StoryEditor

Nekupujte mačku vo vreci. Preverte si, čo máte v lízingu

29.09.2014, 12:52
Pokiaľ jazdíte aspoň 30 000 kilometrov ročne, kúpte si nové auto cez operatívny lízing.Ten je dostupný aj živnostníkom. Pozrite sa, ako na to.

Kupovať auto v hotovosti, či na lízing? A koľko na tom preplatíte? Pozrite sa, čo vám poradila expertka Lucia Čišková, obchodná riaditeľka spoločnosti Business Lease Slovakia.

Otázka: Mám vo firme dve autá. Jedno na lízing a druhé kúpené za hotovosť. Po uplynutí 4 rokov by som rád dane vozidla vyčlenil z majetku firmy nakoľko sú odpísané. Viete mi poradiť najefektívnejší spôsob?  
Expertka: Odporúčam obidve vozidlá po odpísaní a uplynutí veku štyroch rokov odpredať. Nakoľko s pribúdajúcim vekom a najazdenými kilometrami bude auto na svojej hodnote len strácať. Nové auto si môžete vziať na operatívny lízing, kde máte možnosť získať aj veľkoodberateľské zľavy. Vaše vozidlá budú mimo vašu súvahu od začiatku, keďže pôjde o majetok lízingovky. Cez lízingovú spoločnosť môžete získať vyššie zľavy na nákup vozidla aj na všetky ostatné služby ako servis, pneumatiky, poistenie.  

Otázka: Kupujem nové auto a rozmýšľam, ako to bude s poistením? Niekde ponúkajú zaplatené poistné PZP i havarijné na rok až dva dopredu. Môžem mať s niečím potom problém?
Expertka: Preštudujte si podrobne poistné podmienky, ktoré vám predajca vozidla ponúka. Poistné krytie pri povinnom zmluvnom poistení  5 miliónov či 1milión eur úplne postačuje, zvoľte havarijné poistenie so spoluúčasťou - štandardom je 5 % (minimálne 166 eur). V prípade, že sa chystáte auto kupovať na finančný alebo operatívny lízing, určite siahnite po havarijnom poistení na účtovnú hodnotu - nie na trhovú. Je to dôležité v prípade krádeže alebo totálnych škôd.

Otázka: Prešiel som na eseročku a chcem si auto financovať cez lízing. Uvažujem, či je výhodnejší operatívny či finančný lízing. Aké sú medzi nimi rozdiely?
Expertka: Operatívny lízing obsahuje financovanie a kompletne služby (servis, pneumatiky, poistenie, náhradné vozidlo, tankovacie karty, diaľničné známky, cestná daň, asistenčné služby). Vo finančnom lízingu obvykle musíte zaplatiť akontáciu, v operatívnom nie. Vo finančnom prefinancujete celú hodnotu vozidla a máte povinnosť po ukončení finančného lízingu vozidlo odkúpiť. V prípade operatívneho prefinancujete len rozdiel medzi obstarávacou cenou a zostatkovou hodnotou a na konci vozidlo môžete ale nemusíte odkúpiť. jednoducho môžete vrátiť a zoberiete si nové. Finančný lízing máte v záväzkoch vo výkazoch. Operatívny lízing je mimo súvahu, čisto nákladová položka. 

Otázka: Oplatí sa mi ako živnostníkovi radšej kúpiť nové či opotrebované auto, aby mi to pozitívne ovplyvnilo náklady. Viete mi to nejako vyčísliť?
Expertka: Mnohokrát záleží na tom, na aký účel sa chystáte vozidlo využívať a ako často. Tiež koľko kilometrov plánujete najazdiť? Ceny nových vozidiel išli dole, čiže pokiaľ uvažujete o kúpe ojazdeného auta, tak vám odporúčam kúpiť auto s čistou servisnou históriou - čiže ideálne po operatívnom lízingu. Inak kupujete mačku vo vreci s vysokým rizikom. Pokiaľ jazdíte aspoň 30 000 kilometrov ročne, určite si kúpte nové auto cez operatívny lízing, ktorý je dnes dostupný aj živnostníkom. 

01 - Modified: 2006-10-30 14:45:32 - Feat.: 0 - Title: Ťažšia cesta je niekedy lepšia
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:16