StoryEditor

Päť najhorších kariérnych chýb, ktoré môžete urobiť

04.11.2014, 16:15
Autor:
macmac

Bez ohľadu na to, ako isto sa cítite na svojej aktuálnej pozícii, nezaspite na vavrínoch. Môže sa stať mnoho vecí, nad ktorými sa bežne nezamýšľate; spoločnosť, v ktorej pracujete, môže kúpiť niekto iný, môže skrachovať, prípadne sa presťahuje do inej krajiny.

Zmeny boli a budú a nechať sa „učičíkať“ je jedna z chýb, ktorých sa môžete počas svojej kariéry dopustiť.
Ak chcete vedieť pohotovo reagovať na akúkoľvek zmenu, musíte mať dobrý prehľad o tom, čo sa deje na pracovnom trhu. Ak tak urobíte, zvyšuje sa vaša šanca nájsť si v prípade potreby čo najrýchlejšie nové miesto. A tu sú chyby, ktorých sa treba vyvarovať.

1. Pálenie mostov

Nikto nevie, čo budúcnosť prinesie a koho kedy budete potrebovať. Najlepšie je teda vždy odísť v dobrom a podľa možnosti si dobré vzťahy aj naďalej udržiavať. Prerušiť kontakty a priateľstvá je nebezpečná taktika, ktorá sa môže ľahko vypomstiť.

2. Neprispôsobivosť

Každý z nás sa drží svojich osvedčených postupov, ale úplne odmietať zmeny nič dobré neprinesie. Najmä v oblasti nových technológií a postupov. Nielenže sa tak pripravíte o možnosť spoznať niečo nové a zaujímavé, ale tvrdohlavým trvaním len na tom, čo poznáte, sa aj vo svojej práci nutne stanete spiatočníkom.

3. Neaktuálny životopis

Ak dostanete výpoveď alebo narazíte na lákavú pracovnú ponuku, je potrebné mať aktuálny, pravdivý a pútavo spracovaný životopis. Samozrejme, závisí to najmä od pozície, o ktorú sa chcete uchádzať - nemôžete poslať rovnako spracované cv na pozíciu finančného poradcu aj na pozíciu kreatívneho riaditeľa reklamnej agentúry. Majte ho preto vždy pripravený a podľa potreby si ho v danom okamihu ľahko vizuálne upravíte.

4. Budovanie kontaktov

Nie každý má rád firemné akcie a večierky, najmä pre introvertov sú hotovým utrpením. Treba však povedať, že sú potrebné. Kde si chcete vybudovať sieť potrebných kontaktov, ak budete sedieť doma? Na rôzne pracovné akcie a párty chodia aj ľudia „zvonka“, preto je dôležité, aby ste si vo svojej pracovnej oblasti vytvárali nové profesionálne vzťahy aj týmto spôsobom.

5. Neochota

Ak spravíte len to, čo musíte, nevytvárate o sebe najlepší obraz a ľudia sa k vám budú podľa toho aj správať. Ak môžete, pomôžte, zaujímajte sa o chod vašej firmy aj o kolegov nielen v rámci toho, čo musíte. Ak budete pôsobiť lenivo, môže to zničiť nielen vaše šance na prípadné nové zamestnanie, ale aj na celú kariéru.

zdroj: businessinsider

01 - Modified: 2006-12-11 14:32:19 - Feat.: 0 - Title: Federera môže zosadiť Murray, tvrdí Borg
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:01