StoryEditor

Krátke správy

15.01.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Akcie na tokijskej burze vzrástli včera už druhý deň za sebou. Hlavný index Nikkei zosilnel o 58,69 bodu na úroveň 8 611,75 bodu. Index TOPIX zaznamenal nárast o 1,15 % na uzatvoril na úrovni 855,66 bodu. Pod tlak sa dostali hlavne akcie japonských exportérov v dôsledku posilňovania jenu oproti doláru a euru. Pozitívne výsledky však zaznamenali akcie bankového sektora, a to najmä po oznámení, že druhá najsilnejšia finančná skupina v krajine, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., môže očakávať finančnú injekciu v hodnote 846 až 1,27 mld. USD od americkej investičnej banky Goldman Sachs.
Najväčší britský producent energie British Energy Plc. musí do 14. februára dosiahnuť dohodu s veriteľmi a dodávateľmi, aby tak mohol získať ďalšiu štátnu podporu. Podľa Adriana Montagueho, prezidenta spoločnosti, je tento termín krátky, ale dosiahnuteľný. Vládna pôžička 650 mil. GBP, poskytnutá ešte v septembri minulého roka, odvrátila bankrot operátora jadrových elektrární, ktorý vyrába približne pätinu elektrickej energie vo Veľkej Británii.
Členské štáty ropného kartelu OPEC sú pripravené zvýšiť v prípade krízy dodávky ropy do ázijských krajín o 17 %. OPEC tak však urobí len v prípade potreby. Táto správa mierne znížila cenu ropy, ktorá rastie od obdobia, keď americký prezident George W. Bush obvinil Irak z výroby zbraní hromadného ničenia. Cena americkej ropy je v súčasnosti na úrovni 32,40 USD za barel. V nedeľu OPEC rozhodol, že zvýši ťažobné kvóty o 1,5 mil. barelov za deň, aby tak nahradil výpadok dodávok z Venezuely, ktorá čelí už šesť týždňov štrajku v ropnom priemysle.
Pri maklérskych skúškach v Českej republike uspelo v minulom roku vo všetkých troch kategóriách 135 osôb. Na urobenie skúšok potrebovali 256 pokusov, čo znamená zhruba polovičnú úspešnosť. Najväčší problém bol s preukazovaním znalostí finančnej podnikovej analýzy. Naopak, najlepšie ovládali princípy finančného trhu. Najväčší záujem bol o maklérske skúšky prvej kategórie určenej pre budúcich obchodníkov s cennými papiermi, kde však bola aj najnižšia úspešnosť.
Ratingová agentúra Moody's Investors Service pridelila druhej najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Yukos rating emitenta v zahraničnej mene na úrovni Ba2 a tzv. Senior Implied Rating na úrovni Ba1. Tento rating odzrkadľuje široký rozsah aktivít firmy, jej výrazne a kvalitné rezervy, silný potenciál na rast produkcie a nízke prevádzkové náklady. Rating berie do úvahy aj súčasnú veľmi silnú finančnú pozíciu firmy a jej výraznú ziskovosť oproti ostatným ruským firmám.
Zásoby podnikov v USA sa v novembri zvýšili na viac ako ročné maximum. Celkové zásoby výrobcov, maloobchodníkov a veľkoobchodníkov, sa v novembri zvýšili už siedmykrát za sebou, tentoraz o 0,2 % na úroveň 1,136 bilióna USD. Zásoby maloobchodníkov vzrástli o 0,8 % a veľkoobchodníkov o 0,2 %. Zásoby výrobcov sa znížili o 0,3 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:15