StoryEditor

Vzal vám sused kus pôdy? Poradíme vám ako ju získate späť

20.04.2015, 00:05
Autor:
tur, runtur, run
Dvadsať rád ako si vyriešite prípadné spory okolo pozemkov, vybavíte veci na katastri atď. Odpovedajú experti Hospodárskych novín.

               Kataster a vyhľadávanie

1.
Nový vyhľadávač údajov z katastra

Vlani v septembri 2014 ste začali testovať úplne nový portál cica.vugk.sk s vyhľadávacou aplikáciou CICA, ktorý je dnes už v rutinnej prevádzke. Vďaka nemu má verejnosť k dispozícii okrem doteraz známeho katasterportal.sk aj oveľa modernejší webový vyhľadávač. Aké sú základné odlišnosti medzi týmito dvoma portálmi? 

Webová aplikácia CICA má za cieľ rýchlo, jednoducho a intuitívne vyhľadať a zobraziť výpis z listu vlastníctva. Ovládanie v nej je možné aj výlučne s využitím počítačovej myši. Oproti Katasterportálu je prehľadnejšia a hlavne je orientovaná na „bežného“ občana. Nemá ambíciu poskytovať prehľadávanie cez celé Slovensko ani služby a analýzy pre veľkých odberateľov údajov. Prostredníctvom webovej aplikácie CICA možno vyhľadávať údaje aj na mobilnom telefóne kdekoľvek, kde je k dispozícii signál. Je veľmi vhodná napríklad na rýchlu kontrolu toho, či sa pri konkrétnej nehnuteľnosti neobjaví plomba, ktorá by tam nemala byť. Mohlo by to signalizovať okrem iného aj pokus o podvodný prevod. 

2. 
Vyhľadávač v mapových podkladoch
V novom vyhľadávači na portáli cica.vugk.sk pripravujete rozšírenie funkčnosti o mapovú časť. Kedy môže verejnosť rátať so spustením tejto mapovej časti, aby informácia z katastra bola úplná?

Mapová časť portálu CICA bude podobnou jednoduchou formou napĺňať cieľ vyhľadania a zobrazenia výpisu z listu vlastníctva konkrétnej parcely, vybratej v mapovej časti. Mapová časť bude obsahovať iba parcely katastrálnej mapy a mapy určeného operátu. Jej spustenie pre verejnosť predpokladá Úrad geodézie, kartografie a katastra, ktorý nový vyhľadávač CICA pripravil a prevádzkuje, v letných mesiacoch. Všetky webové aplikácie sa snažíme koncipovať tak, aby boli vyhotovené naozaj na mieru koncovému používateľovi. „Mapka“ je zatiaľ v internej testovacej prevádzke. Prostredie geografického informačného systému má iné možnosti globálneho vyhľadávania a nadstavbového zobrazovania údajov katastra spolu s údajmi, ktoré sú predmetom GIS-u, topografickej mapy, uličnej siete, siete adresných bodov, prípadne ortofotomapy. Prostredníctvom portálu „Mapka“ bude možné poskytovať údaje formou nevizuálnej služby (SOAP). 

3.
Zápis majetku do katastra

Ako sa správne zapíše nehnuteľnosť do katastra a ktoré prílohy treba dať k návrhu na vklad?  

Konanie sa začína podaním návrhu na vklad. Zápis do katastra sa urobí len za predpokladu, že sa neodhalí skutočnosť, ktorá by tomu bránila. Ak je všetko v poriadku, kataster vystaví pre nového majiteľa list vlastníctva. Do katastra sa vpíše právo k nehnuteľnosti, napríklad vlastnícke alebo záložné právo. Týka sa to kúpnej a darovacej zmluvy, zmluvy o zriadení vecného bremena či o prevode vlastníctva bytu. 
Prílohy, ktoré sa prikladajú k návrhu na vklad do katastra: zmluva, na základe ktorej má byť právo k nehnuteľnosti zapísané, vyhotoví sa toľkokrát, koľko je účastníkov konania; geometrický plán, ak nehnuteľnosť nie je v katastrálnej mape, v prípade bytov aj vyhlásenie správcu; verejná listina potvrdzujúca právo k nehnuteľnosti, ak nie je priamo vpísané na liste vlastníctva; identifikácia parciel, ak vlastnícke právo nie je vpísané na liste vlastníctva; ak je účastník zastupovaný splnomocnencom, dohodu o splnomocnení; potvrdenie o zmene priezviska v prípade rozvodu alebo vydaja. Nezabudnite, že potrebný je aj e-kolok (66 eur, v prípade zrýchleného vkladu +200 eur), pričom zrýchlený vklad je do 15 dní.

4.
Problémy so zápisom  

Kúpený pozemok je uvedený v pozemkovej knihe, ale bez vkladu do katastra. Kataster ho však nechce zapísať. Ako s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-05-14 08:38:00 - Feat.: 0 - Title: ČKD Nové Energo získala v Rusku objednávku za viac ako 40 miliónov EUR
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 04 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 18:52