StoryEditor

Havarijná poistka? Vieme, ako na nej ušetriť

30.04.2013, 00:00
Ste majiteľom nového auta? Potom si určite nezabudnite uzatvoriť havarijnú poistku.

 „Výhodou havarijného poistenia je, že v prípade čiastkových škôd vám preplatia novú cenu poškodeného dielca aj cenu práce. Pri krádeži alebo veľmi rozsiahlej havárii vám poisťovňa vyplatí len zostatkovú cenu, ktorá s pribúdajúcim vekom vozidla a najazdenými kilometrami dramaticky klesá,“ poznamenáva Marek Dudáš, konateľ spoločnosti Superpoistenie. Havarijnú poistku si podľa neho často uzatvárajú aj majitelia pri kúpe ojazdeného vozidla, zvyčajne starého 3 – 4 roky. Ak však máte auto staršie ako 10 rokov, spravidla ho poisťovne už nepoistia pre vysoký vstupný vek.

Trend? GAP poistenie
Ako objasňuje Ľuboš Vittek, senior consultant Partners Group SK, poisťovne vyžadujú doklad totožnosti a technický preukaz, pri novom vozidle aj kúpno-predajnú zmluvu. Pri poistení ojazdeného auta sa vykonáva aj jeho obhliadka. Trendom podľa Mareka Dudáša je, že klienti začali využívať možnosť pripoistiť si k havarijnému poisteniu aj poistenie finančnej straty – tzv. GAP poistenie a postupne s týmto produktom prichádzajú na trh ďalšie poisťovne. „Vhodné je najmä pre majiteľov nových áut, ktorých hodnota prudko klesá. Pripoistenie zabezpečí doplatenie poistného plnenia pri totálnej škode alebo pri krádeži do kúpnej ceny auta.“ Poistenie sa uzatvára jednorazovo na obdobie prvých troch alebo piatich rokov, prípadne s ročným poistným obdobím, a automaticky sa predlžuje.

Na čom možno ušetriť
Výška jednotlivých obchodných zľliav v poisťovniach sa podľa Mareka Dudáša pohybuje od 3 do 20 percent, za bezškodový priebeh to však môže byť 50 až 70 percent. „Celková výška zľavy v nietkorých prípadoch dosiahne 70  percent zo základnej sadzby poistného, stanovenej najmä na základe značky a modelu auta. Základná sadzba poistného na všetky riziká sa v závislosti od značky  a modelu pohybuje od 3 do 9 percent z novej ceny vozidla.“ Okrem bonusu za bezškodový priebeh sa v praxi môžete často stretnúť aj s klientskou či obchodnou zľavou. „Obchodné zľavy prideľujú sprostredkovatelia poistenia a od ich rozhodnutia závisí, o akú sumu znížia cenu poistného. Klientske zľavy sú priznávané na základe lojality k poisťovni. Spravidla platí, čím viac zmlúv, tým väčšia zľava," objasňuje Vittek.

Bez sprostredkovateľa to nejde
Kým povinné zmluvné poistenie bez problémov môžete uzatvoriť aj online cez internet, bez dodatočnej osobnej návštevy v pobočke a aktivovať zaplatením, pri havarijnom poistení je potrebná asistencia sprostredkovateľa. Ten skontroluje alebo určí poistnú sumu poisťovaného auta a zabezpečí jeho obhliadku.  Trendy podľa Mareka Dudáša smerujú ku skutočnému online uzatváraniu havarijného poistenia. „Klienti budú môcť už čoskoro oceniť prehľadné, zrozumiteľné a jednoduché porovnanie a následné uzatvorenie poistných zmlúv.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:23