StoryEditor

Hanka Mongardová: Čo nie je v "podzemí", to možno lepšie kontrolovať

01.10.2004, 00:00
Zhovárame sa s Hankou Mongard, terénnou pracovníčkou pre ženy v sexbiznise z Holandska

Mnohí ľudia veria, že ak budeme prostitúciu trestať, môže časom klesnúť či úplne zmiznúť. Čo si o tom myslíte?
- Vôbec neklesne. Kriminalizácia posúva prostitúciu do "podzemia". Švédsko je napríklad veľmi hrdé na zákon, ktorý trestá zákazníkov. Výsledkom je enormná ilegálna prostitúcia a nárast sexturizmu do pobaltských krajín, Poľska či Nórska. Cieľom zákona bolo síce chrániť ženy, no napokon sa celá snaha obrátila proti nim.

Prostitúcia je v Holandsku legalizovaná. Aký je však sociálny status prostitútok?
- Rozhodne nemožno hovoriť o nejakom rešpekte. Sotvakto by povedal susedovi: "Nuž, som prostitútka." Nestačí zmeniť legislatívu, oveľa ťažšie je zmeniť postoj spoločnosti. Príprava legislatívnej zmeny trvala 20 rokov. Isté zmeny však nastali. Keď sa úrady v Holandsku chystajú prijať nejaké rozhodnutie týkajúce sa prostitúcie, konzultujú ho so ženami v tejto profesii.

Existujú aj špeciálne odbory?
- Áno, existujú. Ženy sa na ne môžu obrátiť, ak majú problémy. Okrem toho sú takéto odbory prizývané aj na parlamentné diskusie, ak zákonodarný zbor pripravuje nové rozhodnutie, ktoré sa ich týka.

Spomínali ste, že príprava legislatívnych zmien trvala 20 rokov. Čo sa za ten čas stalo?
- Celý čas prebiehala veľmi živá verejná diskusia. O probléme sa písalo a hovorilo v médiách. Potom nastal okamih - asi tak pred siedmymi rokmi - keď zákon o dekriminalizácii prostitúcie takmer v parlamente prešiel. V poslednom okamihu ho však poslanci kresťansko-demokratickej strany zablokovali. Celá príprava sa teda musela začať odznova.

Aká je v Holandsku situácia s násilím voči prostitútkam?
- V okamihu, keď je prostitúcia viditeľná, možno ju lepšie kontrolovať. V Amsterdame sme napríklad dlhý čas mali "zónu tolerancie". Na nej stáli dievčatá a keď prišiel zákazník, odišli spolu špeciálnym autobusom. Všetko bolo teda viditeľné. Keď zónu zatvorili, kontrola sa stratila. Žena nastúpi do auta a môže sa jej stať čokoľvek. Môže byť zavraždená či odvlečená preč. Tento problém sa vo veľkej miere týka napríklad Veľkej Británie.

Prostitúciu často spájame s drogovou závislosťou. Koľkých žien v sexbiznise sa tento problém týka?
- Veľmi malého percenta. Ja napríklad pracujem s takzvanými migrujúcimi prostitútkami a medzi nimi nie sú žiadne narkomanky. Do Holandska totiž prišli, aby zarobili peniaze.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:46