StoryEditor

Vláda schválila zmeny, ktoré sa dotknú státisícov Slovákov

20.08.2014, 19:07
Študenti, ale aj dôchodcovia. Pozrite sa, aké zmeny pripravila vláda v zdaňovaní príjmov či zamestnávania.

Vyšší vianočný príspevok pre dôchodcov, súbeh mzdy a pomoci v hmotnej núdzi či odvodové úľavy pre študentov. Vláda Roberta Fica dnes schválila zmeny, ktoré budú mať dosať takmer na každú slovenskú domácnosť.

1. Seniori si polepšia. Jednorazovo

Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok - či už starobný alebo invalidný - si budú môcť polepšiť pomocou tradičného vianočného príspevku, ktorý sa má tento rok zvýšiť. Podľa návrhu rezortu práce to má byť až o necelých 13 eur, teda zo súčasných 75 eur až na 87,26 eur. Menil sa totiž koeficient pri jeho výpočte z pôvodných 0,18 na 0,1. Seniorov poteší aj vyšší jednorazový príplatok k vianočnému príspevku, a to vo výške 12,74 eura - týkať sa to bude len tých, ktorých dôchodok neprekročí mesačne hranicu 198,09 eura, čo je vlastne výška životného minima, ktoré sa k 1. júlu zmrazilo z dôvodu deflácie slovenskej ekonomiky.


Pravidlá vyplácania vianočného príspevku dôchodcom sa však nemenia - treba pamätať na to, že čím je penzia vyššia, tým nižší príspevok senior dostane. Do úvahy sa berie dôchodok za jeden mesiac, pričom ak niekto poberá viac dôchodkov naraz - napríklad starobný a sirotský - dávky sa spočítajú. Sociálna poisťovňa zverejňuje každoročne na svojich stránkach kalkulačku pre výpočet vianočného príspevku, nájdete ju tu. Pri vyššom dôchodku než je 60 percent z priemernej mesačnej mzdy, teda 494,40 eura, penzisti nárok na vianočný príspevok nemajú.

2. Zjemnia sa podmienky pre dlhodobo nezamestnaných

Ďalšia zmena, ktorú navrhol rezort práce, má zvýšiť motiváciu u tých, ktorí sú bez práce viac ako jeden rok. Prilepšiť si tak budú môcť ľudia, ktorí si prácu nájdu, a to tak, že budú popri mzde zároveň dostávať od štátu sociálne dávky v hmotnej núdzi.  Mzda zamestnanca však nebude môcť prekročiť dvojnásobok minimálnej mzdy. Novinka sa bude týkať aj tých, ktorí neboli pred podpisom pracovnej zmluvy evidovaný na úrade práce.

Ako uvádza rezort práce, podmienkou bude tiež to, aby každý, kto bude chcieť popri práci poberať dávky v hmotnej núdzi, ich poberal už pred zamestnaním. Dávka v hmotnej núdzi pre „nových“ zamestnancov tak bude v prvom polroku budúceho roka vo výške 126,14 eura a v druhom polroku približne 63 eura, pričom súčasná legislatíva umožňuje poberať pôvodne dlhodobo nezamestnaným osobitný príspevok len vo výške 63,07 eura a to len šesť mesiacov. Zmenou sa tak vylúči možnosť poberať osobitný príspevok i dávku v hmotnej núdzi naraz.

3. Študenti budú môcť zarobiť viac. Bez platenia odvodov

Študentov, ktorí si popri škole privyrábali a mali podpísanú dohodu o brigádnickej práci, čaká po novom vyššia hranica príjmu bez platenia odvodov. Od budúceho roka tak budú mocť formou zarobiť v hrubom až 200 eurmesačne, bez ohľadu na vek, ako to bolo doteraz. Dvestoeurový príjem tak bude platný pre vysokoškolákov, ktorí dnes neplatia odvody pri príjme do 159 eur, ale i stredoškolákov, ktorí „môžu“ v tomto roku zarobiť najviac 68 eur bez platenia odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

4. Firmy dostanú príspevok za zamestnávanie

Ministerstvo práce chce podporiť firmy, ktoré budú môcť získať príspevok od úradov práce na podporu tvorby pracovných miest. Cieľom návrhu, ktorý dnes predložil rezort práce, je podporiť zamestnávanie mladých ľudí po skončení školy, či už predčasne alebo po skončení povinnej školskej dochádzky, ktorí sú už dlhšiu dobu bez práce. Firmy však budú musieť splniť podmienky - nezamestnaný, ktorého budú chcieť zamestnať, musí byť evidovaný na úrade práce najmenej tri mesiace (nezamestnaní do 25 rokov) alebo šesť mesiacov (nezamestnaní od 25 do 29 rokov).

Ak podmienky firma splní, od úradu práce bude poberať príspevok šesť až dvanásť mesiacov. Výška finančnej podpory bude závisieť od miery nezamestnanosti v okrese vo vzťahu k priemernej evidovanej nezamestnanosti na Slovensku. Rezort práce si tak vytvoril na budúci rok rezervu pre príspevky zamestnávateľom vo výške viac ako 20 miliónov eur.

5. Odpisovať budeme dlhšie

Vláda dnes schválila aj zmeny v zdaňovaní príjmov, väčšina z nich bude platná až od nového roka. Medzi najväčšie, ktoré sa dotknú podnikateľov, patria zmeny v odpisovaní majetku, kde sa tretia a štvrtá odpisová skupina rozdelila na ďalšie dve, čím vznikne až šesť odpisových skupín. V praxi to teda bude znamenať, že firmy, ktoré majú majetok zaradený v 3. a 4. skupine, budú musieť „preradiť“ určitú časť majetku do nových skupín, čím sa môže zvýšiť doba odpisovania, napríklad pre nevýrobné budovy z pôvodných 20 na 40 rokov.

Od januára budúceho roka sa má podľa novely obmedziť aj vstupná cena osobného auta, no len v prípade finančného prenájmu, teda na lízing. Hodnota auta nemôže prekročiť 48-tisíc eur. Ak si teda podnikateľ kúpi pomocou lízingu auto s cenou vyššou než stanovená hranica, pri odpisovaní, teda znižovaní dane pomocou odpisov, by sa mal robiť test úhrnu ročných odpisov voči základu dane. V praxi to teda znamená, že limit na odpisovanie drahých áut sa bude týkať najmä firiem, ktoré majú nízke daňové základy. Naopak, firmy, ktorých základ je dostatočne vysoký, si môžu aj naďalej uplatňovať plný daňový odpis aj z áut s vyššou vstupnou cenou než 48-tisíc eur.

Medzi ďalšie zmeny patrí aj obmedzenie daňových výdavkov na 80 percent pre tých, ktorí využívají firemný majetok aj na súkromné účely, či zmena v prepočítaní daňového bonusu. Ten sa bude po novom prepočítavať vždy k 1. januáru a nie k 1. júlu, ako to bolo doteraz. Keďže výška bonusu závisí na výške životného minima, jeho zvýšenie môžu rodičia očakávať najskôr v roku 2016. Dnes je výška bonus 21,41 eura mesačne.

Viac o zmenách v zdaňovaní príjmov si môžete prečítať tu.

6. Personálkam hrozia tvrdšie pravidlá

Novela Zákonníka práce prinesie obmedzenie pre agentúry dočasného zamestnávania na Slovensku. Rezort práce tak zavádza princíp, ktorý má zabezpečiť rovnaké mzdové podmienky agentúrnych zamestnancov a interných zamestnanov. Zakáže sa tiež pridelenie zamestnanca na výkon rizikových prác a zavádza sa aj spresnenie miesta výkonu práce zamestnania, ktoré musí byť po novom v zmluve totožné ako miesto pridelenia. Zamedzí sa tak nekalým praktikám personálok, ktoré zamestnancov často vyplácali cez cestovné náhrady alebo zamestnávali napríklad na české dohody s nižšími alebo často so žiadnymi odvodmi. Dĺžka dočasného pridelenia zamestnanca sa obmedzí na dva roky, opätovné pridelenie bude možné dohodnúť najviac päťkrát počas 24 mesiacov. Zmeny majú chrániť viac zamestnancov, zákon bude platný od januára 2015.

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bill pomáha Billovi
01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Radikálne vylepšenia v interiéri: Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmenilo 02 - Modified: 2024-03-21 12:12:26 - Feat.: - Title: Rezort práce chce preukazy ZŤP vymieňať za európske najneskôr od roku 2026, zabezpečia výhody v zahraničí 03 - Modified: 2024-03-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Zmeny v zdravotníctve 2024: viaceré detské pohotovosti zrušili. Pozrite si, v akých mestách budú chýbať 04 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 05 - Modified: 2024-03-12 13:58:50 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:39