StoryEditor

Hypotéky nie sú dostatočne kryté

11.03.2003, 23:00

Objem vydaných hypotekárnych záložných listov (HZL) je neporovnateľne nižší ako komerčnými bankami poskytnuté hypotekárne úvery. Ku koncu minulého roka podporili banky bývanie v celkovom objeme 15,5 mld. Sk, avšak k rovnakému obdobiu boli vydané HZL len za 4,650 mld. Sk. V zákone o bankách je uvedené, že hypotekárny úver je "financovaný prevažne prostredníctvom vydávania a predaja hypotekárnych záložných listov". To znamená, že hodnota hypotekárnych listov by mala predstavovať viac ako polovicu objemu poskytnutých úverov. "Cieľom daného ustanovenia je zabezpečiť, aby dlhodobé hypotekárne úvery neboli kryté krátkodobými kapitálovými zdrojmi," domnieva sa Stanislav Gronský z HVB Bank Slovakia. Podľa neho nie je reálne možné emitovať HZL vždy, keď je poskytnutý nový hypotekárny úver. Na druhej strane nie je možné vydať emisiu HZL "do zásoby", pretože podľa rovnakého zákona "na riadne krytie vydaných hypotekárnych záložných listov a komunálnych obligácií môžu byť použité len pohľadávky hypotekárnej banky z hypotekárnych úverov a pohľadávky z komunálnych úverov, ktoré nepresahujú 70 % hodnoty založenej nehnuteľnosti určenej podľa paragrafu 73".
V paragrafe 71 tohto istého zákona sa ďalej uvádza, že vydávanie a náležitosti hypotekárnych záložných listov a komunálnych obligácií sa spravujú osobitným predpisom. "Národná banka Slovenska (NBS) môže v bankovom povolení na vykonávanie hypotekárnych obchodov ustanoviť osobitné podmienky financovania hypotekárnych úverov a komunálnych úverov pre hypotekárnu banku najviac na obdobie dvoch rokov od udelenia tohto bankového povolenia," povedal pre HN hovorca NBS Ján Onda. V tomto prípade je potrebné rozlišovať, kedy získala tá-ktorá banka licenciu na vykonávanie hypotekárnych úverov. Tie banky, ktoré už mali licenciu do účinnosti zákona, musia ustanovenie zákona o bankách splniť do konca roka. Banky, ktoré získali hypotekárnu licenciu po dátume vstupu zákona do účinnosti, majú na to dva roky od dátumu získania licencie. Centrálna banka situáciu priebežne monitoruje. Keďže všetky banky majú ešte stále výnimku, centrálna banka ich nepostihuje.
Dosiaľ vydali na Slovensku HZL len štyri banky. Zvyšných päť bánk proklamuje záujem emitovať tieto cenné papiere v tomto roku a objem emisie by mal byť 500 mil. Sk. Komerčné banky vydávali dosiaľ záložné listy až vtedy, keď objem hypoúverov dosiahol určitú hodnotu. Napríklad Slovenská sporiteľňa vydala tieto cenné papiere až v minulom roku v objeme jednej miliardy korún. Emisia týchto cenných papierov je technicky náročná a banky argumentujú efektivitou. "HZL by mali byť likvidné a obchodovateľné na sekundárnom trhu," povedal Róbert Herbec z treasury Slovenskej sporiteľne.
Tatra banka je prvou bankou, ktorá v tomto roku začala vydávať záložné listy. Včera začala predávať HZL prostredníctvom holandskej aukcie vopred vybraným investorom na základe neverejnej ponuky. Sedemročné zaknihované HZL na doručiteľa majú nominálnu hodnotu 100 000 Sk, ročný výnos 6 % a boli vydané v objeme 500 mil. Sk.
Emitované HZL v mld. SK Objem poskytnutých hypoúverov v mld. Sk

Tatra banka 1,6 4
VÚB 1,55 5,355
SLSP 1 4
Istrobanka 0,5 1,312

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 16:53