StoryEditor

Úspech slovenského developera na poľskom trhu

24.06.2015, 11:35
Autor:
redred
Keď v roku 2008 HB Reavis vstupoval na poľský trh, patril na Slovensku medzi najznámejšie developerské spoločnosti. V Poľsku ho takmer nepoznali.

Dnes je na tamojšom trhu jedným z najaktívnejších hráčov v segmente, za sedem rokov pôsobenia v krajine ukončila tri investície, dve stavia alebo dokončuje. A plánuje ďalšie. Ako slovenská developerská spoločnosť dobyla varšavský trh? A čo odporúča iným Slovákom, ktorí chcú expandovať u nášho severného suseda? „Poľsko je ideálny trh pre investície,“ tvrdí HB Reavis.

A opodstatnene. Podľa správy Poľsko 2025 – Nový hnací motor rastu v Európe, ktorú začiatkom roka zverejnila spoločnosť McKinsey & Company, je krajina z hľadiska reálneho HDP ôsmym hospodárstvom Európskej únie a môže sa pochváliť dvoma desaťročiami nepretržitého hospodárskeho rastu. Z hľadiska HDP na obyvateľa (podľa parity kúpnej sily) skoro o polovicu, konkrétne z 32 na 60 %, zmenšila náskok európskej 15-ky. Dosiahla tak najlepší výsledok z celého bývalého východného bloku. Autori správy zdôrazňujú, že Poľsko má všetky predpoklady na to, aby sa stalo jedným z hnacích motorov rastu Európskej únie.

Ťahúňom je trh s kancelárskymi nehnuteľnosťami

Nehnuteľnosti patria medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce sektory v poľskom hospodárstve a podľa predsedu predstavenstva HB Reavis Poland Stanislava Frňku poľský trh disponuje najväčším rozvojovým potenciálom v regióne. „Poľsko je svetovou trojkou, tesne po Číne a Indii, z hľadiska veľkosti outsourcingových služieb. Medzinárodné spoločnosti oceňujú, že môžu redukovať náklady bez toho, aby sa znížila kvalita poskytovaných služieb v oblasti obsluhy podnikateľských procesov. Nespornou výhodou je aj blízkosť centrálnych sídiel a podobná legislatíva vyplývajúca z členstva v Európskej úni,“ vysvetľuje.

Slová predsedu predstavenstva potvrdzujú najväčší nájomcovia kancelárskej budovy Konstruktorska Business Center. Centrum odovzdali do užívania v roku 2013. Využívajú ho napríklad globálny líder v oblasti medzinárodných prevodov peňazí MoneyGram, jedna z najväčších svetových firiem Procter&Gamble, najväčší výrobca výťahov, elevátorov a travolátorov OTIS alebo svetový líder medzi výrobcami energeticky účinných klimatizačných, vykurovacích a chladiacich zariadení Carrier. Spomínané spoločnosti si spolu s mnohými ďalšími zvolili Poľsko ako sídlo centier zdieľaných služieb a podpory podnikateľských procesov (SSC, BPO). Zahraničných investorov sem priťahuje kvalifikovaný personál a dobré komunikačné prepojenie s ostatnými európskymi krajinami. To zas prispieva k investovaniu do nehnuteľností. HB Reavis takéto podmienky rozvoja víta.

Od nuly k štvrť miliónu štvorcových metrov

Skupina HB Reavis počas siedmich rokov pôsobenia na poľskom trhu uskutočnila tri projekty. Prvým je spomínaný Konstruktorska Business Center s nájomnou plochou 49 400 štvorcových metrov. Pýši sa najväčšou rozlohou podlažia v strednej a východnej Európe. Druhým projektom je komplex Gdanski Business Center I. V dvoch budovách ponúka takmer 48 000 štvorcových metrov plochy. Tretím projektom je kancelárska budova Postępu 14 Business Center. Nachádza sa v samom srdci podnikateľskej štvrte Mokotov. Všetky priestory centra Konstruktorska sú plne prenajaté, Gdanski Business Center I je obsadený na viac ako 80 %. Podľa Stanislava Frňku rokujú s ďalšími nájomcami a firma očakáva, že zvyšok priestorov prenajmú v najbližšom čase.

Nedostatku záujmu zo strany nájomcov sa HB Reavis neobáva. Vo fáze výstavby je komplex West Station so železničnou stanicou Varšava Západ. Ide o spoločný projekt slovenskej developerskej spoločnosti a poľského železničného podniku Polskie Koleje Państwowe. Obyvatelia Varšavy a cestujúci budú môcť využívať modernú železničnú stanicu už tento rok. Prví nájomcovia sa do priľahlých kancelárskych budov nasťahujú koncom roka 2016. „Poľsko je pre skupinu HB Reavis jedným z najdôležitejších trhov. Etablovali sme sa v strednej a východnej Európe, vo Veľkej Británii a v Turecku. Doteraz sme dodali 750 000 štvorcových metrov moderných kancelárskych, obchodno-rekreačných a logistických priestorov a ďalší milión štvorcových metrov sa nachádza v procese dostavby či v etape príprav. Veľká časť týchto plánov sa spája práve s Poľskom,“ zdôrazňuje Stanislav Frňka.

Firma udržiava tempo. Druhú fázu výstavby komplexu Gdański Business Center ukončí v prvom štvrťroku 2016. Najbližšie chce investovať v samotnom centre mesta, a to oproti stanici Varšava Centrálna – Chmielna 73. „Tento projekt bude vyvrcholením nášho pôsobenia vo Varšave. Investícia je výnimočná najmä preto, že ide o našu prvú výškovú budovu v meste,“ prezrádza S. Frňka. „Komplex na Chmielnej ulici, ktorý navrhnú špičkoví architekti, ponúkne vyše 140 000 štvorcových metrov moderných kancelárskych plôch. Oficiálna premiéra projektu sa uskutoční v druhej polovici tohto roka, vtedy prezradíme ďalšie detaily.“ Dokončené projekty spolu s rozpracovanými prinesú na varšavský trh viac ako 250 000 štvorcových metrov kancelárskej plochy. A rozhodne sa týmto expanzia HB Reavis na poľskom trhu nekončí. „Poľsko ostáva jedným z najatraktívnejších cieľov investovania v strednej a východnej Európe. Už niekoľko rokov je krajinou so stabilným hospodárstvom a Varšava patrí medzi európske mestá s najväčšou dynamikou rastu, a to nielen v oblasti vedy a kultúry, ale aj v podnikaní. Veľmi dôležitá je dostupnosť kvalifikovaného personálu, počnúc zamestnancami na najnižších stupňoch až po top manažment.

Pre nás ako pre developera to znamená veľmi dobré podmienky na ďalší rozvoj,“ myslí si Stanislav Frňka. Do budúcnosti sa poľský HB Reavis pozerá s optimizmom, hoci si uvedomuje výzvy, ktoré doba prinesie. „Nadchádzajúce roky patria flexibilným developerom, ktorí vedia správne analyzovať trh a dokážu sa prispôsobovať neustále rastúcim nárokom nájomcov. My v HB Reavis to robiť vieme a oceňujú to nielen nájomníci, ale aj trh,“ vraví Frňka. Skupina typická výnimočnou kvalitou a  ekologickými riešeniami budov vybavených najmodernejšími technológiami a flexibilným prístupom k zákazníkom získava ocenenia v Poľsku i v zahraničí.

Vlani to boli napríklad tituly „Investor roka regiónu strednej a východnej Európy“ zo súťaže FDI Poland Investor Awards a „Office Developer of the Year, CEE z Eurobuild Awards. Odborné poroty zaujal aj projekt Gdański Business Center I. V septembri projekt vyhlásili za „Investíciu kancelárskych priestorov roka na Prime Property Prize a v novembri, v rámci CIJ Awards, za „Development kancelárskych priestorov roka. Predseda predstavenstva poľského HB Reavisu je presvedčený, že v krajine by mali investovať aj iné slovenské spoločnosti. „Rozhodne tento trh odporúčam všetkým investorom,“ vraví. „Poľsko prešlo obrovským vývojom a z roka na rok vytvára pre nich čoraz priaznivejšie prostredie. Zlepšuje sa stav infraštruktúry, stavajú sa nové cesty, modernizujú sa železnice, vznikajú nové letecké spojenia. Hospodárska situácia je stabilná a poľské vysoké školy vzdelávajú špecialistov, ktorí úspešne môžu súťažiť s odborníkmi z celého sveta.“ Dôkazom je podľa neho prítomnosť takých firiem na poľskom trhu, ako GE, P&G či Google.

01 - Modified: 2007-07-03 10:15:44 - Feat.: 0 - Title: Dlho očakávaný príchod iPhone
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 03 - Modified: 2024-03-10 14:33:17 - Feat.: - Title: Čínska vláda stupňuje tlak na problémových developerov. Majú ísť do bankrotu 04 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom? 05 - Modified: 2024-02-19 17:23:39 - Feat.: - Title: Osud realitného fondu HB Reavis je spečatený. Čo urobí nový majiteľ?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:34