StoryEditor

Návratnosť investície deväť mesiacov

15.12.2003, 23:00

IV spoločnosti Kappa Obaly v Štúrove mali pred nasadením logistického informačného systému pre sledovanie toku materiálu v sklade papiera "klasický" problém: nestratiť z dohľadu staršie zásoby, udržať si v nich prehľad v patričnej štruktúre, mať dobré, teda aj včasné podklady na objednávanie materiálu. Pracovníci firmy Elas z divízie Ident realizovali pre spoločnosť Kappa Obaly riešenie na báze čiarového kódu, ktorý sa sníma prenosnými terminálmi. Výsledkom je prehľad o stave zásob, a to v reálnom čase i v ľubovoľnom minulom čase. Systém sledovania toku materiálu v sklade je prepojený na nadradený ERP systém SAP R/3.
Niekedy vzniká otázka, či podobný systém na báze čiarového kódu nie je náročný na koncentráciu pracovníkov pri opakovanom snímaní kódov a zadávaní údajov a či pri ňom nedochádza k vysokej chybovosti, ktorá by znehodnocovala poskytované informácie. Ale starší poradca Kappa Obaly Ján Máčai nepripúšťa podobné obavy: "Dva mesiace od inštalácie informačného systému v sklade sme šli už v ostrom režime. Prvý mesiac šiel systém mimo SAP, potom už aj s prepojením na SAP. Chybovosť bola minimálna -- ako vždy, keď treba zabudnúť na staré návyky a vytvoriť si nové. Pracovníčky v sklade sa museli naučiť robiť s čítačkami a správne voliť program."
O tom, čo znamená informačný systém v sklade pre rozhodovanie, hovorí konkrétnejšie J. Máčai: "Dnes máme stopercentný prehľad o každom kotúči (...papiera, cca 2 500 kg -- zdrojový materiál na výrobu -- pozn. autor). V každom okamihu máme presný stav skladu a inventúru potom robíme neporovnateľne operatívnejšie. Omnoho lepšie sa nám tiež objednáva, databázu dostáva v dohodnutých intervaloch aj náš hlavný dodávateľ. Podstatne vyššie je i množstvo získaných dát o type a kvalite kotúča a čo je rozhodujúce pre ekonomiku riešenia: o hodne (asi o 30 percent) sme znížili stav zásob materiálu a zvýšili jeho obrátkovosť. Celý projekt sme prepočítavali najmä cez toto zníženie a návratnosť mala byť 9 mesiacov. Bola rýchlejšia..."
Čo ďalej? J. Máčai: "Medzičasom sme kúpili k SAP-u informačný systém Vitron, takže chceme prejsť aj na automatizované generovanie objednávok, ak určitý materiál klesne na zásobách pod stanovený stav. Pripravujeme aj skompletizovanie informačného systému na celý logistický tok, od vstupu do výroby po expedíciu výstupov."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 17:40