StoryEditor

Ako ušetriť energiu? Štát zaplatí poradcov, čo prídu až k vám

03.03.2014, 09:00
Autor:
runrun
Ak máte v obci záujemcov, ktorí chcú zatepľovať alebo využívať obnoviteľné zdroje, ozvite sa energetickej agentúre.

Ako zatepliť budovu? Nakoľko je výhodný kotol na biomasu, či slnečný kolektor? Ako najlepšie rekonštruovať verejné osvetlenie? Otázky o energetických úsporách sú veľmi frekventované. V obci, medzi občanmi i podnikateľmi. Mnohí však nevedia, že v tejto oblasti poskytuje štát bezplatné poradenstvo prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Jej „kamenné“ poradne sú síce len v troch mestách, Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach, ale v týchto dňoch agentúra štartuje výjazdy špecialistov priamo do obcí po celom Slovensku. Ide o to poskytovať bezplatne informácie aj tým záujemcom, ktorí nebývajú v blízkosti spomínaných troch miest.

Návštevy špecialistov

„Zo skúseností vieme, že mnohí chcú znížiť spotrebu energie alebo investovať do využívania obnoviteľných zdrojov, no rozhodnutia odkladajú pre nedostatok informácií. Naši odborníci sa im posnažia vysvetliť výhody a nevýhody možných technických riešení v konkrétnej situácii,“ informuje generálna riaditeľka agentúry Svetlana Gavorová.

Nový spôsob bezplatného energetického poradenstva poskytuje agentúra v rámci projektu Žiť energiou. Čo preto treba urobiť? Záujemcovia by mali požiadať svoju obec či mesto, aby zareagovali na výzvu a o výjazdové poradenstvo požiadali energetickú agentúru. Podľa žiadostí sa operatívne naplánuje šnúra návštev energetických špecialistov. Počet ich vycestovaní by sa mal zopakovať približne 80-krát.

Viaceré formy poradenstva

Zavolať expertov môže ktorákoľvek obec a mesto na Slovensku, ale s výnimkou Bratislavského kraja. Na výber sú rôzne formy poradenstva. Okrem individuálnych konzultácií s expertmi to môžu byť aj odborné prednášky, názorné ukážky a súťažný program pre deti. V týchto dňoch agentúra rozoslala samosprávam list s informačnými brožúrami a odporúčaniami zameranými na šetrenie.
Prvé poradenské výjazdy energetických expertov by sa mali uskutočniť v najbližších týždňoch, posledné na jar v roku 2015. Ak chcú obce poradenstvo využiť, treba sa ozvať čím skôr.


Úspory energie prikazuje členským štátom únie aj Brusel, ktorý sa na úsporných programoch i finančne podieľa.

 

01 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 03 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka 04 - Modified: 2024-02-20 12:48:52 - Feat.: - Title: Viac kalórií dodaných do tela športovcov zo stravy znamená viac energie 05 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:52