StoryEditor

Keď unesú dieťa... Ako to rieši nový právny predpis

04.07.2015, 18:29
Autor:
turtur
Právni experti vám až do 17. júla budú prinášať informácie o tom, ako sa na budúci rok zmenia súdne konania. Dnes o mimosporových konaniach.

Civilný mimosporový poriadok bude od polovice budúceho roka zastrešovať takzvané mimosporové konania, ktorých špecifikom je, že sa pri nich nepredpokladá spor o právo. Zmyslom a cieľom v týchto konaniach je preventívna funkcia súdu, teda aby sa možným sporom predchádzalo ešte pred ich vznikom.

Záujem dieťaťa

Zásadnou zmenou prešlo konanie o návrat maloletého do cudziny vo veci neoprávneného premiestnenia alebo zadržania (tzv. únosové konania). Ide o konanie, v rámci ktorého súd rozhoduje, či bolo dieťa na územie Slovenska premiestnené oprávnene alebo neoprávnene.


Snímka: Dreamstime

V tomto konaní sa postupuje podľa Dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí a nariadenia o právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a o veciach rodičovských práv a povinností. V tomto konaní súd prihliada predovšetkým na najlepší záujem dieťaťa, avšak musí rozhodnúť veľmi rýchlo. Preto vykonáva dôkazy v nevyhnutnom rozsahu.
Na toto konanie sú tak, ako doposiaľ, príslušné tri okresné súdy na celom území Slovenska, a to v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Takáto špecializácia súdov je vhodná najmä z dôvodu nižšieho nápadu týchto vecí a ich odbornej náročnosti. Účastníkmi tohto konania sú maloletý, navrhovateľ a ten, kto podľa navrhovateľa porušuje právo (teda únosca). Súd môže na návrh, ale aj bez návrhu rozhodnúť o dočasnej úprave styku navrhovateľa s maloletým, môže mu napríklad povoliť návštevy alebo určiť, že istý čas bude dieťa zverené do starostlivosti navrhovateľa. Ako v jednom z mála prípadov v Civilnom mimosporovom poriadku má súd na rozhodnutie šesťtýždňovú lehotu.

Konanie o dedičstve

V rámci konania o dedičstve by malo prísť k zefektívneniu konania a k rýchlejšiemu vydaniu konečného rozhodnutia. V dedičstve konal doposiaľ notár a v niektorých veciach sa vyžadoval aj zásah súdu. Avšak po zmenách bude notár konať úplne samostatne.
Kontrolu notárov v konaniach o dedičstve budú zabezpečovať aj naďalej súdy, ktoré budú rozhodovať o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiu notára. Civilný mimosporový poriadok rieši aj situáciu, keď počas konania o dedičstve zomrie dedič poručiteľa. V takom prípade prechádza dedičstvo priamo na dedičov zomrelého dediča, čím sa konanie zrýchli a bude lacnejšie.

Umorenie listín

Konanie o umorení listín a o úschovách bude patriť do právomoci notárov, čím príde k odbremeneniu súdov a k rýchlejšiemu vybaveniu veci.

V konaní o prípustnosti prevzatia a držania v zdravotníckom zariadení sa pozornosť sústredila na posilnenie práv umiestneného. V konaní môže vystupovať jeho dôverník ako niekto, komu umiestnený dôveruje a kto mu dokáže zrozumiteľne sprostredkovať priebeh konania a jeho práva a povinnosti v konaní.

Dominika Dziaková, 
Ministerstvo spravodlivosti SR 


Poradňa  -  otázky a odpovede

1.
Ako postupovať, keď zistím, že v katastri nehnuteľností je evidovaný ako vlastník pozemku starý otec, ktorý zomrel pred 30 rokmi a už nežijú ani jeho dedičia?

V takomto prípade hovoríme o tzv. novoobjavenom majetku. Je potrebné podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve. Notár môže potvrdiť nadobudnutie dedičstva priamo žijúcim potomkom, resp. dedičom zomrelých dedičov. Podľa nových pravidiel je jasne stanovené, že nemusí prebehnúť dedičské konanie po zomrelých dedičoch starého otca, ale dedičstvo sa vyporiada v jedinom konaní po starom otcovi. Tým sa zjednotil postup notárov pri konaní o novoobjavenom majetku.

2.
Dňa 15. 5 .2015 bola uzavretá zmluva o pôžičke s termínom splatnosti 15. 7. 2016. Avšak veriteľ zomrel 4. 7. 2016. Dlžník si chce splniť svoj záväzok, avšak okruh dedičov v deň splatnosti pôžičky ešte nie je ustálený. Čo má robiť dlžník, aby sa nedostal do omeškania?

Dlžník môže zložiť peniaze do úschovy notára (tzv. solučná úschova) s účinkom splnenia dlhu. Dlžník si tak riadne a včas splní svoj dlh zo zmluvy a vyhne sa tak nebezpečenstvu platenia úrokov z omeškania. Potom, čo sa ustáli okruh dedičov, notár im zloženú sumu vyplatí. Ak by niekto nesúhlasil s vydaním peňazí z úschovy, môže podať námietky, o ktorých bude rozhodovať súd.

01 - Modified: 2007-07-14 12:26:00 - Feat.: 0 - Title: O Hadleyho živote rozhodne špeciálny výbor
01 - Modified: 2016-02-13 07:23:01 - Feat.: - Title: V Británii odsúdili majiteľa továrne, ktorý otrocky vykorisťoval maďarských robotníkov 02 - Modified: 2016-01-14 13:52:16 - Feat.: - Title: Na Slovensku chytili českého podnikateľa. Päť rokov sa skrýval kvôli veľkému dlhu 03 - Modified: 2016-02-12 09:40:41 - Feat.: - Title: Píšete si v práci cez WhatsApp? Môžu vás kontrolovať, rozhodol súd 04 - Modified: 2016-01-11 14:44:11 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru Jánoš má ísť pred súd v marci 05 - Modified: 2016-01-07 13:22:10 - Feat.: - Title: Kramný dostal výnimočný trest. Za vraždu manželky a dcéry ide na 28 rokov do väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:40