StoryEditor

Potrebujete zvýšiť či znížiť výživné? Postupujte takto

17.09.2014, 17:37
Ak má rodič príjmy z podnikania, je povinný ich súdu preukázať a predložiť podklady na zhodnotenie majetku. Preverí sa aj to, či má auto či chatu.

Potrebujete zvýšiť či znížiť výživné? Ako to dosiahnuť? Pozreli sme sa na otázky čitateľov v HN Poradni a odpoveď sme našli u odborníčky, Barbory Pustajovej z advokátskej kancelárie Martina Hurtaja. 

Živnostník je v strate. Čo bude s výživným?

Mám manžela - živnostníka, ktorý podniká, údajne je stále v strate. Môže si súd vyžiadať jeho daňové priznania za posledné roky kvôli výživnému? Berie sa do úvahy priemerná či minimálna mzda?
Expert radí: Podľa zákona o rodine  sa výška výživného určuje najmä podľa majetkových pomerov rodičov, ich schopností a možností. V prípade, ak má rodič príjmy z podnikania, je povinný ich súdu preukázať a predložiť podklady na zhodnotenie svojich majetkových pomerov. Súd si preto môže vyžiadať daňové priznanie aj peňažný denník za posledný účtovný rok. V prípade, ak si rodič nesplní túto povinnosť, súd vychádza z toho, že výška jeho priemerného mesačného príjmu predstavuje dvadsaťnásobok sumy životného minima (v súčasnosti je životné minimum 198,09 eur na plnoletú osobu). Ak sa rodič ocitol v daňovej strate, súd by mal skúmať charakter výdavkov, či skutočne išlo vzhľadom na predmet podnikania o nevyhnutné výdavky. Okrem príjmov súd skúma aj ostatný majetok, najmä nadobudnuté nehnuteľnosti, autá, úspory na účtoch, cenné papiere a iný hodnotný majetok.  

Rodič platí na dve deti. Má ďalšie výdavky

Platím 180 eur mesačne na 9-ročné dieťa. Môj príjem v čistom je 1300 eur. Mám aj ďalšie dieťa, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti. Je túto výšku výživného znížiť?
Expert radí: Maloleté dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov. Preto súd pri určovaní výživného posudzuje príjmy a opodstatnené výdavky oboch rodičov, ako aj opodstatnené výdavky na maloletého. Súd berie do úvahy aj zvýšené výdavky naň, napríklad z dôvodu jeho zdravotného stavu, navštevovania mimoškolských aktivít a podobne. Nárok na úpravu (zvýšenie alebo zníženie) výživného vzniká, len ak sa zmenia pomery na strane rodičov  dieťaťa alebo u dieťaťa. O znížení výživného môžete uvažovať, ak na vašej strane došlo od poslednej úpravy výživného k zníženiu vášho príjmu, prípadne k zvýšeniu opodstatnených výdavkov.  

Dve rodiny a ich spor o peniaze

Môj bývalý muž pracuje ako zamestnanec, máme spolu dve deti. V súčasnosti má už druhú rodinu a ďalšie dve deti. Čo všetko musí brať sú do úvahy, keďže žijeme ako druh a družka v obidvoch rodinách. Preverujú sa príjmy všetkých členov v domácností?
Expert radí: Smerodajné sú príjmy a výdavky rodičov dieťaťa. Keď však rodičia žijú v spoločnej domácnosti so svojimi druhmi, súd má právo si vyžiadať aj údaje o ich príjmoch. Je to z dôvodu, že rodič žije s druhom v spoločnej domácnosti, a teda sa spoločne podieľajú na výdavkoch na domácnosť. Tým samozrejme musí rodič platiť na domácnosť menej, ako keď by ju viedol len sám. Súd si však žiada tieto príjmy len z dôvodu posúdenia výdavkov na domácnosť, od príjmov druhov sa výživné neurčuje. Pre jeho určenie sú podstatné len príjmy oboch rodičov.

Poskytujem strechu nad hlavou a stravu. Stačí to?

Mám tri deti. 5-ročné s mojim súčasným druhom, ktorý pracuje na kamióne a ďalšie dve s bývalým mužom (21 a 15 ročné). Ten argumentuje,že aj sa mám podieľať na výživnom, okrem toho, že deťom poskytujem strechu nad hlavou a stravu. Ako to teda je? Stačí im dať strechu nad hlavou?
Expert radí: Rodič, ktorému je dieťa zverené do osobnej starostlivosti, už z toho titulu, že žije s mal. dieťaťom v spoločnej domácnosti, zabezpečuje jeho výživu. Výživné vo finančnom vyjadrení sa určuje len druhému rodičovi, ktorému dieťa zverené nebolo. Vy sa podieľate na výživnom na maloleté dieťa tým, že mu dávate „strechu nad hlavou“, platíte nájomné a iné výdavky spojené s bývaním, ako je elektrina, plyn, daň z nehnuteľnosti, smetné, rozhlas a TV a podobne. Taktiež kupujete do domácnosti stravu pre deti, a ešte sa o dieťa aj osobne staráte. Taktiež uhrádzate výdavky na mal. dieťa, na ktoré Vám prispieva bývalý manžel v súdom určenej výške výživného. Jedine v prípade, ak by maloleté dieťa bolo zverené napríklad do náhradnej osobnej starostlivosti tretej osoby, by súd určil povinnosť prispievať výživným na mal. dieťa obom rodičom, keďže ani s jedným by dieťa nežilo.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:04