StoryEditor

Radiátory čaká svetlá budúcnosť. Raz budú v bytoch i chladiť

26.07.2014, 17:50
Autor:
tasr, runtasr, run
Viete si predstaviť časy, keď sa vám v horúcom dni radiátor zmení na chladiacu klimatizáciu? Možno sa takej doby už onedlho dočkáme.

Dodávatelia tepla na Slovensku už dlhší čas skúmajú možnosti, ako urobiť z radiátorov multifunkčné zariadenia. „Okrem hlavného dôvodu, klimatických zmien vedúcich u nás k rastúcej priemernej teplote, je dôležitým faktorom aj iné – využiť zdroje centrálneho zásobovania teplom,“ vysvetľuje dôvody úvah predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

 „Naším hlavným cieľom je hľadať spôsob, ako spotrebiteľom znižovať cenu tepla, pričom výroba chladu by znižovala fixné náklady na teplo. Navyše chladenie využívajúce systémy centrálného zásobovania by mohlo byť ekologickejšie aj ekonomickejšie než klasické chladenie,“ hovorí predseda.

Dvojitá funkcia radiátorov

Využitie výrobných kapacít v spomínaných systémoch na maximum by z pohľadu efektívnosti výroby energií predstavovalo aj významný prínos pre zníženie fixných nákladov pri výrobe. V radiátoroch by tak v zime prúdila teplá vodav lete, naopak, studená, čo by sa mohlo odzrkadliť na poklese cien tepla. Výrobné zdroje aj rozvody sú na takúto zmenu skonštruované. 

„Chladenie prostredníctvom centrálneho zásobovania by predstavovalo malú technologickú revolúciu. Radiátory v bytoch by tak po novom mohli slúžiť nielen na kúrenie, ale aj na chladenie,“ konštatuje Obšivaný.

Chladenie prostredníctvom už nainštalovaných centrálnych rozvodov a domácich radiátorov prinesie viacero pozitívnych aspektov aj pre zákazníkov. Kvalita chladenia takýmto spôsobom je podstatne vyššia, ako je chlad dodávaný z klimatizačných jednotiek fúkaním do miestnosti.

"Komfort užívateľov sa zachová a je podobný ako pri dodávkach tepla,“ zdôrazňuje. Z ekonomického hľadiska prinesie domácnostiam úsporu, keďže jedno zariadenie bude dodávať teplo aj chlad. Odpadnú minimálne nevyhnutné investície do klimatizačnej jednotky a stavebných úprav. Odberatelia by tak mali zaručenú tepelnú pohodu počas celého roka a teplotu domácností by si mohli regulovať podľa svojich požiadaviek.

Prvé výsledky výskumníkov

Ako hovorí Obšivaný, už v súčasnosti na Slovensku, konkrétne vo Zvolene, funguje pilotný projekt kúrenia a chladenia v jednom. Studená voda, ktorá tam ochladzuje kancelárie v administratívnej budove miestneho dodávateľa tepla, však zatiaľ nekoluje v radiátoroch, ale v kapilárnych rohožiach umiestnených na stropoch. Aj keď je tento spôsob chladenie trocha odlišný od riešenia, ktoré by malo v budúcnosti chladiť naše domácnosti, pracuje na rovnakom princípe centrálneho zásobovania teplom v kombinácii s efektívnym zariadením.

Plošný rozbeh chladenia cez systémy centrálnych rozvodov si podľa neho, samozrejme, vyžiada ešte ďalší vývoj technológií, ako aj nastavenie samotného systému dodávky.

„Ak by sa slovenským technikom a výskumníkom podarilo vyriešiť problém kondenzácie studenej vody na radiátoroch, mohli by sme túto službu ponúknuť všetkým domácnostiam a rovnako firmám pripojeným na systémy centrálneho zásobovania,“ dodal Obšivaný.

Slovenský zväz výrobcov tepla je záujmové združenie právnických osôb – výrobcov tepla. Cieľom zväzu je podporiť podnikanie v oblasti centrálneho zásobovania teplom, zastupovanie malých a stredných výrobcov tepla pri riešení problémov efektívnej výroby a dodávky tepla s cieľom dosiahnuť prijateľné podmienky pre biznis v tejto oblasti.

Fakty o centrálnom zásobovaní teplom

  • v 16 100 bytových domoch ho využíva dovedna 650 620 bytov
  • slúži pre 1,8 milióna obyvateľov
  • 320 subjektov na Slovensku dodáva teplo
  • spotreba tepla na vykurovanie klesla za posledné obdobie o 30 %
  • spotreba tepla na prípravu teplej vody klesla za posledné obdobie o 13 %
  • znižovanie spotreby tepla je dôsledkom nárastu podielu fixných nákladov, čím rastie aj jednotková cena tepla

Zdroj: MH SR

01 - Modified: 2006-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci ešte viac nemíňali
01 - Modified: 2023-12-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Plytvanie jedlom nie je dobré. Správnym skladovaním dokážeme trvanlivosť výrazne predĺžiť, tvrdí odborníčka 02 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pražiarne majú problém dostať sa k lacnejšej káve. V celej Európe nezoženiete vrece známej odrody z Vietnamu 03 - Modified: 2023-02-11 05:34:26 - Feat.: - Title: Nebezpečná detská kaša na našich pultoch. Zákazníčka v nej našla ostrý sklenený črep 04 - Modified: 2022-12-16 12:21:30 - Feat.: - Title: Potraviny ešte zdražejú. Šéf Tesca pre HN: Inflačnú špirálu po energiách roztočí nárast príplatkov 05 - Modified: 2022-11-25 12:40:23 - Feat.: - Title: Spotrebitelia by mali byť obozretní aj počas výpredajov typu Black Friday, upozorňuje Hirmanov rezort
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:01