StoryEditor

Krátke správy

12.12.2002, 23:00

Priame zahraničné investície Veľkej Británie v roku 2001 klesli o 70 % oproti rekordnému roku 2000. V roku 2001 Británia investovala v zahraničí 45,9 mld. GBP, kým rok predtým to bolo 154,2 mld. GBP. Kumulatívna hodnota investícií dosiahla 619,9 mld. GBP, čo je 18,2-miliardový nárast oproti koncu roku 2000. Priame zahraničné investície, plynúce do Británie, klesli takmer o polovicu na 42 mld. GBP, ale kumulatívna hodnota investícií sa zvýšila približne o 25 %.
Skupina Českej sporiteľne dosiahne v tomto roku zisk 5,5 mld. Kč. Najväčším zdrojom zisku budú úvery fyzickým osobám vo forme spotrebiteľských úverov a hypoték. Služby pre malé a stredné firmy, obce a mestá, kde je marža nižšia, by mali tiež predstavovať významnú časť príjmov. Pri približne rovnakom počte zamestnancov bude sporiteľňa hľadať najväčšie zdroje úspor v ostatných prevádzkových nákladoch. Sporiteľňa od Nového roka tiež zdražuje svoje služby.
O ostravskú Union banku, ktorú nedávno prevzala talianska finančná skupina Invesmart, prejavili záujem dve európske a jedna mimoeurópska banka. Invesmart sa stal majoritným vlastníkom Union Group, ktorá bola s podielom 75 % väčšinovým vlastníkom ostravského peňažného ústavu, tento rok v novembri. Zmluvu o kúpe 70 % akcií Union banky od Union Group za 2,833 mld. Kč podpísal Invesmart v máji. Strategického vlastníka predtým banka hľadala dlhšie ako rok.
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila ratingy nemeckej banky Commerzbank AG. Zdôvodnila to znížením potenciálu dosahovania príjmov súvisiacich s oslabením prevádzok v oblasti investičného bankovníctva a správy aktív, ako aj poklesom rezerv. Moody's znížila rating dlhodobých nadradených nezabezpečených dlhov o jeden stupeň na A2 z úrovne A1. Rating finančnej sily banky znížila na C z úrovne B-. Ratingový výhľad označila ako stabilný. Agentúra zároveň potvrdila rating krátkodobých záväzkov banky na úrovni Prime-1.
Mimoriadne valné zhromaždenie Československej obchodnej banky schválilo zmluvu o predaji ČSOB Poisťovne IPB Poisťovni. Tento krok bol predpokladom spojenia oboch spoločností existujúcich dosiaľ v skupine ČSOB vedľa seba. ČSOB Poisťovňa bude ako univerzálna poisťovňa poskytovať služby 800 000 klientom oboch súčasných poisťovní. IPB Poisťovňa je spoločnosťou orientujúcou sa na životné poistenie, ČSOB sa, naopak, zameriava viac na neživotné poistenie.
Nórska centrálna banka včera na prekvapenie finančných trhov znížila kľúčovú úrokovú sadzbu zo 7 na 6,5 %. Peniaze sú v Nórsku výrazne drahšie ako v EÚ, kde je kľúčová sadzba ECB 2,75 %. Nórska centrálna banka súčasne signalizovala, že peniaze zrejme ešte zlacnejú, ak inflácia zostane pod úrovňou 2,5 %. Nórske ministerstvo financií vyhlásilo, že s návrhom prišiel guvernér centrálnej banky Svein Gjedrem a odmietlo tvrdenia, že ide o politické tlaky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:52