu, že môže priniesť dodatočné povinnosti evidenčného charakteru," zhodnotila Christiana Serugová z poradenskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko.

01 - Modified: 2007-01-12 12:28:39 - Feat.: 0 - Title: Becherovka pridá na fľaše varovanie pre tehotné ženy
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 04:55