StoryEditor

Hospodárska situácia zvyšuje cenu zlata

19.01.2003, 23:00

Burzový rok 2002 bol pre mnohých investorov frustrujúci. Index Dow Jones mal na konci roka o 18 % nižšiu hodnotu v porovnaní so začiatkom roka. Technologickému Nasdaqu sa viedlo ešte horšie. Ten počas minulého roka stratil 32 %. Na svetových finančných trhoch sa však v minulom roku našli aj pozitívne údaje. Úspešnú výkonnosť preukázala cena zlata, ktorá sa počas roku 2002 zvýšila o 70 USD, čo je asi 25 %. V súčasnosti je cena zlata na úrovni približne 350 USD za uncu, čo je najvyššia cena od marca 1997. Úspešnosť však preukázali aj fondy, ktoré investovali do zlata a iných vzácnych kovov. Niektoré z týchto komoditných fondov dosiahli výkonnosť až 56 %, čo je najlepšia výkonnosť v minulom roku spomedzi všetkých investičných fondov. Ako uvádza týždenník Wirtschafts Woche, aj napriek tejto silnej výkonnosti zlato nestráca svoju silu. Niektorí analytici sa dokonca domnievajú, že cena by sa mala vyšplhať na 380 až 400 USD za uncu. Neistota geopolitickej situácie a možnosť vojny na Blízkom východe naďalej odrádzajú investorov od akcií. K nezáujmu investorov o akcie prispieva aj slabý kurz amerického dolára a nedostatok investičných alternatív, takže investori sa začínajú opäť opierať o zlato.
Čo sa týka konjunktúry, USA v súčasnosti nevykazuje známky zotavenia. Avšak je otázne, či nejaká iná krajina je schopná prevziať vo svetovom hospodárstve vedúcu úlohu. Zotavenie svetového hospodárstva je teda v súčasnosti závislé od USA. Americký prezident George W. Bush však na podporu ekonomiky predstavil program na podporu hospodárstva v celkovej hodnote 670 mld. USD, čo by malo USA opäť uviesť na špičku svetového hospodárstva. Avšak vzhľadom na to, že sa týka znižovania daní a akcií, zlato zareagovalo miernym oslabením.
Vplyv programu však môže oslabiť vojna na Blízkom východe, pretože každý náznak krízy zvyšuje hodnotu zlata. Vojnový konflikt by USA stal veľa peňazí, čo by opäť odsunulo oživenie a zvýšilo deficit obchodnej bilancie. Tým by sa americké firmy a ich akcie stali neatraktívne. Ak by sa naďalej zvyšovala aj hodnota ropy, investori by jednoznačne začali siahať po zlate. Ak by sa zahraniční investori odvrátili od amerických akcií, malo by to negatívny dosah aj na dolár. Americká mena je takisto úzko spätá so zlatom. Odborníci sa nazdávajú, že cena zlata má negatívnu koreláciu vo vzťahu k doláru. Ak teda klesá kurz dolára, cena zlata dosahuje prírastky. Pre investorov v Európe však cena zlata, vzhľadom na kurz dolára oproti euru, stráca svoju hodnotu, pretože čiastočne znižuje ich zisky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:35