StoryEditor

20 otázok a odpovedí: Spracujte s nami účtovníctvo last minute

Podnikáte a potrebujete si dať do poriadku účtovnictvo za minulý rok? V čom vám môže pomôcť auditor či účtovník? Ako uložíte účtovnú závierku a ďalšie dokumenty do registra účtovných závierok? Tu sú rady expertov priamo z praxe.

Radí Tomáš Ráno z účtovno-audítorskej firmy Solidita

Ako účtovať výdavky

V Bratislave prenajímam byt ako eseročka a zároveň v ňom aj bývam. Aké výdavky si môžem dať do nákladov, aby som mal nižší daňový základ? Rátajú sa aj výdavky na elektrinu či nedoplatky v energiám a služby s tým spojené? Aký pomer výdavkov si môžem rátať? Poraďte mi, prosím.

Ak sa byt využíva aj na súkromné, aj na služobné účely, odporúčam použiť na uplatnenie daňového výdavku ustanovenie § 2 zákona o dani z príjmov. To znamená, že uplatniť sa dá iba výdavok, ktorý slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Z tohto dôvodu odporúčam vypočítať pomer výdavkov, ktoré slúžia na podnikanie, a výdavkov, ktoré slúžia iba na súkromné účely. Odporúčam si tento pomer vypočítať podľa výmery podlahovej plochy bytu, ktorá sa používa na podnikanie, a v tomto pomere uplatňovať daňové výdavky. Týmto pomerom sa potom môžu počítať a uplatňovať aj výdavky nielen na samotné nájomné, ale aj na energie a ostatné doplnkové služby, ktoré súvisia s predmetným bytom.

Účtovníctvo a audit

Aká je výhoda v súvislosti s účtovníctvom a daňovým priznaním, keď angažujem audítora? V čom mi môže ako firme pomôcť? Hovorí sa, že tam, kde je audítor, zvyčajne nechodí daňová kontrola.

Účtovná závierka je určite dôveryhodnejšia pre tretie strany, ak je aj auditovaná. Ale to zákonite nemusí znamenať, že daňová kontrola nepríde. Máme viacero klientov, ktorým sa realizoval audit a napriek tomu mali daňovú kontrolu. Audítor môže pomôcť hlavne v účtovnej oblasti, vypracovanie daňového priznania ako takého je skôr záležitosť daňového poradcu. Audítor môže pomôcť napríklad usmernením na správne vedenie účtovníctva, čím sa zníži pravdepodobnosť sankcie zo strany finančnej správy. Audítor síce neskúma každý jeden účtovný zápis, ale správnymi a vhodnými testami vie odhaliť významné účtovné nesprávnosti a odporučí, ako tieto nesprávnosti včas opraviť.

Dokladovanie stravných lístkov

V prípade, že chcem pracovať len na 3/4-hodinový úväzok, môžem si dať v eseročke mzdu len 380 eur? Ako to budem dokladovať? Ako si môžem uplatniť pri skrátenom úväzku napríklad stravné lístky?

Mesačná minimálna mzda môže byť nižšia, ako je stanovená súčasná hodnota 405 eur. Je to v tom prípade, ak máte kratší pracovný úväzok, čo váš prípad spĺňa. To, že pracujete iba 6 hodín denne, dokážete zdokladovať evidenciou dennej dochádzky do zamestnania a pracovnou zmluvou, na ktorej bude uvedený 6-hodinový pracovný čas. Na stravné lístky máte tiež nárok, pretože tu je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:24