StoryEditor

Začínajú vás bolieť kĺby?

01.06.2004, 00:00

Bolia vás pri chôdzi nohy? Trápi vás stuhnutosť pri dlhšej nečinnosti a obmedzená pohyblivosť? Príčinou môže byť opotrebovaná chrupavka v kĺbe. Ide o osteoartrózu -- najčastejšie kĺbové ochorenie.
Choroba sa zhoršuje pomaly a nenápadne. Niekedy ju sprevádza praskanie pri pohybe. Prvým príznakom býva bolesť a stuhnutosť, ktoré zaniknú, ak kĺbom začneme pohybovať. Najčastejšie miesto výskytu je koleno, šija, bedrový kĺb, bedrová chrbtica a malé kĺby rúk. Primárna osteoartróza je podmienená abnormálnym opotrebovaním a trhlinami v chrupavke v kĺbe, čo je prirodzený dôsledok starnutia. Používaním sa chrupavka opotrebúva a priebežne obnovuje. Ak je však schopnosť obnovy menšia ako rozsah poškodenia, kosť je vystavená vonkajším vplyvom.
Na kĺby negatívne pôsobí chlad. Cievy sa stiahnu, prekrvenie sa zníži, zhorší sa aj zásobovanie chrupaviek stavebnými látkami a pri nedostatočnej výžive nedochádza k potrebnej regenerácii. Výsledkom je, že chrupavka odumiera a nová, ktorá sa tvorí, cez ňu neprerastie. Ak nás zaujíma vlastné zdravie, mali by sme naň myslieť včas. Zdravá plnohodnotná výživa posilňuje prirodzený obranný systém organizmu, zabraňuje hromadeniu odpadových látok v tele a aktivuje činnosť čriev.
Dôležitá je prevencia
- dvakrát denne konzumovať ovocie, šaláty a zeleninu v surovom stave,
- najmenej raz denne jesť bohaté jedlo balastné látky: celozrnné výrobky, čerstvú zeleninu,
- zriecť sa bieleho pečiva a chleba, bravčového mäsa a cukru,
- vyhýbať sa nadmerne mastným a na masti pripravovaným jedlám,
- v prvom rade jesť viac rýb,
- piť veľa tekutín - ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové a ovocné čaje,
- alkohol len v minimálnom množstve.
Veľmi vhodným druhom športu prikĺbových ochoreniach je plávanie, pretože pohyb vo vode je podstatne ľahčí. Vhodné sú aj vystieracie cviky a cvičenie ťahom. Cvičiť by sme mali denne aspoň 20 minút.
Po 40. roku sa odbúravajú vitamíny a minerálie. O čosi výraznejšie sú zmeny u žien. Ak sa začnú prejavovať bolesti, obvykle je neskoro začať s prevenciou, pretože už došlo k degenerácii kĺbov, ale ako sa hovorí: nikdy nie je neskoro. Často pomáha aj obmedzenie hmotnosti, účinná kombinácia oddychu a cvičenia s medikamentóznou liečbou. Mimoriadne dôležitá je spolupráca pacienta s lekárom. Preto treba začať robiť niečo pre naše namáhané kĺby už dnes.
Osteoporóza najviac postihuje ľudí po 45. roku života.
Miera výskytu rastie s vekom.
V prípade 70 % osôb nad 65 rokov možno pozorovať zmeny kĺbov.
Ženy sú na toto ochorenie trikrát náchylnejšie ako muži.
Rizikovou skupinou sú ľudia vystavení extrémnej námahe, opakovanej fyzickej záťaži alebo obezite.

Veda prišla s niektorými užitočnými objavmi, ktoré nám umožňujú vyhnúť sa zdravotným problémom spájaným s vyšším vekom. Priznajme si, že starnúť nie je nijaká zábava, najmä keď sa zrazu objaví bolesť či strata vitality. Človek dnes môže dosiahnuť zrelý vek a nemusí pritom so sebou nosiť plnú tašku liekov.
Bolesti v kĺboch predstavujú problém, ktorý mnohým starším ľuďom znepríjemňuje život. Často je príčinou obyčajné opotrebenie, ale môže to spôsobovať aj kĺbový zápal. Analgetiká sú zvyčajne tým najčastejším riešením, ale modernejšie prostriedky ponúkajú ešte lepší spôsob.
Selén je životne dôležitý stopový prvok a predstavuje najúčinnejší prírodný prostriedok proti bolestiam. Svojimi vlastnosťami pôsobí proti zápalom a potláča bolesť. Je veľmi dôležitý aj pre iné telesné funkcie. Povzbudzuje napríklad imunitný systém, chráni bunkové membrány, pôsobí na antioxidačný enzým (glutathionperoxidázu). Tento enzým chráni bunky a bunkové membrány v kĺboch pred poškodením voľnými radikálmi. Selén dokáže výrazne znížiť bolesť v kĺboch a po niekoľkomesačnom užívaní im vráti aj úplnú pohyblivosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:40