StoryEditor

20 otázok a odpovedí o živnosti, jej zrušení a prerušení. Tu sú odpovede

16.03.2016, 23:00

Ako oznámiť pozastavenie živnosti, na ako dlho dovoľuje pauzu zákon a koľkokrát za sebou. Kedy zrušiť živnosť a prejsť na iný biznis. V čom sú výhody rôznych foriem podnikania. Na tieto a ďalšie otázky majú pre vás rady a odporúčania experti HN.

1.
Založenie živnosti

Ako sa zakladá živnosť? Treba stále chodiť po úradoch?
Je to veľmi jednoduché. Už dávnejšie vznikla možnosť získať živnostenské oprávnenie ohlásením. Živnosť ohlásite na živnostenskom úrade, ktorý je v postavení jednotného kontaktného miesta, a hneď ste vlastne podnikateľom. Úrad potom všetko za vás vybaví.

Podnikateľ už nemusí priniesť výpis z registra trestov. Živnostenský úrad si ho sám vyžiada z registra. Vybaví aj registráciu na daň z príjmov a prihlási ho do systému zdravotného poistenia. V prípade právnickej osoby môžeme za ňu urobiť aj návrh na zápis do obchodného registra.

2.
Prerušenie živnosti

Musím živnostenský úrad žiadať, aby mi povolil živnosť prerušiť?
Nie, živnostenskému úradu sa prerušenie, čiže pozastavenie živnosti, len oznamuje a nečaká sa na schválenie. Takže prerušenie živnosti sa dá vybaviť rýchlo.

3.
Dĺžka pauzy

Na ako dlho si môžem živnosť prerušiť?
Minimálne na šesť mesiacov a maximálne na tri roky. A to aj opakovane, bezprostredne za sebou. Zákon totiž nehovorí o tom, koľkokrát sa môže živnosť prerušiť. Zabezpečí to živnostenský úrad v postavení jednotného kontaktného miesta. Úrad túto zmenu následne oznámi všetkým relevantným inštitúciám. Prerušenie a ukončenie živnosti je bezplatné.


4.
Ohlásenie a začatie podnikania

Aký je rozdiel medzi ohlásením živnosti a začatím podnikania?
Obidve skutočnosti môžu nastať v ten istý deň, ale aj nemusia. S podnikaním sa môže začať aj neskôr, napríklad mesiac po ohlásení živnosti. Podnikateľom sa však stávate dňom ohlásenia živ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:53