StoryEditor

Ako zrýchliť spomalený počítač

12.03.2015, 09:25
Unavuje vás dlhé čakanie pri počítači na spustenie programov? Nefunguje vaše PC tak, ako keď bolo nové? Poradíme vám, ako zrýchliť starý počítač.

Je nepríjemné, keď už ročný počítač nefunguje tak ako má. Žiaľ je to bežný problém, s ktorým sa potýka väčšina z nás. Jediným šťastím je, že si vieme pomôcť samy a ľahko. Stačí nasledovať niekoľko základných rád, ktoré nám pomôžu zrýchliť spomalený počítač.

Presuňte nepotrebné zálohy

Preplnený pevný disk je jedným z najčastejších problémov. Ak máte uložené stovky fotografií, videá z dovolenky, či kvantá iných súborov, tak ich presuňte. Môžete si kúpiť externý usb disk, vypáliť ich na DVD nosiče alebo uložiť na najrôznejšie internetové cloudy - ako napríklad DropBox.

Náš tip: Taktiež môžete rozdeliť disk na dve partície a jednu z nich vyhradiť čisto iba pre systémové súbory. Pomôže vám napríklad Easesus Partition Manager, avšak ak sa v delení diskov nevyznáte, nechajte to na skúsenejších užívateľov.

Odinštalujte hlúposti

Počítač sa používaním zanáša aj programami, ktoré sme pôvodne ani nechceli nainštalovať. Často sa stáva, že keď inštalujete nejakú aplikáciu, tak si ani nevšimnete, že pôvodný program cnahrá aj ďalšie.

Náš tip: Kliknite na Štart, Ovládací panel a Odinštalovať programy. V zozname uvidíte všetky aplikácie, ktoré máte nainštalované. Ak nejaké nevyužívate alebo ste ich ani nechceli nainštalovať, tak ich odoberte. Pozor ale, aby ste si nevymazali dôležité aplikácie, ktoré len nepoznáte.

Odstráňte dočasné a nevyužívané pomocné súbory

Každý počítať po mesiacoch používania obsahuje tisíce nepotrebných súborov, o ktorých užívateľ ani nevie. Môže ísť napríklad o dáta, ktoré po sebe zanechali odinštalované hry či programy. Aj tie vám spomaľujú výkon. Najlepším riešením je, nainštalovať si program, ktorý sa postará o údržbu sám.

Náš tip: Nainštalujte si CCleaner. Je to jeden z najpoužívanejších čistiacich manažérov. Ak ste roky takto počítač neošetrili, tak vám program môže uvoľniť aj gigabajty pamäte.

Len jeden antivírus

Nezaťažujte počítač duplicitnými programami. Využívajte na všetko len jeden, s ktorým ste spokojný. Zbytočne budete mať dve ochrany. Obe zaťažujú počítač a vám nepomôžu.

Náš tip: Pravidelne aktualizujte vírusovú databázu. Nestane sa tak, že by mal váš počítač problémy.

Poukladajte súbory na disku

Ak aj máte miesto na pevnom disku, neznamená to, že bude pracovať rýchlo. Súbory sú totiž rozhodené všade po jeho ploche. Tým pádom nie je na ňom kontinuálne voľný priestor na zápis a čítanie. To bude preto trvať dlhšie, lebo bude prerušované

Náš tip: Defragmentujte disk. Samotný Windows ponúka túto možnosť v Ovládacom panely v položke Nástroje na správu. Spravte tak potom, čo odstránite nepotrebné programy a súbory a vysypete kôš.

01 - Modified: 2007-04-02 11:25:00 - Feat.: 0 - Title: Los Angeles prechádza najhoršími suchami za 130 rokov
01 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov 03 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 04 - Modified: 2023-12-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje 05 - Modified: 2023-09-06 12:29:49 - Feat.: - Title: Chcete, aby váš notebook vydržal čo najdlhšie bez nabíjania? Osvojte si tieto zaručené postupy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:19