StoryEditor

Právny seriál HN: Súdna zásielka bude doručená, aj keď ju nepreberiete

Listy zo súdu sa oplatí preberať. Ich neotvorenie vám nepomôže. Nedozviete sa, ako súd o vás rozhodol.

Sťahujete sa do iného mesta za prácou, alebo odchádzate na dlhší čas do zahraničia, pričom ste si pôvodnú adresu trvalého pobytu nevymenili za prechodnú? V takom prípade popri zbalení osobných vecí nezabudnite splnomocniť rodičov či inú blízku osobu, aby vám preberali poštové zásielky. Lebo napríklad súdne rozhodnutie sa stane právoplatným aj bez toho, aby ste poznali obsah žaloby.
Pozrite si zmeny v doručovaní písomností, ktoré obsahuje nový kódex civilného práva. 


Ako sa doručujú zásielky 

Doteraz
Súd musí zisťovať, či sa účastník zdržiava na adrese, ktorú uviedol.
Zásielky sa prioritne doručujú súdom alebo poštou.
Zásielky, okrem súdnych rozhodnutí, predvolaní na pojednávanie a písomností „do vlastných rúk“, sa na požiadanie môžu doručovať na e-mail, pričom doručenie (tzv. fikcia doručenia) nastane na piaty deň po ich odoslaní.
Nedoručená zásielka sa považuje za doručenú po troch dňoch od jej vrátenia súdu.
Ak nie je známy pobyt účastníka konania alebo sa nedarí doručiť zásielku na známu adresu v cudzine, súd mu môže ustanoviť opatrovníka.
Adresát musí byť poučený o následkoch odopretia prevzatia zásielky.

Po novom - od júla 2016
Pri doručovaní žaloby alebo platobného rozkazu fyzickej osobe súd musí len raz zisťovať jej skutočnú adresu. 
Písomnosti sa prioritne budú doručovať na pojednávaniach a iných súdnych úkonoch, a potom do elektronickej schránky.
Aj listy určené „do vlastných rúk“ súd doručí do elektronických schránok. 
Nedoručená zásielka sa bude považovať za doručenú ihneď po vrátení na súd.
Ak sa nepodarí doručiť zásielku fyzickej osobe na adresu jej trvalého pobytu, považuje sa za doručenú dňom jej vrátenia súdu.
Účinky odopretia prevzatia zásielky nastávajú bez poučenia.
Ak strana nemá elektronickú schránku, zásielky, okrem písomností do vlastných rúk, je možné doručovať na e-mail. Fikcia doručenia nastane na tretí deň po odoslaní.

Dôsledky zmien 

a) Neohlásenie zmeny adresy príslušným úradom môže mať v prípade súdneho konania a doručovania zásielok, negatívne dôsledky.  
b) Nerešpektovanie nových pravidiel môže spôsobiť zmeškanie procesných lehôt, napríklad podania odvolania. To však môže súd odpustiť.
c) Zvýši sa význam elektronického doručovania zásielok.
d) Aktivujú sa elektronické schránky fyzických osôb.  


Nový civilný sporový poriadok, ktorý bude platiť od júla 2016, mení aj pravidlá doručovania písomností. Prednostne sa bude doručovať na súdnom pojednávaní, alebo pri inom súdnom úkone.
Dokumenty, ktoré nebude možné takto doručiť ešte pred pojednávaním, napríklad vyjadrenie protistrany, rôzne výzvy súdu a podobne, budú sa doručovať elektronicky. Až na poslednom mieste sa využije doručovanie poštou alebo súdnym doručovateľom.

Elektronické doručovanie

Písomnosti sa budú právnickým osobám a podnikateľom zasielať do elektronických schránok vytvorených v rámci e-governmentu. Podnikatelia a právnické osoby budú mať elektronické schránky zriadené povinne.
Fyzickým osobám sa necháva možnosť výberu, či si schránky chcú aktivovať, alebo nie. Budú sa môcť do nich doručovať všetky písomnosti vrátane určených „do vlastných rúk“. Ako potvrdenie o doručení bude slúžiť elektronická doručenka, ktorá sa automaticky odošle súdu spolu s údajmi o dátume a čase doručenia.
Ak si fyzická osoba schránku nezriadi a nebude tak možné zasielať do nej písomnosti, alebo sa nebudú môcť doručiť ani na pojednávaniach, na žiadosť účastníkov konania zašle súd písomnosť na e-mailovú adresu. V takom prípade súd už ďalej nebude skúmať, či sa s písomnosťou jej adresát oboznámil, alebo nie. Bude ju považovať za doručenú na tretí deň od jej odoslania. Na rozdiel od doručovania do elektronickej schránky nebude možné na e-mailovú adresu zasielať písomnosti „do vlastných rúk“. 

Pozor na registre

Zásielky, ktoré nebude možné doručiť do elektronickej schránky ani na pojednávaní či inom právnom úkone súdu, doručia sa klasicky prostredníctvom pošty alebo súdneho doručovateľa na adresu, ktorú si strany samy zvolia. Fyzické osoby si tak môžu napríklad zvoliť adresu prechodného pobytu alebo zamestnávateľa, prípadne akúkoľvek inú, na ktorej si budú zásielky preberať. 
Ak účastník súdneho konania žiadnu adresu neuvedie, súd bude automaticky doručovať písomnosti na adresu uvedenú vo verejných registroch. 
Pri fyzických osobách sa vychádza z adresy trvalého pobytu uvedenej v registri obyvateľov. Ak osoba nemá adresu evidovanú v tomto registri, doručí sa formou oznámenia na úradnej tabuli a na webovej stránke súdu, pričom písomnosť sa bude považovať za doručenú po pätnástich dňoch od jej zverejnenia bez ohľadu na to, či sa o tom adresát dozvie, alebo nie. Pri právnickej osobe je rozhodujúca adresa sídla zapísaná v obchodnom registri alebo v inom verejnom registri.


Doručovanie žaloby

Žaloba sa fyzickej osobe bude doručovať výlučne na adresu trvalého pobytu podľa registra obyvateľov. Ak sa na ňu nepodarí žalobu doručiť, súdy budú musieť zistiť skutočný pobyt žalovaného, napríklad dopytom na Sociálnu poisťovňu, daňový úrad a podobne.
V prípade, že sa žalobu nepodarí doručiť ani na takto zistenú adresu, oznámenie o podanej žalobe sa zverejní na úradnej tabuli a webovej stránke súdu a po pätnástich dňoch sa bude považovať za doručené. Na platobný rozkaz sa takýto postup nevzťahuje. 
Vyšetrovanie na zistenie skutočnej adresy žalovaného vykoná súd iba v snahe o doručenie žaloby alebo platobného rozkazu. V neskorších štádiách konania už súdy nebudú pátrať po skutočnej adrese.
autorky: Lucia Regecová, advokátka
Danica Valentová, advokátska koncipientka


Odborný garant projektu:
Martin Šenkovič, advokát,
www.senkovic.com


         Viac si prečítate v piatkovom čísle HN v právnom seriáli:

 

Pravidlá doručovania žaloby alebo platobného rozkazu fyzickej osobe
Kde sa prednostne budú písomnosti doručovať
Kam sa budú tiež doručovať zásielky určené „do vlastných rúk“
Kedy sa nedoručená zásielka bude považovať za doručenú
Kedy nastane tzv. fikcia duručenia

 

Tento právny seriál nájdete v printovom vydaní HN v piatok 26. júna 2015.

Staršie časti Právneho seriálu si prečítate TU.
Alebo si môžete objednať pdf vydania HN cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2007-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová bude reprezentovať
01 - Modified: 2016-02-13 07:23:01 - Feat.: - Title: V Británii odsúdili majiteľa továrne, ktorý otrocky vykorisťoval maďarských robotníkov 02 - Modified: 2016-01-14 13:52:16 - Feat.: - Title: Na Slovensku chytili českého podnikateľa. Päť rokov sa skrýval kvôli veľkému dlhu 03 - Modified: 2016-02-12 09:40:41 - Feat.: - Title: Píšete si v práci cez WhatsApp? Môžu vás kontrolovať, rozhodol súd 04 - Modified: 2016-01-11 14:44:11 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru Jánoš má ísť pred súd v marci 05 - Modified: 2016-01-07 13:22:10 - Feat.: - Title: Kramný dostal výnimočný trest. Za vraždu manželky a dcéry ide na 28 rokov do väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:18