StoryEditor

DPH môžete zaplatiť neskôr. Až keď vám odberateľ pošle peniaze

31.05.2015, 19:00
Odberateľov prác prinúti zákon o DPH platiť faktúry rýchlejšie. Lebo až po ich uhradení budú mať nárok na uplatnenie vratky DPH.

Drobní veritelia Váhostavu – malé firmy a živnostníci – nedostali za svoju prácu, služby a dodaný tovar peniaze. Napriek tomu museli štátu DPH zaplatiť, keďže faktúry za svoju prácu vystavili. Takýmto scenárom by malo od nového roku odzvoniť. A netýka sa to len Váhostavu. Ten uvádzame iba ako názorný príklad. 

Štát totiž od januára 2016 umožní, aby menší podnikatelia platili DPH až vtedy, keď im odberatelia prác a služieb tiež zaplatia. To znamená, že ak dodávateľovi prác nezaplatí odberateľ za prácu včas, napríklad nie v januári, ale až v júni, tak dodávateľ odvedie štátu 20-percentnú DPH, až keď dostane peniaze, teda tiež v júni. Túto novinku v platení DPH môžu využiť malé firmy, no iba na Slovensku. Nie však povinne, ale len dobrovoľne. Musia pri tom splniť zákonom stanovené podmienky. 

Keby Smer zaviedol novinku skôr... 

Keby nový systém platenia DPH zaviedla vláda oveľa skôr, stovky malých veriteľov Váhostavu a iných veľkých firiem by nemali také finančné problémy ako v súčasnosti. Nemuseli by DPH štátu odviesť, keďže im odberatelia faktúry nepreplatili.
„Už niekoľko rokov presadzujeme systém, aby sa DPH platila na základe úhrady faktúr, teda finančnej skutočnosti, a nie iba podľa zaslaných a prijatých papierov (faktúr),“ reagoval na túto novinku prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

So zmenou v platení dane „nemá problém“ ani viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Navrhuje však, aby sa nové pravidlá po roku vyhodnotili, či „nevznikol nejaký problém. Ale z prvého posúdenia novely zákona sa nám zdá, že z hľadiska daňových únikov novinka neprinesie zásadný problém.“ Pritom nové pravidlá budú mať okrem pozitívneho vplyvu na cash flow malých firiem aj viaceré negatívne dosahy. Hlavne na väčšie spoločnosti, teda na odberateľov prác a služieb.  

Paralelné účtovníctvo

Čo táto novinka môže u odberateľov spôsobiť? „Budú si môcť nárokovať vratku DPH, až keď svojim dodávateľom zaplatia,“ upozorňuje Juraj Ontko, výkonný riaditeľ pre DPH v spoločnosti EY (Ernst & Young). To však podľa neho nebude hlavný problém. Väčšie komplikácie spôsobí administratíve a účtovným systémom, ktoré bude treba na zmeny platenia dane upraviť. 

Ďalšie podrobnosti si môžete prečítať TU
Alebo ešte viac v pondelkovej prílohe HN Podnikanie

„Hlavný problém je v tom, že veľké firmy budú musieť vytvoriť ,paralelný účtovný systém‘, lebo ten súčasný nebude schopný odpočítavať daň tak, ako si to vyžiadajú nové pravidlá DPH,“ pripomína Ontko. Firmy budú musieť sledovať došlé faktúry, ich správne označenie, či ich zasielateľ (dodávateľ) vstúpil do nového systému platenia DPH atď. Ich faktúry sa musia oddeliť od „bežných“, ktoré sa naďalej budú účtovať pôvodným, teda v súčasnosti platným spôsobom. 

Kontrola na portáli

Portál Finančnej správy síce zverejní zoznam malých spoločností, ktoré sa rozhodnú uplatňovať nové pravidlá o DPH, ale aktualizovať sa bude asi s niekoľkodňovým a možno aj dlhším odstupom, čo veľkým firmám sťaží kontrolu svojich dodávateľov.
„Môže sa stať, že nedokážu rýchlo zistiť, či ich dodávateľ vstúpil do nového režimu platenia DPH, čo by hrozilo účtovnými a inými komplikáciami. Za chyby by potom hrozili pokuty,“ doplnil Ontko 

Nárast byrokracie

Niektoré ťažkosti pripúšťa aj vláda. „Platitelia dane musia rátať so zvýšením administratívnej náročnosti (dvojitou evidenciou na účely DPH, pri podávaní kontrolných výkazov k DPH). S určitosťou sa dá tiež predpokladať, že dôjde u nich k zvýšeniu finančných nákladov spojených s nutnou aktualizáciou ekonomických softvérov,“ hovorí sa v tzv. doložke vplyvov, ktorá je súčasťou návrhu novely zákona o DPH.  


    Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie

 

Zmeny v pravidlách platenia DPH

Pre koho budú výhodné

Ako to zasiahne biznis a účtovníctvo firiem

Prečo štát nechce firmám vracať zaplatenú DPH 

Názor daňového experta

Špecializovanú prílohu nájdete v pondelkových tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia, t. j. 1. júna 2015.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-06-13 16:27:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident FC Porto ponúkal rozhodcom služby prostitútok
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:44