StoryEditor

Získajte zo stavebného sporenia maximum. Vieme ako

10.09.2013, 00:00
Najvýhodnejšie je vkladať maximum už na začiatku roka.

Pravdepodobne najväčším lákadlom stavebného sporenia je štátna prémia. Vďaka nej si sporitelia na konci roka prilepšia dnes o 11,50 percenta a od januára o 8,50 percenta. Samozrejme plus úroky, ktoré vám dá jedna z troch na našom trhu pôsobiacich stavebných sporiteľní.

Napriek percentuálnemu poklesu prémie, jej maximálna výška zostáva nemenná – 66,39 eura. No kým dnes na jej získanie v plnej výške stačí urobiť optimálny vklad 577,30 eura, od nového roku vás to bude mesačne stáť o 17 eur viac. Alebo na konci roka zložíte naraz 781,06 eura potrebných na plnú prémiu.

Ak patríte ku klientom, ktorí majú stavebné sporenie len s cieľom  zhodnocovania svojich úspor, stačí vám ročne vložiť sumu potrebnú na plnú výšku štátnej dotácie. Pri vyššom vklade výnosnosť vašej investície klesá. Dôvod? Štátny príspevok sa totiž so stúpajúcim vkladom, v budúcom roku 781,06 eura, už nemení.

Naopak, ak je vaším cieľom čerpať si úver, je výhodnejšie pre vás vkladať na stavebný účet čo najviac, bez ohľadu na výšku štátnej dotácie. Výška úveru je totiž závislá práve od toho, koľko dokážete nasporiť.

Ako však zo stavebného sporenia vyťažiť maximum? V oboch prípadoch, i keď je vaším cieľom len sporenie, alebo aj čerpanie úveru, je najvýhodnejšie vkladať maximum financií hneď na začiatku roka. Okrem plnej výšky štátnej prémie získate aj maximálne bežné úročenie vášho vkladu, ktoré stavebné sporiteľne ponúkajú.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:44