StoryEditor

Muži verzus ženy. Kto je lepší šéf?

27.10.2013, 00:01
Autor:
nedned
Muži sú racionálni, razantní a orientujú sa na výsledok. Ženy sa dokážu vcítiť do potrieb iných, riešia vzťahy na pracovisku a orientujú sa na detail.

Úloha žien a mužov v spoločnosti úzko súvisí s ich profesionálnym postavením. Preto sa často hovorí o tom, že muži sú úspešnejšími a rešpektovanejšími vodcami. No je to tak naozaj?

 

Prístup k podriadeným
Niektoré situácie vyžadujú rýchle rozhodnutia. A muži vo vedúcom postavení ich urobia aj keď idú do rizika. Vo svojom uvažovaní vynechávajú zbytočné detaily. Ženy naopak, pokiaľ nie sú presvedčené, že rozhodnutie prinesie výhody a blaho zamestnancom, odmietajú riskovať.

Ženy sa kamarátia, muži si držia odstup
Rozdielne správanie je vidieť aj pri riešení konfliktov. Žena sa zameriava na otvorené diskusie, snaží sa pritom vcítiť do situácie druhých, zatiaľ čo mužský štýl je viac o cieľoch a orientácií na podstatu úloh. Rieši konflikty jasne, stručne, rázne, bez toho, aby pátral po hlbších súvislostiach. A rovnako aj vo vzťahu k podriadeným. Ženy často nadväzujú s členmi svojho tímu priateľské vzťahy. Kvôli empatii a záujmu aj o osobný život, ktorý ovplyvňuje pracovné výkony podriadených sa pri riešení konfliktných situácií často dostávajú do ťažkej rozhodovacej pozície. Muži na vedúcich pozíciách si naopak od zamestnancov udržujú odstup, osobný život je tabu a tak ich tieto informácie pri rozhodovaní neovplyvňujú.
 
Rozhodujú osobnosť a skúsenosti
Jednoznačne tvrdiť, ktoré pohlavie lepšie šéfuje je nebezpečné. No podľa štatistík je mužov na vedúcich postoch podstatne viac a rovnako sú aj uznávanejšími vedúcimi pracovníkmi. Ženy vraj môžu mať problémy s budovaním čisto profesionálnych vzťahov i odstupu a získavaním rešpektu od podriadených mužov. Každá zo strán má iné predpoklady pre svoju pracovnú pozíciu. Isté je, že záleží najmä na pracovnej oblasti, osobnosti a schopnosti jednotlivca viesť tím.
Kým ženy sú obľúbenými šéfkami v humanitných odboroch, mužom sa darí ako šéfom v oblasti obchodu a techniky.

Zdroj: idnes.cz

 

01 - Modified: 2005-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa vracia DPH z členských štátov únie
01 - Modified: 2023-05-20 07:46:04 - Feat.: - Title: Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia 02 - Modified: 2023-01-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Volali s umierajúcim dedkom, šéf ich vyhodil. Ako pomstu uverejnili recepty na sušienky, ktoré firma predáva 03 - Modified: 2022-08-22 13:00:00 - Feat.: - Title: Za vaším vyhorením nemusí stáť len prepracovanosť. Častou príčinou tohto syndrómu býva šéf! 04 - Modified: 2022-04-04 08:49:16 - Feat.: - Title: Škoda Auto dostane nového šéfa. Náhrada za Schäfera príde priamo z Volkswagenu 05 - Modified: 2022-01-20 12:21:54 - Feat.: - Title: Škoda spozná nového šéfa do apríla, tomu dnešnému sa z Boleslavi nechce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:16