StoryEditor

Bankové poplatky pri exekúcii? Pozrite sa na to

23.04.2014, 19:12
Autor:
runrun
Banky budú musieť poskytovať informácie o účtoch dlžníkov bezplatne. Exekútorom to zjednoduší prácu.

Nové pravidlá boja proti úžerníkom vstupujú v týchto dňoch do praxe. Ide o známy súbor zákonov, ktorý má chrániť proti úžere a nekalým obchodným praktikám drobných spotrebiteľov. Zmeny by im mali na jednej strane poskytnúť vyššiu ochranu, no menej už je známy fakt, že tieto novinky zasiahnu napríklad aj ďalšiu stranu týchto citlivých sporov, a to bankové inštitúcie. Legislatívne zmeny totiž priniesli aj novelu Exekučného poriadku. Tá spôsobila, že podľa novelizovanej klauzuly musia „dotknuté tretie osoby“, teda práve banky, poskytnúť súdnym exekútorom informácie, ak o ne požiadajú, bezplatne. Týka sa to najmä údajov o bankových účtoch dlžníka. Navyše – odteraz ich banky budú musieť posielať elektronicky.

Aké sú skúsenosti exekútorov

„Bankové poplatky za informácie o účte dlžníka sa spoplatňovali pomerne vysokými sumami – od 20 do 30 eur pri jednom účte. Pri viacerých účtoch dlžníka to predstavovalo značný náklad, ktorý sa premietal do trov. Okrem toho elektronická komunikácia súdnych exekútorov s bankami celý proces urýchli,“ vysvetľuje prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Zmena úzko súvisí aj s ďalším dlhodobým problémom – s blokovaním viacerých účtov dlžníka. Súdni exekútori sú totiž dlhodobo tlačení k tomu, aby boli trovy exekúcie čo najnižšie. V praxi sa však stávalo, že pri zistení viacerých účtov vydávali príkaz na začatie exekúcie, teda na blokovanie sumy, v prípade všetkých účtov.

„Súdny exekútor si odteraz bude môcť zistiť informácie o stave účtu dlžníka už bez vysokých poplatkov. Ak na niektorom účte bude mať dlžník dosť prostriedkov na vyrovnanie dlžoby, nebude sa mu musieť blokovať viacero účtov,“ dodáva Paller.

Aké sú skúsenosti bánk

Banky sa samozrejme zvýšeným nákladom musia prispôsobiť. Nevidia to však nijako dramaticky, keďže poplatky sa v poslednom období aj tak znižovali vďaka elektronizácii podaní.

Napríklad v ČSOB od roku 2011 zaznamenali viac ako 800 spoplatnených žiadostí tohto druhu, ale ich počet postupne klesal z počtu 583 v roku 2011 na 118 v roku 2013.

V Sberbanke dostávajú v súčasnosti mesačne kvôli súčinnosti už len zopár písomných žiadostí zo strany exekútorov. Spoplatňujú ich sumou 35 eur. Drvivá väčšina komunikácie so súdnymi exekútormi sa však od decembra 2012 deje už len elektronicky, čo je bezplatné. Pre zaujímavosť – mesačne dostáva táto banka od súdnych exekútorov niekoľko desiatok tisíc elektronických dotazov.

V Slovenskej sporiteľni poskytujú súčinnosť elektronicky už od januára 2012, preto sa počet písomných dožiadaní exekútorov výrazne znížil – v roku 2013 ich bolo už len do dvesto. Celkove však počet súčinností elektronickou cestou, čím sa myslia bezplatné informácie o účtoch dlžníkov, dosiahol za vlaňajší rok takmer milión. Banka teda poskytuje bezplatnú jednoduchú súčinnosť, ak ide len o to vedieť, či má dlžník účet v banke, ale rozšírenú súčinnosť s informáciou o stave financií na účte dlžníka, naopak, doteraz stále spoplatňovala – sumou 10 eur.

VÚB mesačne vybavuje okolo 100-tisíc dotazov od exekútorov, z nich 99 percent je už v súčasnosti elektronických. Poskytnutie informácií takouto formou inštitúcia nespoplatňuje. Poplatok účtuje len pri písomných žiadostiach, tých je mesačne len rádovo okolo desať. Poplatok za poskytnutie súčinnosti v písomnej podobe doteraz predstavoval 16,60 eura.

01 - Modified: 2006-04-19 10:03:00 - Feat.: 0 - Title: NBA: Memphis narazí na Dallas, Clippers čaká Denver
01 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-04-05 07:54:29 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie volajú po zmene, inak to pocítia naše peňaženky 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:51