StoryEditor

Návod, ako utečiete z pracovného "väzenia"

23.07.2013, 16:43
Ako zmeniť miesto, ktoré nenávidíte na miesto, ktoré budete milovať? Tu je návod.

1. Vyjednajte si zmeny v popise práce
Ste vyčerpaný či vyhorený zo súčasnej práce? Netreba ju meniť, stačí ju zmeniť. Napríklad dohodnúť si so šéfom nové pracovné podmienky a pracovné vyťaženie. Ak prinesiete riešenie, ktoré postaví na nohy vás a zlepší pracovné nasadenie vo firme, určite nebude proti zmenám.

Aká je vaša práca? Čo by ste v nej chceli zmeniť?

2. Spolupracujte s novými ľuďmi
Aj keď nemusíte nutne svojich kolegov nenávidieť, názor cudzieho človeka vás môže povzbudiť a posunúť ďalej. Nebojte sa preto pri rôznych projektoch obrátiť na kolegov z iných oddelení. Aj neformálne. Ďalšou možnosťou je osloviť externého konzultanta.

3. Nájdite synergiu
Ak už viete, s ktorými ľuďmi sa vám dobre pracuje, skúste s nimi robiť častejšie. Získajte povolenie od šéfa, aby aj na ďalšom projekte s vami spolupracovali.

4. Prechod do iného tímu či na iné oddelenie
Aj sa vám tam, kde ste teraz nič nedarí, hľadajte svoj manévrovací priestor na inom oddelení či v inom tíme. Samozrejme za predpokladu, že na novom mieste budete užitočný. V tomto prípade je lepšie byť aktívny než čakať, že vás niekam presunie šéf. Urobte si preto menší prieskum.

5. Nájdite si spriatelenú dušu
V starom či novom tíme, všade si nájdite dôverníka, ktorému môžete povedať o svojich problémoch a odreagovať sa tak od nich. Aj keď problémy na pracovisku by mal riešiť váš šéf, na toto nie je tou správnou osobou.

6. Získajte čo najviac voľného času
Usporiadajte si pracovné povinnosti tak, aby vám zostávalo dostatok voľného času na vás a ľudí, na ktorých vám záleží. Nikto predsa nedokáže pracovať 24/7. Dôležité je vypnúť a načerpať dostatok novej energie.

7. Nezanedbávajte pohyb a správnu životosprávu
Zlá strava a žiadny pohyb dokážu urobiť peklo z každej práce. Dobrý kolektív je vám nanič, keď ste podráždený. Pravidelné cvičenie a dobrá strava vám zvýšia energetickú hladinu, čo prospeje vašej práci.

8. Zresetujte pracovné hodiny
Ak vám nevyhovuje váš pevne stanovený pracovný rozvrh a nie je v ňom miesto na ranný beh či na stretnutie s vašimi rodičmi, nemlčte. Požiadajte zamestnávateľa o jeho zmenu. Mnoho firiem umožňuje flexibilný pracovný čas.

9. Prispôsobte si svoje okolie
Pozeráte sa osem hodín denne a päť dní v týždni na rovnaké štyri steny a rovnaký pracovný stôl? Pripadá vám práca ako väzenie? Rozveseľte ju. Kvety či fotky detí a priateľov vám určite pomôžu spríjemniť prostredie.

10. Lepšia organizácia práce
Len málo vecí je v práci tak skľučujúcich, ako prezeranie si nevybavenej pošty či pohľad na kopu nevybavených papierov. Naučte sa triediť a organizovať si veci prehľadnejšie. Dokážete tak pracovať efektívnejšie.

Zdroj: forbes.com

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:14