StoryEditor

Nedajte sa dobehnúť zlou zmluvou. Ak už, poradí vám združenie spotrebiteľov

26.07.2014, 13:00
Autor:
tasr, runtasr, run
Od nebankovky si požičiava čoraz viac ľudí. Nevýhodné podmienky riešia neskoro. Ak si neviete rady, hľadajte pomoc v poradenských organizáciách.

Oklamaných spotrebiteľov, ktorým rôzni špekulanti nanútia nevýhodné spotrebiteľské zmluvy, neubúda. Svedčia o tom skúsenosti Komisie na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách. Tá má aj počas leta plno roboty – v podobe množstva podnetov od poškodených občanov. Jej zistením za posledné obdobie je fakt, že ľudia si od nebankových spoločností požičiavajú peniaze už aj na financovanie základných životných potrieb. Odborníci preto varujú: vždy si vopred dôkladne prečítajte zmluvu ešte pred jej podpísaním.

Vynaliezavosť špekulantov

Na komisiu, ktorá patrí pod ministerstvo spravodlivosti, sa ľudia v tomto čase obracajú najmä so sťažnosťami na neprijateľné zmluvné podmienky a nevhodné obchodné praktiky. Ale aj na neprimeraný výkon práva.

„Stále sú tu snahy veriteľov a dodávateľov tovarov a služieb, ktorí chcú zakrývať skutočnú odplatu cez rôzne poplatky, úhrady, odmeny za poskytnutie služieb,“ konštatuje hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Obozretnosť nado všetko

Slováci si nepožičiavajú v súčasnosti na dovolenky, ale najmä na pokrytie bežných výdavkov. Takéto skúsenosti má Združenie na ochranu a pomoc spotrebiteľom v núdzi.

„Za uplynulé obdobie nás kontaktovali spotrebitelia, ktorí si požičiavali pre sociálne nepriaznivú situáciu a vážny nedostatok financií. V dôsledku toho si ohrozili uspokojovanie svojich základných životných potrieb, napríklad nákupov základných potravín, úhradu nákladov za bývanie a podobne,“ uviedla podpredsedníčka združenia Jana Lesňáková.

Ministerstvo spravodlivosti aj združenie preto občanov upozorňujú, aby boli obozretní pri uzatváraní zmlúv o pôžičkách. Informovať by sa mali najmä o všetkých častiach zmluvy, ktorým nerozumejú.

„Pokiaľ ide o jednotlivé časti zmluvy, možno odporúčať, aby sa spotrebitelia informovali najmä na výšku celkových nákladov poskytnutej služby, na poplatky za služby a sankcie za porušenie zmluvných povinností, ako aj na spôsob riešenia sporov, ktoré by zo zmluvy mohli vzniknúť,“ dopĺňa Donevová.

Pomoc je možná vždy

Taktiež by ste si mali všímať konečnú sumu, ktorú budete musieť za poskytnutý úver spoločnosti vrátiť, ako aj to, aká je výška splátky. Nemali by ste zabúdať ani na sankcie spojené s porušením zmluvných povinností. „Ľudia by si mali všímať, kedy a za akých okolností je možné jednorazové splatenie celého úveru, za akých podmienok možno úver predčasne splatiť a ukončiť zmluvný vzťah,“ odporúča Lesňáková.

Podľa jej slov majú spotrebitelia niekoľko možností, ako sa brániť, ak sa pre pôžičku dostanú do problémov. „Ak už exekúcia prebieha, stále majú možnosť sa brániť. Vždy je dôležité skúmať zákonnosť a oprávnenosť exekúcie. Pri pochybnostiach o jej zákonnosti odporúčame spotrebiteľom podávať návrhy na odklad a zastavenie exekúcie," doplnila Lesňáková.

Okrem toho sa môžu poškodení spotrebitelia obrátiť aj na súd alebo občianske združenia, ktoré pomáhajú ľuďom domáhať sa ich práv. „Spotrebitelia môžu požiadať aj o posúdenie zmluvných podmienok a spotrebiteľských zmlúv,“ dodáva Lesňáková.

Čo si pri pôžičkách od nebankoviek všímajte najviac:

  • „neviditeľné“ poplatky
  • možné sankcie za nedodržanie podmienok
  • či sa dá pôžička splatitť aj jednorazovo
  • informujte sa na všetky časti zmluvy, najmä na tie, ktorým nerozumiete
  • ak dôjde na exekúciu, nechajte preskúmať jej zákonnosť a oprávnenosť
01 - Modified: 2006-08-21 13:08:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovičová: Nádej a optimizmus prehlušil rachot okupačných tankov
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2023-12-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Plytvanie jedlom nie je dobré. Správnym skladovaním dokážeme trvanlivosť výrazne predĺžiť, tvrdí odborníčka 04 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: FNC reaguje na Cvernov dohodnutý zápas: Alexovi zahatala cestu zmluva, hrozí mu pokuta 05 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pražiarne majú problém dostať sa k lacnejšej káve. V celej Európe nezoženiete vrece známej odrody z Vietnamu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:54