StoryEditor

Poľská banka PKO vstupuje na burzu

08.11.2004, 23:00
Poľská banka PKO vstupuje na burzu

Logo Handelsblatt
Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski
(PKO BP) -- tak znie úplný názov významného poľského finančného ústavu, ktorý zajtra vstupuje na burzu. Akciový trh u našich susedov za posledných 15 rokov takúto významnú udalosť ešte nezaznamenal. Minister financií Jacek Socha sa napokon rozhodol fixovať cenu akcie v hornom pásme pôvodne plánovaného rozpätia, t. j. na úrovni 20,50 zlotého. Na základe veľkého záujmu domácich i zahraničných investorov však napríklad varšavský analytik Dariusz Gorski usudzuje, že ešte v priebehu stredy sa cena akcie presunie do pásma 22 -- 23 zlotých.
Banka PKO je s bilančnou sumou vo výške 871,1 mld. zlotých (v prepočte 22 miliárd eur) a vlastným kapitálom vo výške 7,2 mld. zlotých najväčším finančným ústavom vo všetkých nových členských krajinách EÚ. Za predaj balíka 38,5 percenta akcií ministerstvo financií očakáva príjem asi 7,7 mld. zlotých. Štát si však v tejto banke i naďalej podrží väčšinu, t. j. 51 percent akcií; zvyšných 10,5 percenta akcií je vo vlastníctve zamestnancov.
Z celkového počtu 385 miliónov akcií, ktoré sa zajtra dostanú na trh, je 42 percent rezervovaných pre drobných akcionárov (160 mil. kusov). Veľkí poľskí investori získajú 132 miliónov akcií a zvyšok, 85 miliónov, pripadne záujemcom zo zahraničia. Práve ich podiel ministerstvo financií pod tlakom parlamentu v poslednom období znížilo až o pätinu, pričom sejm chcel predaj zahraničným investorom najprv vôbec zakázať. To však vyvolalo nevôľu v ostatných štátoch EÚ a riaditeľ centrálnej banky Leszek Balcerowicz musel poslancom pripomenúť, že ak sa dnešný poľský bankový trh vyznačuje stabilitou, je to do značnej miery práve kvôli zahraničnému kapitálu.
Vláda premiéra Marka Belku považuje vstup banky PKO na burzu za významný krok, ktorým chce ovplyvniť zvyklosti Poliakov pri narábaní s úsporami. V posledných rokoch možno badať trend odchodu klientov z normálnych sporiteľní a ich príklon k nadobúdaniu cenných papierov.
Čerstvý vietor do plachiet očakáva aj varšavská burza. Jej index WIG 20 sa od začiatku roka už beztak podstatne zvýšil (o 18 percent) a teraz by jeho hodnota mohla ďalej vzrásť. Riaditeľ burzy Wieslaw Rozlucki s istou dávkou pýchy oznámil, že od 1. januára burza zaznamenala až 23 prírastkov, čo ju v tomto smere radí na popredné miesto v Európe.
Poľská vláda mieni podobný scenár uplatniť aj pri ďalších podnikoch, ktoré chce privatizovať ešte v rokoch 2004 -- 2005. Bude sa týkať napríklad ropnej spoločnosti Grupa Lotos, plynárenskej distribučnej firmy PGNIG, dodávateľa elektrickej energie Enea, ako aj známeho výrobcu alkoholických nápojov Polmos. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 05:55