StoryEditor

Pokuta za dopravný priestupok si vás nájde. Aj keď ste ho urobili v cudzine

22.01.2015, 14:15
Cezhraničné vymáhanie pokút je realitou. Vodiči by na to mali pamätať v celej únii.

Zaparkovali ste vo Viedni na zlom mieste? Alebo ste pri tom dokonca „ťukli“ vedľa stojaci mercedes a z miesta ste sa preto rýchlo vytratili? Nemyslite si, že sa vyhnete pokute. Už od vlaňajška platí smernica EÚ, podľa ktorej si členské štáty musia medzi sebou odovzdávať informácie o dopravných priestupkoch a ich páchateľoch, ako aj umožňovať vymáhanie pokút.

Oznámenie zo zahraničia

O cezhraničné vymáhanie sankcií v rámci celej únie sa Brusel snaží už dlhšie, v roku 2011 ho kompetentní aj schválili. Dva roky potom trvalo zapracovanie normy do zákonov členských štátov. No a od minulého roka je vystopovaniepotrestanie nezodpovedných vodičov realita. Znamená to, že ak sa niekto dopustí dopravného priestupku za hranicami, úrady „postihnutého“ štátu zašlú majiteľovi vozidla (pravdepodobnému páchateľovi) oznámenie o začatí správneho konania plus informačný formulár v jazyku domovského štátu. V oznámení sú informácie o tom, o aký priestupok ide, kedy sa stal a aký môže byť postih.

Celoúniová spolupráca

Inak povedané – cieľom opatrenia je uľahčiť vymáhanie sankcií voči vodičom, ktorí spáchali priestupok v inom členskom štáte, než je ten, kde majú registrované auto. Umožní to elektronický systém výmeny údajov rozšírený na celú úniu. Ten dovoľuje orgánom členského štátu, kde sa dopravný delikt stal, určiť totožnosť páchateľa a ohlásiť mu sankciu vyplývajúcu z priestupku.

Pri akých deliktoch vás stihne pokuta za dopravný priestupok:

  • prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti,
  • nepoužitie bezpečnostného pásu alebo iného zadržiavacieho zariadenia,
  • nezastavenie na červenú na semafore,
  • šoférovanie pod vplyvom alkoholu,
  • šoférovanie pod vplyvom inej návykovej látky,
  • nepoužitie ochrannej prilby na predpísané vozidlá,
  • nedovolené vedenie auta v jazdnom pruhu,
  • používanie telefónu alebo vykonávanie inej nedovolenej činnosti počas šoférovania.

Zdroj: MV SR

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:20