StoryEditor

Sťahovanie akcií prináša spoločnostiam výhody aj nevýhody

30.07.2004, 00:00
Spoločnosti s akciami umiestnenými na burze musia spĺňať prísnejšie pravidlá najmä pokiaľ ide o zverejňovanie informácií vo vzťahu k svojim akcionárom a tretím osobám. Ide napr. o povinnosť informovať o všetkých zásadnejších smeroch rozvoja v rámci jej podnikateľskej činnosti, ktoré nie sú verejne známe, a ktoré môžu viesť k podstatným pohybom hodnoty akcií. Rovnako je takáto spoločnosť povinná informovať verejnosť o zmenách spojených s akciami, ktoré emitovala, ako aj zmenách v akcionárskej štruktúre, čo sa týka majoritného a majoritných akcionárov.

Spoločnosti s akciami umiestnenými na burze musia spĺňať prísnejšie pravidlá, najmä pokiaľ ide o zverejňovanie informácií vo vzťahu k svojim akcionárom a tretím osobám. Ide napríklad o povinnosť informovať o všetkých zásadnejších smeroch rozvoja v rámci jej podnikania, ktoré nie sú verejne známe a môžu viesť k podstatným pohybom hodnoty akcií. Rovnako je takáto spoločnosť povinná informovať verejnosť o zmenách spojených s akciami, ktoré emitovala, ako aj zmenách v akcionárskej štruktúre, čo sa týka majoritného, resp. majoritných akcionárov.
Spoločnosť s akciami umiestnenými na burze musí zverejňovať polročné správy o svojej činnosti spolu s dosiahnutým ziskom a utrpenými stratami za obdobie šiestich mesiacov. Takáto správa musí podľa Petra Čavojského, ktorý sa špecializuje na európske obchodné právo, obsahovať podstatné informácie umožňujúce investorom kvalifikovane zhodnotiť činnosť spoločnosti. Jej zisky a straty spolu s označením faktorov ovplyvňujúcich túto činnosť a výsledok hospodárenia a rovnako aj umožniť porovnanie s predchádzajúcim finančným rokom.
V súvislosti s emisiou akcií umiestnených na burze zároveň zdôraznil fakt, že nemožno opomenúť ani pôsobnosť Úradu pre finančný trh a jeho oprávnenie ukladať za porušenie právnych predpisov peňažné a iné sankcie. Dôležitou súčasťou existencie akcií spoločnosti na burze sú aj povinnosti spojené s ochranou finančného trhu, či je to už oznamovacia povinnosť alebo povinná ponuka na prevzatie. Ďalšou skutočnosťou spojenou s akciami, ktoré sú umiestnené na burze, je podmienka ich emitovania výlučne v zaknihovanej podobe, a to bez obmedzenia ich prevoditeľnosti, pričom ich emisný kurz musí byť úplne splatený.
Akcie, ktoré nie sú obchodované na burze
Naopak, spoločnosti, ktoré nemajú akcie ani iné emitované cenné papiere umiestnené na burze, tieto povinnosti nemajú, a sú teda značne "voľnejšie" pokiaľ ide o prijímanie rozhodnutí, informovanie akcionárov, verejnosti a pod. "Takáto situácia je pre majoritného akcionára vhodná, ak efektívne ovláda spoločnosť a nemá "zviazané" ruky pri svojich rozhodnutiach na valnom zhromaždení získavaním podpory od ostatných akcionárov," skonštatoval Čavojský.
Takáto spoločnosti podľa neho však ťažšie získava voľný kapitál na svoj ďalší rozvoj prostredníctvom upisovania akcií tretími osobami. Cena takýchto akcií teda nie je tvorená na burze. Ak by sa vlastník malého počtu akcií rozhodol ich odplatne previesť na tretiu osobu, ťažšie by si hľadal kupcu "mimo" súčasných akcionárov. Investície spoločnosť získava najmä prostredníctvom iných externých zdrojov financovania, prípadne priamo alebo nepriamo cez svojho majoritného akcionára.
Znamená to, že akcionár spoločnosti -- ak jej akcie sú umiestnené na burze -- je vo výhodnejšej pozícii. Čo podľa Čavojského znamená disponovanie s väčším množstvom informácií o spoločnosti, jej podnikaním. "Z toho vyplýva aj lepšia informovanosť o hodnote jeho investície, s čím je spojený aj predpoklad likvidity týchto cenných papierov, " dodal.
Je však zrejmé, že tento predpoklad nemusí sám osebe znamenať aj skutočnú likviditu emisie, čoho sme svedkami na slovenskom kapitálovom trhu. Spoločnosť, ak efektívne funguje a napreduje vo svojom rozvoji, ľahšie získa investície prostredníctvom emitovania nových akcií od verejnosti, na rozdiel od tej, ktorej akcie nie sú na burze obchodované.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:59