StoryEditor

Život v pohraničí? Naši si ho chvália

14.04.2015, 00:00
Doprava, prostredie, ceny. Zhodujú sa na benefitoch bývania v slovenskom prihraničí našinci. Bývať späť by už nešli.

Život v obciach okolo slovenskej hranice nie je dominantou len Bratislavčanov. „Bežne tu jazdia autá s bystrickou, popradskou alebo aj košickou značkou,“ hovorí tridsaťštyriročný Róbert, pôvodom z Piešťan, ktorý v Rajke žije už tretí rok. Ani jeho susedia nie sú rodení Bratislavčania. „Vedľa nás býva pár, ktorý v slovenskej metropole študoval, no po rokoch privátov im bolo drahé kúpiť si byt v meste. Rozhodli sa ísť preto sem,“ hovorí Róbertova žena Lucia. 
U nich to bolo podobné. „Dom so záhradou máme za cenu lepšieho dvojizbového bytu. Okrem toho si môžeme dovoliť platiť lízing na auto,“ dodáva.

Keď sa Róberta spýtame, prečo nešiel bývať do nejakej slovenskej obce pri Bratislave, len mávne rukou. „Kam? Chorvátsky Grob, Bernolákovo, Dunajská Lužná? Nedoplatil by som sa a zničil by som si nervy v dopravných zápchach,“ hovorí s tým, že v Bratislave je za 15 minút.

Situácia je podobná aj v okolitých obciach, a to najmä vďaka perfektnej dopravnej dostupnosti po autostráde, ktorá je od Mosonmagyaróváru po slovenskú hranicu pre vozidlá do 7,5 tony bezplatná. „Pamätám si, že aj na Slovensku boli snahy, aby sa neplatilo za diaľnicu od Stupavy do Bratislavy. Zamietli to, a preto chodia tamojší cez obce, aby ušetrili na známke,“ myslí si Róbert.


Čo dnes nájdete v prílohe Reality na tému Bývanie v pohraničí a najvýhodnejšie hypotéky

- rozhovor s rodinou, ktorá už tretím rokom žije v Maďarskej obci Rajka
- spôsoby financovania nehnuteľnosti v zahraničí
- ceny nehnuteľností v mestách a obciach v okolí Bratislavy

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v stredu 14. apríla 2015) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Celý rozhovor s rodinou z Rajky nájdete tu.
Ceny nehnuteľností nájdete tu.
Aké najvýhodnejšie hypotéky banky ponúkajú nájdete tu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:12