StoryEditor

Kaník: Nelegálna práca bude priestupkom

18.06.2004, 00:00
Štát mieni účinnejšie bojovať proti nelegálnej práci. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v tejto súvislosti pripravilo návrh zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorý by mal výraznejšie znížiť rozsah tzv. čiernej práce. Podľa ministra Ľudovíta Kaníka sa tak dopĺňajú doterajšie opatrenia, ktoré obsahoval Zákonník práce, zákon o sociálnom poistení a zákon o službách zamestnanosti.

Čierna práca bude podľa nového zákona posudzovaná ako priestupok. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny dostanú právomoci ako inšpektoráty práce, teda budú môcť aj bez asistencie polície vstúpiť na pracovisko zamestnávateľa a kontrolovať zamestnancov. Všetci zamestnanci sa budú musieť preukázať identifikačnou pracovnou kartou, takže už sa nebudú môcť vyhovoriť, že pracovnú zmluvu majú odloženú doma. Takisto už nebude možné dodatočné vypísanie zmluvy. Pracovníci vykonávajúci previerky budú vybavení prenosnými čítacími elektronickými zariadeniami.
Ako prví by mali pracovnú kartu dostať poberatelia dávok v nezamestnanosti a v hmotnej núdzi. Neskôr kartičku dostanú všetci zamestnanci. Absolventi škôl sa budú musieť povinne prihlásiť v Sociálnej poisťovni a požiadať o vydanie karty. Ukončenie pracovného vzťahu bude musieť zamestnávateľ oznámiť Sociálnej poisťovni. Na plastovej kartičke budú údaje o sociálnom a zdravotnom poistení. Teda, či dotyčný platí dôchodkové, nemocenské a zdravotné poistenie. Pracovníci úradov práce pôjdu cielene kontrolovať najmä tých ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky. Odhadované náklady na vydanie jednej karty sú približne 200 korún, prvé vydanie uhradí Sociálna poisťovňa. Z krajín EÚ takúto kartičku používajú vo Francúzsku a v Nemecku.
Minister práce Ľudovít Kaník sa pritom odmietol vyjadriť k objemu čiernej práce na Slovensku. K dispozícii sú však údaje z kontrol, ktoré vykonávajú regionálne inšpektoráty práce. Od začiatku januára tohto roku do konca mája zistili kontrolóri Národného úradu práce na Slovensku 12 prípadov nelegálnej práce. Kontrolu robili v 1 825 firmách s celkovým počtom zamestnancov 10 097. Na pokutách museli v tejto súvislosti zamestnávatelia zaplatiť spolu 600-tisíc korún. Za minulý rok bolo zistených 86 prípadov čiernej práce. Podľa informatičky Jany Ďorďovej z Národného inšpektorátu práce to ešte neznamená, že nelegálna práca je na ústupe. Inšpektoráty totiž za prvých päť mesiacov tohto roka neurobili taký objem kontrol ako vlani. Na druhý polrok majú naplánovaný väčší počet previerok.
Nový zákon by mal vstúpiť do platnosti od 1. januára budúceho roku. Už od 1. júla však Kaníkov rezort zriaďuje telefónnu linku na nahlasovanie čiernej práce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:13