StoryEditor

Nutná obrana u podnikateľa

28.08.2003, 00:00
Podnikateľ je často predmetom najrôznejších útokov smerujúcich priamo proti jeho osobe i proti jeho majetku. Stáva sa, že k základnej výbave podnikateľa nepatrí len auto, mobilný telefón, ale i často pištoľ. Ako je to s nutnou obranou u podnikateľov? Prosíme vysvetlenie na nejakom konkrétnom príklade.
- Otázka nosenia zbrane a jej použitia súvisí v súčasnosti i s toľko diskutovaným problémom nutnej obrany. Treba však pripomenúť, že nutnú obranu nemožno stotožňovať s akýmkoľvek použitím zbrane a ide o problematiku oveľa zložitejšiu. Veľa občanov sa domnieva, najmä i pod vplyvom súdnych rozhodnutí, že nutná obrana je upravená pre brániacu sa osobu nedostatočne, a z toho dôvodu by bolo potrebné prijať také znenie zákona, ktoré by dávalo brániacej sa osobe väčšiu oporu ochrany v zákone. Ustanovenie § 13 Trestného zákona o nutnej obrane v súčasnej dobe znie: Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom. Nejde o nutnú obranu, ak bola obrana celkom zjavne neprimeraná útoku. Riziko tejto zákonnej úpravy je v tom, že dáva značné pole pôsobnosti orgánom súdnej praxe a súdnej judikatúre. Tá potom rieši prípady nejednotne a i v jednotlivých konkrétnych prípadoch sa stáva, že sa napríklad líši názor súdu nižšieho stupňa a vyššieho stupňa. Na tom by nebolo nič výnimočné, pokiaľ by nešlo práve o nutnú obranu, kedy fakticky musí obranca riešiť problém neprekročenia medze nutnej obrany behom niekoľkých sekúnd alebo i zlomku sekundy. Je potrebné si uvedomiť, že k tomu, aby išlo o nutnú obranu, musí hroziť alebo trvať útok na záujem chránený trestným zákonom. Útok teda môže smerovať tak proti životu a zdraviu človeka, ako i proti majetku, ale napr. i proti domovej slobode. Ak teda taký útok existuje, môže brániaca osoba použiť na odvrátenie také prostriedky, ktoré sú spôsobilé útok odvrátiť. Obrana však nesmie byť zjavne neprimeraná spôsobu útoku, jeho intenzite, prípadne použitej zbrani a hroziacej škode. Dôležité je, že nutnej obrany sa môže dovolávať len obranca, pokiaľ sa obmedzí na odvrátenie útoku. Ak by potom sám zaútočil na pôvodného útočníka, napr. chcel by si to s ním vybaviť, prekročí medze nutnej obrany.

Je teda možné použiť riadne držanú pištoľ, keď nám zlodej vnikne do bytu alebo kancelárie?
- Pištoľ je síce možné použiť, pretože primeranosť obrany nie je závislá od použitého prostriedku, ale primerané zrejme bude, ak pohrozíte jej použitím alebo vystrelíte do vzduchu. Iná situácia však bude, ak sa po vašej výstrahe obráti zlodej proti vám a v jeho ruke zbadáte nôž. Ak vykročí proti vám, adekvátnou obranou tu bude napr. streľba do nôh. V prípade, že by zlodej mal v ruke pištoľ, bude použitie pištole z vašej strany podľa môjho názoru vždy primerané, a to i v prípade, že vás priamo pištoľou neohrozuje. Z toho, že páchateľ má v ruke strelnú zbraň možno usudzovať, že by ju neváhal v prípade potreby použiť. Skutočnosť, že máte možnosť napr. zostať v úkryte je irelevantná, pretože máte právo na odvrátenie útoku a miernejší spôsob by vzhľadom k situácii nemohol priniesť úspech. Je potrebné si uvedomiť, že nie je možné vypracovať model správania sa v určitých situáciách, ale že metódou na riešenie týchto situácií musí byť racionálne a triezve uvažovanie. To by malo byť nakoniec pre podnikateľov príznačné.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:01