StoryEditor

Národná sústava povolaní sa osvedčila, má za sebou tretiu etapu

08.02.2016, 13:40
Autor:
HNporadňaHNporadňa
Národná sústava povolaní má za sebou úspešnú tretiu etapu.

Národná sústava povolaní (NSP). To je kľúčový projekt, ktorý má pomôcť slovenskému trhu práce. Čo je jeho úlohou a ako pomáha v praxi? Riešiť nedostatok kvalifikovaných pracovných síl na Slovensku. Aktuálne má za sebou úspešnú tretiu etapu a darí sa mu dobre. Do NSP je pritom aktívne zapojený rezort práce ako aj sociálni partneri - AZZZ SR, RÚZ, KOZ SR či ZMOS. A práve v tom je projekt unikátny.

Čo je Národná sústava povolaní
Princíp NSP je nasledovný: pre jednotlivé sektory národného hospodárstva boli vytvorené hĺbkové analýzy profesijnej, vzdelanostnej, vekovej a rodovej charakteristiky  zamestnancov jednotlivých sektorov. A to s jasným zameraním - na vyhodnotenie, ako sa mladí ľudia môžu na trhu práce na Slovensku uplatniť. Dôraz sa pritom kladie na určenie nedostatkových profesií a ich porovnanie so štruktúrou nezamestnaných ľudí. Jednoducho – hľadanie prieniku dopytu a ponuky. To sa následne využíva v rôznych argumentačných konaniach, kolektívnych vyjednávaniach a podobne.

Trh práce je živý organizmus. A jeho účastníci majú často odlišné predstavy a požiadavky. Preto bolo potrebné systémovo vytvoriť spoločný priestor pre ich vzájomné stretnutie, porozumenie a dohodu vo forme štandardizovaného popisu potrieb trhu práce – teda pre štandardy zamestnaní. Celkovo sa do NSP zapojilo široké spektrum odborníkov, ktorí vytvorili viac ako 1 500 národných štandardov zamestnaní. V ľudskej reči – ide o opis minimálnych štandardných nárokov na kvalifikovaný výkon práce. Tie sú verejne dostupné na www.sustavapovolani.sk.

Úlohy NSP
Jednou z najdôležitejších úloh NSP je monitoring zamestnaní, ktoré existujú na trhu práce a sú zdrojom príjmov obyvateľov. „Objednávku“ na spracovanie kvalifikačných predpokladov vytvárajú takzvané Sektorové rady. Najvýznamnejším nástrojom na monitorovanie trhu práce na Slovensku je národná klasifikácia SK ISCO-08 ako kľúčový komunikačný prostriedok na výmenu informácií medzi účastníkmi trhu práce.

Prostredníctvom SK ISCO-08 je možné sledovať štruktúru pracovných síl podľa konkrétnych zamestnaní. Kombináciou s ďalšími ukazovateľmi možno zistiť demografickú skladbu, regionálne rozloženie, vzdelanostnú štruktúru a podobne. Bez týchto údajov by členovia sektorových rád nemohli kvalifikovane rozhodovať o počte a štruktúre garantovaných štandardov zamestnaní. V rámci tretej etapy NSP bola vypracovaná aktualizácia klasifikácie SK ISCO-08 vydaná Štatistickým úradom SR so zapracovaním zmien na trhu práce z hľadiska aktuálnej štruktúry zamestnaní v SR.

Úspešná tretia etapa
Národnú sústavu povolaní možno smelo považovať za jeden z najúspešnejších národných projektov financovaných z prostriedkov EÚ pod záštitou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Projekt má za sebou už tretiu etapu. Realizovala ho pritom spoločnosť Trexima Bratislava za aktívnej účasti a plnej podpory sociálnych partnerov (AZZZ SR, RÚZ, KOZ SR, ZMOS).

Je nesporné, že NSP má celospoločenský význam, a to z pohľadu ekonomických záujmov našej krajiny a životných podmienok našich občanov. Je kľúčom, ktorý spája renomovaných odborníkov pri riešení nesúladu medzi dopytom a ponukou na slovenskom trhu práce a je priestorom na konštruktívny dialóg. „Národná sústava povolaní je dôležitá systémová reforma na trhu práce. Vznik a fungovania 24 sektorových rád podporuje medzirezortné prepojenie pod vedením MPSVR SR. Kvalifikovaný pracovný trh si vyžaduje kvalifikovanú pracovnú silu a práve podľa požiadaviek NSP vieme nastaviť systém vzdelávania na Slovensku tak, aby si každý vedel nájsť prácu. Pretože slovenská cesta by mala byť taká, že kvalifikovanú pracovnú silu nebudeme musieť hľadať v zahraničí,“ tvrdí premiér SR Robert Fico.

Podľa ministra práce Jána Richtera „zapojenie vyše 1000 odborníkov z celého Slovenska a zo všetkých regiónov a sektorov potvrdzuje vysoko odborné a kvalifikované budovanie NSP na Slovensku a taktiež tvorbu národných štandardov zamestnaní. NSP je kľúčovým nástrojom na riadenie trhu práce na Slovensku, ktorý odzrkadľuje tlak od zamestnávateľov na dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ale ich záväzok adekvátneho odmeňovania. Zároveň je to motivácia pre ľudí mať dobrú a potrebnú kvalifikáciu pre potreby trhu práce“.

Novinky roka 2016
Ministerstvo práce pripravilo zámer nového národného projektu „Sektorovými inováciami k efektívnemu trhu práce v Slovenskej republike“, ktorý má posilniť a rozšíriť záber činnosti sektorových rád, aby sa využil ich odborný potenciál na definovanie aktivít, najmä vzdelávacích potrieb v pôsobnosti rezortu, ide napríklad o riadenie rekvalifikácií tak, aby z hľadiska obsahu, rozsahu, pomeru teoretickej výučby a praktickej prípravy zodpovedali potrebám trhu práce. Spomínaný zámer už schválila Komisia pri Monitorovacom výbore OP Ľudské zdroje, takže sa počíta s financovaním projektu z Európskeho sociálneho fondu. V zmysle schválených pravidiel sa momentálne rozpracováva zámer do podrobnej podoby samotného projektu, aby v prvom štvrťroku 2016 mohla činnosť sektorových rád pokračovať.

O NSP
NSP predstavuje viacfunkčný celoštátny systém, ktorý je budovaný zdola na základe výskumu požiadaviek zamestnávateľov. Poskytuje najmä:

aktuálne a budúce potreby pracovnej sily v jednotlivých sektoroch,

informácie o nových trendoch na trhu práce,

znižovanie administratívnej záťaže a byrokracie,

zapojenie najskúsenejších odborníkov z jednotlivých sektorov,

požiadavky zamestnávateľov na kľúčové všeobecné zručnosti a kompetencie.

Srdcom NSP sú sektorové rady, ktoré tvoria zamestnávatelia, významné zamestnávateľské zväzy, zástupcovia regiónu, zamestnancov, inštitúcií celoživotného vzdelávania a vedeckej sféry. V súčasnosti existuje 24 sektorových rád, ktoré zastrešujú všetky odvetvia našej ekonomiky. Význam sektorových rád vyplýva z ich poslania reprezentovať záujmy príslušného sektora pri vymedzení požiadaviek na kvalifikovanú pracovnú silu. Ich hlavný prínos spočíva v skvalitnení a koordinácii monitorovania potrieb trhu práce, odstraňovania nesúladu medzi ponukou a dopytom na trhu práce a v tvorbe pracovných príležitostí. Sú mimoriadne dôležitým nástrojom ovplyvňovania rozvoja ľudských zdrojov prostredníctvom prepájania vzdelávacej sféry s trhom práce s hlavným zámerom efektívneho využívania verejných zdrojov.

PaedDr. Lucia Dítětová,
manažérka úseku trhu práce a ľudských zdrojov,
TREXIMA Bratislava


 

01 - Modified: 2008-02-03 06:47:01 - Feat.: 0 - Title: Mihal presvedčený, že Hantuchová sa len tak nevyhovorila
01 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 05 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:52