StoryEditor

20 otázok, ako oceniť či predať pôdu. Poradia experti

Za akých podmienok kúpiť či predať pozemok. Ako ho darovať, prípadne vložiť do katastra. Na čo si dať pozor pri predaji parcely v rámci vyvlastnenia štátom. Na tieto a ďalšie otázky vám odpovedia odborníci HN.

1.

Trhová cena

Ako sa stanovuje trhová cena pozemku? Treba na to využiť služby znalca?
Využitie znalca je len jedna možnosť, ako stanoviť cenu. Dobré je vedieť, že znalci sa môžu vo svojich posudkoch značne odchýliť od reality, pričom rozdiely ceny v znaleckých posudkoch toho istého pozemku môžu byť až okolo štyridsať percent. Odhadnúť trhovú cenu dokážu na základe praxe aj realitné kancelárie. Trhová hodnota sa dá pomerne presne určiť aj pomocou cenovej mapy nehnuteľností, ako aj pomocou kalkulačky nehnuteľností, ktorú pripravil Inštitút finančnej politiky ministerstva financií.

2.
Biznis s prenájmom

Oplatí sa na Slovensku kúpiť pôdu a zarábať na jej prenájme?
Na Slovensku je výška nájmu oproti zahraničiu nepomerne nižšia. Napriek tomu sa tí, ktorí pôdu užívajú, sťažujú, že okrem nájmu musia platiť aj daň, čo je pre nich vysoká záťaž. Ak si vypočítame cenu pôdy z reálneho nájomného na základe vzorca, ktorý je vo vyhláške ministerstva spravodlivosti, v extrémnych prípadoch by bolo potrebné pôdu prenajímať možno 100, 150 až 200 rokov, aby sa vrátila cena vo forme nájomného. Je to rozporuplné tak z pohľadu vlastníka, pre ktorého je cena nájmu nízka, ako aj z pohľadu užívateľa, pre ktorého je primeraná alebo možno aj vysoká.

3.
Premrštená cena

Poľnohospodárske pozemky sú pomerne lacné. Štvorcový meter stojí spravidla len niekoľko desiatok centov. Niektorí majitelia však pýtajú päť, či dokonca desať eur. Dá sa to akceptovať?
Nedá, pretože takto kupci zrejme špekulujú. Vlastník chce, samozrejme, čo najvyššiu cenu. Stáva sa to najmä v turistických lokalitách, napríklad tam, kde sú kúpele či iná atraktívna lokalita. Cena vzniká na základe dohody dvoch ľudí – predávajúceho a kupujúceho. Ak však niekto bude kupca presviedčať o premrštenej cene, napríklad, že hektár jeho pôdy má hodnotu 10- či dokonca 20-tisíc eur, takýto vlastník svoju pôdu nielenže nepredá, ale vysiela signál o neserióznosti.

4.
Súhlas spoluvlastníkov pozemku


Som majiteľ budovy, ktorá stojí na pozemku v podielovom spoluvlastníctve. Som aj väčšinový vlastník pozemku a pracujem na odkúpení celého pozemku. Potrebujem súhlas od spoluvlastníkov na opravu a úpravu budovy?
V našom právnom systéme neplatí zásada superficies solo cedit, podľa ktorej sú stavby súčasťou ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 05 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:44