StoryEditor

Sedem krokov pre investičných začiatočníkov

27.11.2013, 14:26
Snívate o bohatstve, no peniaze nepribúdajú? Zvládnite základy investovania. Je to cesta, ako zarobiť. Stačí mesačne ušetriť pár desiatok eur

1.Uvedomte si riziká

Základný rozdiel medzi sporením a investovaním je v tom, že investícia je neistota. Je to síce školská poučka, ale jej neznalosť už veľa ľudí priviedla k zúfalstvu. Investícia znamená, že svoje peniaze niekam vložíte a dúfate, že vám zarobia. Zisk však NIE JE istý, naopak, môžete aj stratiť, čiže dostanete menej než ste vložili.

"Mnohí klienti vidia len možné zisky, ktoré im predkladajú niektorí predajcovia, ale neuvedomujú si druhú variantu - stratu. Keď nastane, cítia sa podvedení," upozorňuje Tomáš Kučera zo spoločnosti Benefita.

2. Nechcite mať všetko

Každá investícia má tri základné parametre: likviditu (za ako dlho dokážete z investície získať hotovosť), výnos (či zarobíte veľa, alebo málo) a bezpečie (či zarobíte, alebo prerobíte). A pozor, NIKDY nemôžete mať všetko naraz.

Keď chcete mať peniaze kedykoľvek k dispozícii a pritom uložené bezpečne, nezarobia veľa (sporiace účty). Keď chcete mať peniaze v bezpečí a lepší výnos, musíte počítať s tým, že budú uložené na dlhú dobu (stavebné sporenie) alebo nebude ľahké hneď investíciu premeniť na hotovosť (umenie, nehnuteľnosti). A keď je vaším cieľom vysoký zisk a ľahká likvidita, musíte ísť do rizika: namiesto zisku bude strata (akcie).

3. Ponechajte si rezervu

Neinvestujte všetko, čo máte. Ponechajte si rezervu, aby ste v prípade straty nemali problém, keď sa vám rozbije auto či bude treba kúpiť novú práčku. Nebojte sa začať s málom – napríklad s tridsiatimi eurami mesačne.

4. Začnite voľnejšie

Nízke výnosy sporenia vám nestačia a chcete investovať? Začnite opatrne. Zistite si svoj ​​vzťah k riziku (na internete existuje veľa dotazníkov) a skúste najprv podielové fondy. Kolektívne investovanie je relatívne bezpečné, riadia ho odborníci a vy si vyskúšate, ako neistotu finančných trhov zvládate. Keď to pôjde, môžete uvažovať napríklad o nákupe konkrétnych akcií.

5. Neinvestujte len do jedného titulu

Keď všetky peniaze vložíte do jedného titulu a ten pôjde dole, bude zle. Keď však máte širšie portfólio investícií, niekde inde zarobíte a celková hodnota tak klesne iba o málo.

6. Poraďte sa zodpovedne

Na začiatku si nájdite poradcu, ktorý investíciám rozumie. Nedajte na luxusný vzhľad, ale na proklientsky prístup. Varovným signálom je situácia, kedy poradca začne ponúkať finančné produkty, hoci sa predtým dôkladne informoval o vašej situácii. Dôležitá je aj šírka ponúkaných produktov. Dobrý poradca má k dispozícii portfólio produktov od rôznych inštitúcií.

Pozor na tie, ktorým ide hlavne o početné presuny peňazí (provízie z poplatkov). A nezabudnite, že životná poistka nie je investícia, aj keď sa tak poradcovia tvária (opäť ide o províziu).

7. Neutečte pri prvom prepade

Ak ste si zvolili rizikovejšiu investíciu a ste v strate, nemusíte hneď predávať. Rýchly predaj a nákup nesie so sebou zbytočné poplatky. Určite si dopredu hranicu, kedy už ďalej riskovať nebudete, a ak investícia klesne pod ňu, zachovajte pokoj.

Zdroj: idnes.cz 

01 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 02 - Modified: 2024-04-25 20:54:48 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil štvrťročný zisk o pätinu, tržby prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:23