trieda, škola, žiaciMarek Kmeť
StoryEditor

Zvýšený daňový bonus aj obed zadarmo. Pozrite si, v ktorých prípadoch to je možné

09.08.2021, 10:42
Autor:
TASRTASR
Súbeh zvýšeného bonusu a dotácie na stravu je možný napríklad pri dieťati, ktoré dovŕšilo šesť rokov a navštevuje materskú školu, kde je viac než polovica detí v hmotnej núdzi.

V niektorých prípadoch môže rodič dostať zvýšený daňový bonus aj obed zadarmo pre svoje dieťa zároveň. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michaela Slivková Kirňaková.

Daňový bonus

Súbeh zvýšeného bonusu a dotácie na stravu je možný napríklad pri dieťati, ktoré dovŕšilo šesť rokov a navštevuje materskú školu, kde je viac než polovica detí v hmotnej núdzi. Takisto je to možné aj pri dieťati, ktoré je samo v hmotnej núdzi, alebo ktorého rodičia nezarábajú viac než je výška životného minima.

Deti takýchto rodičov teda majú nárok jednak na zvýšený daňový bonus 39,47 eura a na dotáciu na stravu, ktorá sa oproti predošlému obdobiu zvyšuje z 1,20 na 1,30 eura.

Rodičia šesťročného dieťaťa v poslednom ročníku materskej školy, ktoré nespadá do spomenutých kategórií, si môžu vybrať medzi vyšším bonusom alebo obedom zadarmo.

Rovnaké podmienky pri súbehu vyššieho bonusu a dotácie na stravu majú aj rodičia detí od šesť do 15 rokov, ktoré navštevujú základnú školu. Buď je v škole viac než polovica detí v hmotnej núdzi, samotné dieťa je v hmotnej núdzi, alebo jeho rodičia nezarábajú viac než životné minimum.

Súbeh je možný aj pri dvojnásobnom daňovom bonuse vo výške 46,44 eura a obedu zadarmo. Na obe prilepšenia má nárok rodič dieťaťa, ktoré ešte nedovŕšilo šesť rokov a buď navštevuje materskú školu, kde je viac než polovica detí v hmotnej núdzi, samotné dieťa je v hmotnej núdzi alebo jeho rodičia nezarobia viac než je životné minimum.

Dotácia na stravu

Rovnaký nárok na súbeh dvojnásobného bonusu a dotácie na stravu má päťročné dieťa, ktoré nespadá do spomenutých kategórií. Všetky ostatné deti do šiestich rokov v nižších ročníkoch materských škôl, ktoré nespadajú do kategórií, majú nárok na dvojnásobný bonus.

Rodičia dieťaťa od šesť do 15 rokov, ktoré navštevuje základnú školu a ktoré nespĺňa definície spojené s hmotnou núdzou, dostanú zvýšený daňový bonus 39,47 eura.

Ak si ho neuplatnia alebo nemôžu uplatniť, dieťa dostane dotáciu na stravu. Pri tomto prípade však Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny upozornilo, že rodičia by mali preferovať zvýšený daňový bonus, ak naň majú nárok - ak si totiž namiesto toho vyberú obed zadarmo, zanikne im nárok aj na základný daňový bonus.

Pri dieťati, ktoré dovŕšilo 15 rokov a je v poslednom ročníku základnej školy, je možné dostať základný daňový bonus (23,22 eura) aj dotáciu na stravu zároveň.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-02-27 08:14:35 - Feat.: - Title: Poslanci otvorili utorkové rokovanie pokračovaním diskusie o daňovom bonuse 03 - Modified: 2024-02-23 15:17:56 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili piatkové rokovanie diskusiou o daňovom bonuse 04 - Modified: 2024-02-06 17:00:00 - Feat.: - Title: Pomoc štátu s drahšími hypotékami sa zadrhla. Slovákov odradila byrokratická tortúra aj slabé povedomie o téme 05 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Pomoc s hypotékami? Šesť dôvodov, prečo je to nezmysel
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:46