Snímka: Flickr/Eva RinaldiFlickr/Eva Rinaldi
StoryEditor

Mladí a hypotéka? Až polovici s ňou pomáhajú rodičia

26.04.2016, 19:20
Autor:
PoradňaPoradňa
Prechod do vlastného bývania nie je v prípade mladých ľudí úplne jednoduchý. Prieskum ukazuje, že mnohým na kúpu bytu či vybavenie domácnosti prispievajú rodičia.

Peniaze rodičov či založenie ich vlastnej nehnuteľnosti pomáhajú k novému bývaniu až polovici Slovákov. Najčastejšie poskytnú rodičia na hypotéku svojim deťom do začiatku finančnú hotovosť alebo ich podporia iným spôsobom, napríklad pôžičkou či sporením.

"Každý ôsmy rodič ponúkol vlastnú nehnuteľnosť svojim potomkom ako zabezpečenie pre hypotekárny úver. O pomoc s financiami na bývanie častejšie žiadajú muži a ľudia žijúci v Bratislave," hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.  Prieskum robila UniCredit Bank medzi Slovákmi splácajúcimi hypotéku.

Banka požičia len časť

Chcete si s partnerom splniť sen o vlastnom bývaní a radi by ste dosiahli na najvýhodnejšie úrokové sadzby? Tie banky zvyčajne ponúkajú pri hypotékach v rozmedzí 85-90 percent  hodnoty obstarávanej nehnuteľnosti. Ako ale zohnať zvyšnú sumu?

Mnoho Slovákov sa v takom prípade obráti s prosbou o pomoc na svojich rodičov. Rodičia k novému bývaniu pomohli podľa prieskumu bezmála každému druhému z tých, ktorí splácajú hypotéku (47 percent).

Najbežnejšia je pritom rýdzo finančná pomoc, napríklad hotovosť (23 percent), časté sú aj ďalšie spôsoby vrátane rodinných pôžičiek (7 percent) alebo zriadenia sporiacich produktov (4 percentá).

Pomoc rodiny

Obstaranie bývania na hypotéku je pre mnohých aj napriek historicky najnižšej sadzbe úverov veľkou finančnou investíciou. Bez počiatočnej podpory rodiny sa často mladí nezaobídu.

Financie na začiatok sú právom najpopulárnejšou možnosťou, pomáhajú totiž dvakrát. S nižšou hypotékou mladí dosiahnu na lepšiu úrokovú sadzbu. Za peniaze od rodičov mladí, ktorí si zakladajú vlastné bývanie, často zariadia aj byt.

Viac než jeden z desiatich rodičov (12 percent) poskytne  svoju vlastnú nehnuteľnosť ako zabezpečenie pre hypotekárny úver. Takáto pomoc sa hodí napríklad pri kúpe družstevného bytu, ten totiž vždy nie je možné  pri  hypotéke založiť.

„Rodičovská pomoc s novým bývaním nemusí nutne znamenať len peniaze na ruku. Často pomôže práve ponúknutie vlastného domu ako zabezpečenie za hypotéku,“ dodáva Ďuďáková.

Ako rodičia prispievajú podľa regiónov

Rodičia najviac podporujú mladých mužov vo veku okolo tridsať rokov žijúcich  v Bratislave.
Najčastejšie sa podpore rodičov tešia mladí muži vo veku do 26 rokov z Bratislavy a Trenčianskeho kraja, pomoc dostáva viac ako polovica z nich.

Naopak v Košickom či Žilinskom kraji si šesť z desiatich Slovákov rieši hypotéku úplne samostatne. Podpora rodičov sa zvyčajne pohybuje maximálne do štvrtiny ceny nehnuteľnosti. Vyššou čiastkou svojim deťom prispel každý štvrtý pomáhajúci rodič (28 percent), najčastejšie rodičia v Prešovskom a Trnavskom kraji.

Pozn.:Prieskum pre UniCredit Bank vykonala v marci 2016 agentúra Ipsos metódou online dopytovania na reprezentatívnej vzorke 525 slovenských a 840 českých respondentov vo veku od 18 do 65 rokov a z hypotekárnych dát UniCredit Bank na vzorke približne 100 000 klientov. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:37