StoryEditor

Nastupujú kybernetickí zamestnanci?

24.11.2004, 23:00

Česká spoločnosť eTrium Corporation vyvinula prvého univerzálneho informačného robota eTriumUIR. Je akýmsi predstupňom virtuálnych zamestnancov -- biznis asistentov. "Nemá hmotné telo a ,býva' v kyberpriestore, tvorenom informačným systémom firmy, jej intranetom a prípadne aj internetom," vysvetľuje Zdenko Staníček, člen Predstavenstva eTrium a spoluautor technológie. Robot teda sídli v serveri firmy. Cez osobné počítače a mobilné zariadenia komunikuje s manažérmi a so zamestnancami a plní ich požiadavky. Naučí sa, ako konkrétna organizácia funguje a priebežne sa prispôsobuje jej aktuálnym potrebám.
Robot dokáže komunikovať mierne formalizovaným prirodzeným jazykom. Prispôsobí svoje vyjadrovanie zvyklostiam prostredia, v ktorom pracuje. Je schopný komunikovať viacjazyčne a prekladať medzi jazykmi. Dokáže sa dohovoriť aj s inými počítačovými systémami. Naučí sa správať podľa smerníc firmy, pre ktorú pracuje, a tiež sledovať ich dodržiavanie. Je schopný extrahovať zo správania organizácie nové znalosti a súvislosti, ktoré pomáhajú znižovať náklady biznis procesov.
Robot eTriumUIR znamená začiatok novej generácie informačných systémov, založených na kombinácii prvkov umelej inteligencie, spracovania prirodzeného jazyka, systémov pravidiel (Business Rules Engines) a univerzálnosti. Spoločnosť eTrium Corporation by ho rada predala niektorému z globálnych hráčov na poli informačno-komunikačných technológií. Do konca roku ho pilotne nasadí v dvoch firmách v strednej Európe a od januára si ho budú môcť kúpiť prví zákazníci vo svete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 17:35