StoryEditor

20 otázok a odpovedí o hypotékach

Čo sa zmenilo od 21. marca v zákone o úveroch na bývanie? Ako po novom čo najvýhodnejšie získate hypotekárny úver a na čo sa oplatí prihliadať? Radia experti z praxe.

1. Počul som, že od marca 2016 platia pri hypotekárnych úveroch nejaké novinky, pokiaľ ide o hypotéky. O čo vlastne ide?
Radí Jozef Belko, konateľ Insuria Consulting
Podľa nového zákona o úveroch na bývanie banka s vami už nepodpisuje zmluvu ako s klientom, ale so spotrebiteľom. A navyše, máte viac možností, ako sa brániť. Nový zákon zaviedol dva inštitúty. Môžete si predzmluvne vypýtať zmluvu s podmienkami od banky a potom máte 14 dní na rozmyslenie, či ju budete akceptovať. Teda môžete si ju naštudovať, poradiť sa s finančným poradcom či právnikom. Banka vám po celý tento čas bude garantovať predschválené zmluvné podmienky a po 14 dňoch zmluvu môžete podpísať. Druhým inštitútom je možnosť podpísať hypotekárnu zmluvu vopred a potom máte 14 dní na to, aby ste si ju dôkladne prečítali. Pokiaľ pre vás nebudú podmienky prijateľné, môžete zmluvu vypovedať. Musíte si však vybrať len jeden z inštitútov, nie obidva naraz.

2. Neviem, či je lepšie refinancovať si starú hypotéku, alebo zobrať si úplne nový úver na bývanie? Čo poradíte?
Radí Jozef Belko, konateľ Insuria Consulting
Banky chcú pri refinancovaní nalákať klientov, ak k nim prichádzajú z inej banky. Môžu im poskytnúť aj nižší úrok na určité obdobie, ktoré mali dohodnuté pri staršej hypotéke. Keby klient chcel hypotéku na vyššiu sumu než mal, alebo by ju chcel splácať dlhšie, už sa ocitne v inej situácii. Banka ho bude posudzovať samostatne, musí predkladať svoje príjmy, výdavky, bude mať pre neho viac otázok ako pri čistom refinancovaní. Je tam ešte jeden rozdiel. Kým pri refinancovaní sa zisťuje platobná disciplína klienta rok dozadu, pri novej hypotéke až 5 rokov do minulosti. Úverový register nepustí, preto by v ňom nemali byť žiadne negatívne záznamy.

3. Som živnostník, zarábam priemernú mzdu 800 eur, čo je dosť málo. Mám šancu dosiahnuť hypotéku 70 000 eur na byt v Bratislave?
Radí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas
Banky sa k živnostníkom stavajú odmeranejšie než k zamestnancom, no tiež platí, že sa hodnotí prípad od prípadu. Neviem, či vami spomínaných 800 eur je v čistom alebo hrubom. Výška splátky by bola od 250 do 300 eur, teda je reálne získať takúto výšku hypotéky. Nenapísali ste ho...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako zvládnuť vysoké splátky hypotéky bez pomoci štátu? Dá sa to dosiahnuť týmito spôsobmi 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:39