StoryEditor

Autori a umelci, priznajte dane. Môže sa to vyplatiť

23.02.2015, 23:00
Autorom i umelcom je výhodné uplatniť si v daňovom priznaní paušál. Na čo ešte treba prihliadať pri príjmoch za minulý rok?

Som autor, slobodný umelec, a neviem, ako si mám správne viesť účtovníctvo. Toto je častá otázka v HN Poradni, ktorú riešia mnohí čitatelia – hudobníci, autori, novinári, spisovatelia, ale aj tlmočníci, znalci či športovci.

Správne vedenie účtovníctva

Ako im radí Martin Palkovič, poradca účtovnej spoločnosti Palkovič, ak ste slobodným umelcom, máte možnosť vybrať si z troch možností. „Paušálne výdavky, daňová evidencia, jednoduché účtovníctvo Pokiaľ to nie je nutné, tak by som sa do jednoduchého účtovníctva nepúšťal. V závislosti od príjmu by som si zvolil paušálne výdavky alebo daňovú evidenciu. Daňová evidencia obsahuje len rozdelenie na príjmy a výdavky,“ tvrdí účtovník. Súčty zdaniteľných príjmov a zdaniteľných výdavkov len prenesiete do daňového priznania na daň z príjmov fyzických osôb. Je to zjednodušené účtovníctvo. Pri nízkych nákladoch zvážte použitie paušálnych výdavkov.

Pozor na staronové povinnosti

Od júla minulého roka pribudlo autorom, umelcom i ostatným slobodným povolaniam viac administratívy, prihlasovania a odhlasovania. Dotýka sa to najmä hudobníkov, autorov, novinárov, spisovateľov, ale aj tlmočníkov, znalcov či športovcov. Táto povinnosť zasiahla aj Ivana Brodného, fotografa z Bratislavy, ktorý je na voľnej nohe. „Celkovo mi to mesačne robí okolo 500 eur, ale firma mi daň nezráža. Podávam si sám daňové priznanie. Za minulý rok ho mám odložené do konca júna,“ objasňuje nám. Jeho zárobok za vlaňajšok bude rozhodovať o tom, či bude, alebo nebude povinným platiteľom odvodov na sociálne poistenie od 1. júla. Musel by totiž prekročiť vlaňajší príjem sumu 4 944 eur. V každom prípade však musí myslieť na jednu administratívnu povinnosť, ktorá platí už od júla minulého roka – musí podať čestné vyhlásenie o tom, ak ukončí alebo, naopak, začne znovu so svojou činnosťou.

Čestné vyhlásenia už od vlaňajška

Podnikáte ako autor, umelec, lekár, masér, hudobník či výtvarník a máte často náhodné či nepravidelné príjmy? Nie je to nič neobvyklé. Ako tvrdí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková, umelecké profesie majú svoje špecifiká. „Herci, spisovatelia, hudobníci a výtvarníci nemusia napríklad mať živnosť ani pridelené IČO od daňového úradu. Podľa zákona o dani z príjmov ide o príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa paragrafu 6 odseku dva písmeno a. Sociálne poistenie autorov a umelcov, ktorí nepodnikajú na základe živnosti, už nezanikne automaticky dňom skončenia registrácie na daňovom úrade. Zanikne až vtedy, ak predložia Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie, že ukončili činnosť,“ radí Bednáriková.

Ako to bude s odvodmi

Častým problémom v praxi pre osoby v slobodnom povolaní býva aj to, čo si dať do výdavkov a čo nie. Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, tvrdí, že napríklad autori článkov do novín a časopisov majú dve možnosti zdanenia svojich príjmov: a to buď im objednávateľ zrazí dve percentá do literárneho fondu a odvedie preddavok na daň z príjmov, čím sa tento príjem považuje za vysporiadaný, alebo im objednávateľ daň nezrazí, on si príjmy za tieto príspevky zahrnie medzi príjmy podľa paragrafu šesť zákona o dani z príjmov a vysporiada si ich sám v daňovom priznaní po skončení zdaňovacieho obdobia. Vtedy si môžu uplatniť paušálne výdavky alebo použiť skutočné výdavky, avšak vtedy si budú platiť sociálne aj zdravotné odvody. Povinným platiteľom sociálnych odvodov sa stávajú od júla tohto roka, ak  vlani mali príjmy vyššie ako 4 944 eur.


Výhody zrážkovej dane (najmä):
• autor nemá žiadne povinnosti (zrážková daň je daňovo vysporiadaná),
• výška týchto príjmov – keďže nevstupujú do základu dane – nemá vplyv na zdanenie celoročných príjmov,
• na autora sa nevzťahuje registračná povinnosť na DÚ, Sociálnu či zdravotnú poisťovňu,
• z týchto príjmov sa neplatí poistné na zdravotné poistenie a ani poistné na sociálne poistenie. 

Nevýhody zrážkovej dane (najmä):
• príjem je definitívne zdanený, pričom sa pri zrážke uplatní ako výdavok už len zrazený príspevok do umeleckého fondu, teda 2 % do Literárneho fondu,
• pri zrážke dane sa neuplatňovali a neuplatňujú ani nezdaniteľné časti základu dane a tie si nemožno uplatniť ani dodatočne, keďže tento príjem sa v daňovom priznaní už uvádzať nemôže,
• nemožno si uplatniť ani nárok na daňový bonus, keďže príjem nevstupuje do základu dane daňovníka.


V prílohe Poradca si tiež prečítajte:

• Aké formy účtovania sú pre vás najvýhodnejšie

• Ako to budete s odvodmi od júla tohto roka

• Ktoré odpočítateľné položky môžete využiť v priznaní

01 - Modified: 2007-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mr. Močenok alebo život medzi kolkami
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 16:28