StoryEditor

Očierňujú vám firmu, čo s tým? Kde vziať biznis kapitál? Naši experti vám dajú odpoveď

02.12.2013, 09:01
V seriáli Občianske džudo sa pýtajte, čo vás zaujíma v sociálnej, právnej, finančnej či podnikateľskej oblasti. Naši experti vám odpovedia.

Cykloturistický sprievodca a dane

Otázka: Počas leta by som chcel mesiac a pol každý rok vykonávať sprostredkovateľskú činnosť – vedúceho na jednodňových cykloturistických zájazdoch po Slovensku. Záujemcovia by si zvolili trasu na webe, ja by som vybavoval logistiku. Príjem by nepresiahol 500 eur. Akú právnu formu si mám zvoliť a aké povinnosti v daniach a odvodoch by mi vyplývali?

Odpoveď: Ide právne o minimálny zárobok (príležitostný príjem) a ak váš príjem nepresiahne polovicu vymeriavacieho základu, približne do 2000 eur, nemáte povinnosť ani podávať daňové priznanie.

Očierňovanie firmy

Otázka: Kamarát má malú prevádzku v oblasti gastronómie. Je v rozvodovom konaní. Jeho manželka s priateľom sa ho rozhodla zničiť aj v rámci podnikania a očierňujú dobré meno firmy. Zaťahujú do toho aj zamestnancov. Posielajú bezdôvodné udania, kontroly a podnety na úrady alebo podania na políciu. Zatiaľ sa všetky kontroly ukázali ako bezdôvodné. Ako je možné sa brániť?

Odpoveď: Neexistuje spôsob, ako by sa mohol ubrániť kontrolám. Nie je žiaden spôsob, ako úradníkom vysvetliť, aby nezačínali ďalšie a ďalšie kontroly. Čím viac budete úradníkom vysvetľovať a žiadať, aby kontrolu čím skôr ukončili, tým ju budú dlhšie naťahovať. Dnes je veľkou módou otvárať daňové kontroly na vratky DPH, malú firmu to odrovná, môže robiť, čo chce, lebo pokyn zhora je zvýšiť výber DPH. Žiaľ, nejde sa po podvodníkoch, ale po slušných ľuďoch a taktiež platí, že úradník nikdy nepotrestá sťažovateľa. Je to smutné, ale je to tak.

Kapitál na biznis

Otázka: Chcel by som rozbehnúť podnikanie, nemám však kapitál. Potreboval by som ho na financovanie svojho projektu. Kde hľadať pomoc?

Odpoveď: Na Slovensku je na to málo možností. Ak ste zamestnaný, cesta je spotrebný úver. Ak potrebujete viac peňazí, tak úver založený nehnuteľnosťou. Ručiť však nehnuteľnosťou, v ktorej bývate, je najhoršie rozhodnutie, aké môžete urobiť. Ale do úvahy prichádza aj príspevok na podnikanie, ak ste evidovaný na úrade práce. Ten je až do výšky okolo 4 200 eur podľa regiónu. Ak nie, tak vám zostáva naozaj len založiť nehnuteľnosť, prípadne vziať spotrebný úver. Potom je tu ešte príležitosť obrátiť sa na nebankové spoločnosti, nie všetky majú totiž vysoké úroky. Možnosti závisia od nápadu a veľkosti potrebného kapitálu. Sú prípady, kde na podnikanie založili nehnuteľnosť, a keď sa nedarilo podľa ich predstáv, tak len-len že o ňu neprišli z dôvodu exekúcie.

Auto vo výdavkoch

Otázka: SZČO vediete jednoduché účtovníctvo. Do daňových výdavkov sú zahrnuté preukázateľne vynaložené výdavky. Na podnikanie využíva vozidlo, ktoré nie je zahrnuté do obchodného majetku a nie je v jeho osobnom vlastníctve, pričom nemá uzatvorenú ani zmluvu o nájme tohto vozidla. Môže si uplatňovať nejaké náklady z používania auta? Ak nie, kedy by si mohol uplatňovať cestovné výdavky z jeho používania, musel by byť vlastníkom? Ak by uzatvoril zmluvu o nájme, čo by si v tomto prípade mohol uplatňovať, iba nájomné ? Čo si môže uplatňovať, ak uzatvorí zmluvu o prenájme na nulovú sumu? Ak by nájomné bolo uzatvorené na nulovú sumu, musí sa prenajímateľ registrovať u daniarov?

Odpoveď:  Áno, aj pri takom to spôsobe, ak nedošlo k odplate za poskytnutie vozidla, teda bolo vypožičané bezodplatne na podnikateľské účely, má SZČO právo dať si do výdavkov tie výlohy, ktoré preukázateľné vynaložil, ak sú na dosiahnutie , zabezpečenie a udržanie príjmu. Ak by však šlo o odplatný spôsob, potom by išlo o nájomnú zmluvu. Pri používaní auta nezahrnutého do obchodného majetku , ktorý je vypožičaný podľa zmluvy o výpožičke, teda bezodplatne, je možné si ako daňový výdavok uplatniť preukázateľné výdavky v podobe: výdavkov na spotrebované pohonné látky, na

bežné opravy a údržbu, na ďalšie prevádzkové výdavky súvisiace s použitím auta (diaľničné poplatky, parkovné a pod.), na daň z auta, ak ju zaplatil vypožičiavateľ.

Nehoda a bolestné

Otázka: Mala som dopravnú nehodu, ktorej vinník som nebola ja. PN som bola šesť dní, takže sa voči vinníkovi ani nezačalo trestné konanie. Aké mám nároky? Môžem si žiadať sťaženie spoločenského uplatnenia a škodu na zdraví z jeho zákonnej poistky?

Odpoveď: Máte nárok na bolestné, prípadne aj na sťaženie spoločenského uplatnenia, pokiaľ zranenia zanechajú trvalé následky. Tieto nároky vám oboduje váš lekár a vystaví posudok. Taktiež vám môže vzniknúť nárok na stratu na zárobku počas PN, ďalej nárok na vecnú škodu (napríklad poškodené okuliare, oblečenie, ktoré ste mali v čase nehody na sebe), ako aj na liečebné náklady (napríklad na lieky, zdravotnícke pomôcky, na cesty k lekárovi).

.

 

01 - Modified: 2005-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozšírili predstavenstvo
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 15:47:30 - Feat.: - Title: Nové kapitálové požiadavky na švajčiarske banky spomalia rast UBS 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:35