StoryEditor

Poľsko je strategický partner Slovenska a pilier Vyšehradu

29.06.2015, 13:35
Autor:
redred
Nedávne prezidentské voľby, ktoré sa v Poľsku konali v máji sa niesli v znamení veľkého prekvapenia - vyhral ich totiž menej známy Andrzej Duda.

Táto informácia výrazne zvýšila záujem o vnútropolitické dianie v Poľsku aj na Slovensku, vyvolala aj otázky týkajúce sa možných zmien v oblasti zahraničnej a európskej politiky.


Zdroj: Archív HN

Uplynulé roky boli pre Poľsko charakterizované politickou stabilitou a najmä bezkonkurenčným hospodárskym rastom, ktorý pokračoval aj v období ekonomickej krízy, keď ostatné krajiny (a to nielen v regióne) zaznamenávali prepad. Z prostredia vládnucej Občianskej platformy vzišiel aj  Bronisław Komorowski, takže kroky vlády boli počas posledných piatich rokov v súlade s vystupovaním prezidenta a naopak. Nejde o zanedbateľný detail, keďže prezident v Poľsku má predsa len významnejšie právomoci ako ten slovenský. K výraznejšej zmene však nepríde hneď po slávnostnej inaugurácii nového prezidenta, ale až po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v októbri. Až na základe ich výsledkov bude možné predpovedať, ako sa bude vyvíjať vzťah prezident – vláda: ak ich vyhrá Občianska platforma a bude aj schopná zostaviť vládu, možno očakávať, že prezident sa s politikou premiéra a jeho kabinetu bude identifikovať v oveľa menšej miere ako doteraz. Ak ich vyhrá Právo a spravodlivosť, takýto problém odpadá, budeme však svedkami výraznejších zmien tak vo vnútropolitickej, ako aj zahraničnopolitickej oblasti. Budúci prezident Duda už v predvolebnej kampani napríklad naznačil, že sa bude usilovať posilniť postavenie Poľska v rámci EÚ či korigovať vzťahy s niektorými krajinami. Avizoval tiež, že bude klásť väčší dôraz na spoluprácu v rámci V4 a širšieho regiónu strednej Európy. Bez ohľadu na výsledok parlamentných volieb zostane Poľsko významným partnerom Slovenska, a to tak v politickej, ako aj ekonomickej sfére.

Poľsko je dôležité nielen pre Slovensko, ale aj pre Vyšehradskú štvorku. Bez aktívneho príspevku severného suseda je však fungujúci Vyšehrad nepredstaviteľný. Je preto v záujme Slovenska, aby s Poľskom nielen udržiavalo intenzívnu politickú a ekonomickú spoluprácu, ale ju aj naďalej rozvíjalo bez ohľadu na názorovú odlišnosť v určitých otázkach. 

Zdroj: Tomáš Strážay, analytik, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA)

01 - Modified: 2007-07-09 07:27:00 - Feat.: 0 - Title: Boeing predstavil svetu prvý B-787 Dreamliner
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:42