Lucia ŽitňanskáPavol Funtál HN
StoryEditor

S dĺžkou praxe advokátskeho koncipienta nesúhlasím

19.04.2016, 15:31
Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej treba najprv naše súdy očistiť od nesudcovskej práce.

Programové vyhlásenie vlády kopíruje niektoré skôr predložené požiadavky predstaviteľov justície. Rokovali ste s nimi ešte pred jeho zverejnením?

Áno, rokovala som s predstaviteľmi súdnej rady a najvyššieho súdu. Zhodli sme sa najmä v otázke efektívnosti súdnictva, veľa vecí sa premietlo aj do programového vyhlásenia.

Bude sa zvyšovať počet sudcov?

V prvom rade chceme dať niektoré veci zo súdov preč a potom sa pozrieme, koľko potrebujeme sudcov a koľko aparátu. Mám záujem o to, aby podmienky na súdoch boli vytvorené čo najlepšie, to sa, samozrejme, týka aj personálnych otázok.

Ktoré veci sa dajú dať zo súdov preč?

Napríklad exekučné. Každý jeden úkon exekútora nemusí byť nevyhnutne posvätený pečiatkou súdu.

Aké požiadavky mali na vás stavovské organizácie?

Zatiaľ som s nimi nestihla rokovať, ale určite tak urobím.

Vo vyhlásení nie je žiadna zmienka o dĺžke praxe advokátskych koncipientov. Sama ste bola odporkyňa terajšej 5-ročnej povinnej praxe.

Stále s ňou nesúhlasím. Vyžaduje to však širšiu dohodu vládnej koalície. Nie všetky moje predstavy dokážem realizovať. Uvidíme, akým spôsobom sa však bude uberať akreditácia právnických fakúlt, ktorých by nemuselo byť toľko a ako na to bude nadväzovať kvalita právnického vzdelania.

Zaviazali ste sa pokračovať v prácach na novom Občianskom zákonníku. Je to taká ,,diaľnica do Košíc“ justície. Nebudete aj vy po x-tý raz meniť rekodifikačnú komisiu?

Máte pravdu, je to neverending story. Rekodifikujeme už dlho, zjavne žiaden predseda doterajších komisií nepreukázal manažérske schopnosti viesť tieto procesy tak, aby smerovali k nejakému záveru. Tým, samozrejme, nespochybňujem kvalifikáciu tých ľudí. Ja sa však so súčasnou komisiou potrebujem stretnúť a pozriem sa na to, ako veci stoja. Zatiaľ nevidím dôvod ju meniť.

Môžete sľúbiť, že o štyri roky bude nový Občiansky zákonník hotový?

To sa asi sľúbiť nedá, môžem však povedať, že sa na tom bude intenzívne pracovať tak, aby sme mali na konci volebného obdobia solídny návrh na stole.

01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 03 - Modified: 2023-12-10 09:08:24 - Feat.: - Title: Súdy by mohli ukladať peňažné tresty až do troch miliónov eur, navrhuje vláda 04 - Modified: 2023-12-04 18:21:26 - Feat.: - Title: Lipšic: Nechcú vymeniť mňa, na to by im stačila rýchla zmena zákona o mojom odvolaní 05 - Modified: 2023-09-20 13:16:02 - Feat.: - Title: SaS chce zvýšiť dôveryhodnosť justície zmenou justičnej služby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:15