StoryEditor

Brno ponúkne „nadupaný“ strojársky veľtrh. Nechýbajú ani Slováci

23.09.2014, 17:56
Brniansky strojársky veľtrh v tomto roku láka mimoriadnou účasťou aj náplňou. Škoda, že slovenský „biznis deň“ sa v programe výnimočne neobjaví.

Až 85 firiem a organizácií, čo je jedna z najväčších účastí za posledné roky, sa predstaví za Slovensko na blížiacom sa Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Uskutoční sa v dňoch 29. až 3. októbra. Napriek tomu, že na podujatí sa zúčastní až 1 600 firiem z 31 štátov, ani naša krajina sa na ňom nestratí. Slovenské zastúpenie tam bude po Nemecku (282 vystavovateľov) dokonca druhé najsilnejšie. Našu účasť v tomto roku výrazne posilnil najmä nárast zúčastnených firiem z plastikárskeho priemyslu.

V rebríčku početnosti zostali za Slovenskom aj Čína, Taliansko, Rakúsko či Švajčiarsko.

Ruské partnerstvo s otáznikom

Štatút špeciálneho hosťa bude mať v Brne tento rok Thajsko so 17 vystavovateľmi. Podľa generálneho riaditeľa veľtrhu Jiřího Rouska je to pokračovanie nadviazanej spolupráce už z vlaňajška. Thajsko sa netají tým, že český priestor pokladá za bránu do strednej Európy.

Tradičnou súčasťou výstavného programu je vždy aj „biznis deň“ tej-ktorej účastníckej krajiny. V tomto roku chystajú organizátori „biznis deň“ Bieloruska a Ruska. Hoci „ruský deň“ na výstave chýbať nebude, ruská účasť má na tohtoročnom veľtrhu trocha zvláštnu príchuť. Rusko totiž malo byť pôvodne aj hlavnou partnerskou krajinou, ale napokon ňou nebude. Prečo? „Nemá to žiadny súvis s prebiehajúcimi rusko-ukrajinskými udalosťami. Je to výsledok administratívneho omylu. Niekto na ruskej strane proste nenaplánoval financie na túto akciu,“ vysvetlili zástupcovia organizátorov veľtrhu novinárom.

Slovenský deň nebude

Ďalším prekvapením je, že na tomto – svojho druhu vôbec najväčšom – veľtrhu organizovanom v slovensko-českom prostredí bude tento rok tradičný slovenský „biznis deň“ chýbať. Slovenskí podnikatelia sa teda nedočkajú osobitnej formy prezentácie, na akú boli po iné roky zvyknutí. Poukázal na to aj viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Ľubomír Šooš.

Na otázku HN adresovanú zástupcovi slovenského ministerstva hospodárstva, prečo rezort tento rok nezabezpečil uvedenú tradičnú akciu, sa zástupca ministerstva Martin Hlaváčik vyhol priamej odpovedi. Na vysvetlenie uviedol: „Slovenský ´biznis deň´, mimochodom, nebol ani vlani. Na brniansky veľtrh však príde slovenský minister hospodárstva, jeho stretnutie s českým ministrom bude súčasťou oficiálnej účasti Slovenska na výstave.“

Najväčší účastníci z domácich radov

Medzi najväčších vystavovateľov zo Slovenska budú v Brne patriť Trens SK, Makino (inak japonská firma so sídlom na Slovensku), ZVL Slovakia, Messer Eutectic Castolin Slovensko a Caspro. V stánku ministerstva hospodárstva, ktorý ponúkol firmám finančne podporenú účasť v spoločnom stánku, sa predstaví 10 vystavovateľov. Sú však aj spoločnosti, ktoré sa na veľtrhu odprezentujú prostredníctvom českých partnerských podnikov – túto formu využívajú napríklad Železiarne Podbrezová prostredníctvom spoločnosti Žďas. 

Fakty o Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne

  • koná sa v dňoch 29. až 3. októbra
  • bude na ňom 1 600 vystavujúcich firiem z 31 krajín, 47 % účastníkov bude zo zahraničia
  • ponúkne sprievodné podujatia: IMT, Welding, FOND-EX, PROFINTECH, PLASTEX, AUTOMATIZACE
  • v programe je množstvo odborných konferencií, medzinárodných fór, seminárov, ale napríklad aj platforma pre záujemcov o atraktívne profesijné uplatnenie 

prezentované oblasti:

  • banská, hutná, zlievarenská, keramická a sklárska technika
  • materiály a komponenty pre strojárstvo
  • hydraulika a pneumatika, chladiaca technika a klimatizácia
  • energetika a silnoprúdová elektrotechnika
  • elektronika, automatizácia a meracia technika
  • ekotechnika
  • výskum, vývoj, transfer technológií, finančné a iné služby
  • oprava, manipulácia, priemyselné balenie, skladovanie, logistika
01 - Modified: 2006-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miroslav Stoch
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:41