StoryEditor

Záujem o dlhopisy z východnej Európy

12.05.2003, 00:00

Štátne dlhopisy stredoeurópskych krajín v tvrdej mene sa stávajú bezpečným prístavom, hoci zďaleka neprinášajú zisky, ako ešte donedávna mimoriadne rizikové dlhopisy štátov Latinskej Ameriky. Naproti tomu analytici a správcovia fondov radia investorom, ktorí sa zaujímajú skôr o rastúce kurzy cenných papierov a vysoké výnosy, aby sa zamerali na východoeurópske dlhopisy v lokálnej mene alebo na krajiny, ktorých členstvo v EÚ je možné, no zatiaľ vzdialené.
Kandidátske štáty z prvej vlny rozširovania EÚ už nie sú považované za reformné štáty, pretože sa izolovali od turbulencií, s ktorými musia bojovať ostatné reformné krajiny. Špekulanti sa z toho dôvodu od nich odvrátili a svoj záujem presunuli na štátne dlhopisy Rumunska, Ruska, Ukrajiny či Srbska, pri ktorých objavili ešte určitý manévrovací priestor. Po zavedení reforiem sa zvyšuje hospodársky rast, zlepšuje sa rozpočtová pozícia, rastie výber daní a klesá hrozba inflácie. Ak tieto krajiny navyše využívajú svoje konkurenčné výhody a posilňujú svoje vývozné možnosti, zostáva ich mena stabilná, čo chráni zahraničných investorov.
V poslednom období sa rizikové prirážky mimoriadne znížili pri štátnych dlhopisoch Bulharska a Ruska. Rozpätie medzi bulharskými a americkými štátnymi dlhopismi sa od januára 2002 znížilo takmer o 50 % na 250 bázických bodov (stotín percenta) a v prípade ruských obligácií zo 600 na 350 bázických bodov. Rozpätie maďarských štátnych dlhopisov, splatných v roku 2005, oproti nemeckým dlhopisom, sa znížilo na 41 bázických bodov v porovnaní s viac než 200 bodmi v 90. rokoch. Rozpätie poľských dlhopisov splatných v roku 2010 zas kleslo na 67 bázických bodov a v prípade českých papierov, ktoré sú denominované iba v lokálnej mene, je dokonca nižšie než už nemeckých. Príčinou je fakt, že české penzijné fondy musia držať tieto papiere a ponuka je obmedzená. Navyše priemerná splatnosť dlhopisov východoeurópskych krajín sa od roku 1998 zvýšila z 3 na 5 rokov.
Východoeurópske štátne dlhopisy odzrkadľujú úspešnosť reformného procesu. Na začiatku malo na medzinárodné kapitálové trhy prístup len Bulharsko, bývalé Československo, Maďarsko, Poľsko a bývalý Sovietsky zväz. Trh dlhopisov v lokálnej mene prakticky neexistoval, no odvtedy tieto cenné papiere prekonali emisie dlhopisov v tvrdej mene a záujem zahraničných investorov rastie. Investičná banka CSFB odhaduje, že v súčasnosti sa v zahraničných rukách nachádza 40 % maďarských dlhopisov, 25 % poľských a 10 až 20 % slovenských. Aj dopyt po euroobligáciách je najväčší v histórii a podľa informácií Frankfurter Allgemeine Zeitung objem ich emisií vlani vzrástol o viac než 50 % na 12,8 mld. USD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:32