StoryEditor

Dodržiavajú firmy zákon s dohodármi? Nie vždy. A štát to toleruje

23.10.2013, 15:01
Firmy pri nahlasovaní dohodárov do zdravotiek využívajú 8-dňovú, ale aj mesačnú lehotu. Štátne úrady sa nevedia zhodnúť, čo je porušenie zákona.

Štátne úrady sa rozchádzajú v tom, čo je už porušenie zákona, a čo ešte nie – pri nahlasovaní a odhlasovaní dohodárov v prípade zdravotného poistenia. Práve toto opatrenie získalo titul Byrokratický nezmysel roka v súťaži, ktorú spoluorganzovali HN, Združenie mladých podnikateľov Slovenska, Združenie podnikateľov Slovenska, Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania a Republiková únia zamestnávateľov.

Stovky až tisícky dohodárov
„My dohodárov do zdravotných poisťovní nahlasujeme vždy do ôsmich dní, teda tak, ako hovorí zákon,“ tvrdí Martin Katriak, podpredseda predstavenstva Coop Jednoty Slovensko. Podobne dodrživajú osemdňovú lehotu nahlasovania a odhlasovania dohodárov aj spoločnosti ako Tesco alebo ISS Facility Services, ktoré majú tisícky pracovníkov najímaných na dohodu. Na rozdiel od nich sú však aj firmy, ktoré svojich dohodárov nahlasujú a odhlasujú v zdravotkách len raz mesačne, a to úhrnne za celý mesiac. Neboja sa, že nedodržiavajú zákon? Prečo to robia jedni tak a druhí tak?




Byrokratický nezmysel rozdelil firmy
Prihlasovanie a odhlasovanie dohodárov kvôli zdravotnému poisteniu sa pred pár dňami nielenže stalo Byrokratickým nezmyslom roka 2013, ale firmy s ním majú aj iný problém. A to nie iba administratívny, ale aj právny. Z hľadiska „papierovačiek“ ide o to, že zamestnávatelia majú povinnosť do 8 dní prihlásiť alebo odhládiť dohodára v zdravotke, teda len na tie dni, ktoré na pracovisku reálne odpracujú, čo znamená, že s takýmto človekom má firma administratívnu povinnosť niekedy aj štyri- či viackrát za mesiac. Keďže niektoré firmy majú až niekoľko stoviek či tisícok dohodárov, ich administratívna záťaž týmto enormne stúpla. napríklad Tesco muselo len na túto agendu prijať niekoľko nových ľudí do administratívy.  

Rezort zdravotníctva zmiernil podmienky
Ministerstvo zdravotníctva si túto zvýšenú záťaž, ktorá platí pre firmy od januára 2013, uvedomilo a vyhlásilo, že podmienky nahlasovania sa môžu dodržiavať v miernejšej forme. „Už teraz umožňujeme nahlasovať zamestnávateľom všetky zmeny pri dohodároch a zdravotných poisťovniach elektronicky iba raz mesačne, úhrnne za predchádzajúci mesiac,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Firmy v tom však vidia rozpor – čo ak im príde kontrola a zistí im nedodržanie zákona? Čo ak im „odhalí“ dohodára, ktorý nie je nahlásený alebo odhlásený v zdravotke na poistenie?

Zdravotky majú rôznu toleranciu
Zisťovali sme preto medzi zdravotnými poisťovňami, nakoľko tolerujú vo firmách nahlásenie či odhlásenie dohodára len v mesačnom, nie osemdňovom, intervale a či v prípade mesačných hlásení informujú Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou, že už môže ísť o porušenie zákona. Tu sú ich odpovede.

Judita Smatanova, hovorkyňa v Unione: Stretli sme sa aj s tým, že niektorí zamestnávatelia vyhotovujú mesačné výkazy dohodárov v jednej dávke za celý mesiac. Akceptovali sme to.
Monika Šimunová, PR špecialistka Dôvery: Nahlasujeme všetky nesplnenia oznamovacích povinností, ak si platitelia tieto povinnosti nesplnia do zákonom stanoveného termínu.
Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou: Ukladáme pokuty na základe oznámenia zdravotných poisťovní. Ak tá nepovažuje konanie zamestnávateľa, teda platiteľa, za porušenie zákona a toleruje neplnenie povinnosti, úrad nemá možnosť uložiť pokutu, pretože sa o porušení ani nedozvedel.
Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne: Zamestnávateľ je povinný prihlásiť alebo odhlásiť do/z poisťovne fyzickú osobu pracujúcu na základe dohody, ak má postavenie zamestnanca, a to do ôsmich pracovných dní od vzniku či skončenia dohody (pozn. red. – to znamená, ak takýto dohodár pracuje v dňoch, ktoré nasledujú po sebe v priamom slede),  Zmenu platiteľa poistného, ak sa tento zamestnanec v období trvania dohody nepovažuje za zamestnanca (pozn. red. – ak teda pracuje len v niektorých dňoch v týždni, ktoré nenasledujú po sebe), je zamestnávateľ povinný oznámiť do konca mesiaca nasledujúceho po tom mesiaci, v ktorom došlo k zmene. V súlade so zákonom tak zamestnávateľ môže uvedené zmeny nahlasovať až do konca nasledujúceho mesiaca.

 

01 - Modified: 2005-08-04 09:57:00 - Feat.: 0 - Title: Ťažba zlata dosiahla vlani v JAR 342,7 tony, o 8,8 % menej ako v roku 2003
01 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 02 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 03 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu 04 - Modified: 2023-07-25 07:38:14 - Feat.: - Title: Tržby Bayeru z predaja herbicídov klesli, firma zhoršila celoročné vyhliadky a oznámila odpisy aktív 05 - Modified: 2023-06-29 12:23:37 - Feat.: - Title: Na Kysuciach otvorili vývojové centrum za milióny. Výrobca produktov pre elektromobily zamestnáva tisíce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:03