StoryEditor

Živnostníci pozor, úrady si na vás posvietia

Keď zistíte, že za vás firma neodvádza odvody, nahláste ju Sociálnej poisťovni. Riskuje tresné oznámenie

Náš čitateľ Andrej (meno máme v redakcii) zistil, že jeho zamestnávateľ za neho neodvádza odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Obrátil sa na našu Hnporadnu.sk, ako má postupovať ďalej. My sme zisťovali u hovorcu Sociálnej poisťovne Petra Višvádera, čo sa dá robiť v takýchto prípadoch. Dozvedeli sme sa, že nie je jediný s podobným problémom. Stačí, ak firmu nahlási a jeho ťažkosti začne riešiť Sociálna poisťovňa.

Firmy neplatia odvody. Za vás
„Za prvý polrok tohto roku bolo podaných 1 352 trestných oznámení, na zamestnávateľov, ktorí neplatia alebo zrazili poistné zamestnancovi, no následne ho neodviedli za tri mesiace a ak dlh prevyšuje 2 660 eur,“ prezrádza Peter Višváder. Podávanie trestných oznámení na firmy, ktoré neplatia poistné, alebo ho za zamestnancov neodviedli, nie je v praxi novinkou. Začali ho uplatňovať od júna tohto roka všetci riaditelia pobočiek Sociálnej poisťovne. „Najčastejšie sa stretávame so zastavovaním trestných konaní kvôli nedostatku financií na firemnom účte v čase, kedy mali za zamestnancov platiť odvody. Sú však prípady, že v priebehu konania dôjde k zaplateniu dlhu,“ tvrdí hovorca.

Viac kontrol v teréne
Od prvého júla zvýšila Sociálna poisťovňa aj počty zamestnancov, ktorí budú robiť kontroly, o ďalších 58 ľudí, čím chce dosiahnuť vyšší počet kontrol v teréne. „Prednostne sa zameriavame na tých zamestnávateľov, ktorí si voči nám neplnia povinnosti, napríklad nepredkladajú výkazy poistného a príspevkov,  alebo nám neprihlásili seba či svojich zamestnancov. „Úzko spolupracujeme aj s inšpektorátmi práce, ale často nám chodia aj podnety od samotných zamestnancov,“ dopĺňa hovorca. Ak teda niekoho zamestnávate, odvádzajte za neho odvody vždy včas a v správnej výške. Do konca augusta poisťovňa plánuje zintenzívniť  kontroly, či sa živnostníci, ktorí už majú povinnosť platiť sociálne, aj skutočne zaplatili, alebo či sa vôbec prihlásili.

Stačí málo a exekútor vás navštívi
Poistné treba platiť vždy do 8. dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci mesiac, inak sa stávate neplatičom. Keď dlh ani po výzve neuhradíte, vec postúpia buď na exekúciu alebo mandátnej správe. Celý proces môže trvať zhruba do 10 dní od právoplatnosti rozhodnutia. „V prípade exekúcie budete nútení uhradiť aj exekučné trovy. Úspešnosť vymáhania za prvý rok je okolo 28 až 36 percent, do troch rokov sa vymôže viac ako 50 percent pohľadávky,“ spresňuje Peter Višváder. Do konca tohto roka chce poisťovňa zaviesť elektronickú výmenu dát s obchodným a živnostenským registrom, obchodným vestníkom a registrom fyzických osôb. „Momentálne tieto údaje analyzujeme. Prínos v elektronickej komunikácii vidíme najmä pri výbere poistného a vymáhaní pohľadávok, ale aj v znížení administratívnej záťaže poistencov,“ tvrdí hovorca.

Na zmenu sa pripravte od januára
Okrem platenia sociálnych odvodov by ste si mali preveriť aj zdravotné odvody. Najčastejšie sa podľa Petry Balážovej, hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne, stáva, že živnostníci nesprávne identifikujú platbu. „Napríklad uvedú nesprávny variabilný alebo špecifický symbol. Taktiež pri zmene výšky preddavku zabudnú zmeniť výšku trvalého príkazu v banke.“
Výška minimálneho preddavku sa vždy u živnostníkov mení k 1. januáru príslušného kalendárneho roka. „To, akú výšku preddavku budete odvádzať v roku 2014, oznamujeme aj vo výsledku ročného zúčtovania, ktoré klientom zasielame do konca septembra,“ radí Balážová. Ak ste už dostali oznámenie o výške preddavkov na budúci rok a zdajú sa vám vysoké, isté riešenie existuje. „Na základe vašej písomnej žiadosti vám môžeme povoliť aj inú výšku preddavkov, ak dôvodne možno predpokladať, že v ročnom zúčtovaní poistného bude schopná zaplatiť dlžné sumy poistného,“ uzatvára Balážová.

Takto môžete vyrovnať dlh voči Sociálnej poisťovni
– O splátkový kalendár požiadajte príslušnú pobočku, kde dlh na poistnom vznikol.
– Poisťovňa splátkový kalendár môže, ale nemusí dlžníkovi povoliť.
– Žiadosť treba podať písomne (fyzická osoba v mieste bydliska, právnická v mieste sídla).
– V žiadosti uveďte identifikačné údaje a dôvod, prečo dlh nemôžete vyrovnať jednorazovo.
– Musíte splniť podmienku – platiť bežné poistné včas a v správnej výške aj v čase podania žiadosti.
– Treba doložiť platobnú neschopnosť výpisom z účtu.
– Splátkový kalendár možno poskytnúť maximálne na 18 mesiacov.
– Ak nedodržíte termín alebo výšku splátky, splátkový kalendár sa ruší.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:00